Iz Crvenog solitera:Kraj igre
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Darko Cvijetić

Iz Crvenog solitera: Kraj igre

Sve se svodi na kapitalizaciju pozicije žrtve. Kako to učiniti bolje od drugih, i kako se dočepati uloge Kalimera za ovaj mjesec. "Pa to je nepravda". Pa da, ali tako funkcionira svijet koji nije crtić. Ali u svijetu poludjelih, naoružanih Kalimera, svuda moraju imati parčići "pravde", da bi svaki Kalimero dobio sretan kraj svoga crtića za laku noć.

Kraj igre
ilustracija: Božana Radenković

Niz gotovo sumanutih podataka o temperaturi, toplini oceana i antarktičkom ledu uznemirio je znanstvenike koji kažu da su brzina promjene i tajming događaja bez presedana. Opasni toplinski valovi u Europi mogli bi oboriti nove rekorde, ističe znanstvena zajednica. Igri bi brzo mogao doći kraj. Nakon Beckettovog mucanja smo pustili da nas sopstveni smrad i "svoje" zlo pojede. Četiri su klimatska rekorda do sada srušena ovog ljeta - najtopliji dan, najtopliji lipanj na globalnoj razini, ekstremni toplinski valovi na moru, rekordno niska količina morskog leda na Antarktiku.

Pasionirani ronioci svjedoče o stotinama vrsta malenih organizama u oceanima koje svake godine kao vrste iščezavaju, bez ikakvog sjećanja na sebe. Nestaju vrste.
Pa, veli A., kad su mogli onakvi dinosaurusi  nestati, nećemo vala ni mi dugo, a ni atomska bomba nema još ni 100 godina.

Atlantik je pet stupnjeva topliji nego što bi trebao biti - to znači da organizmi trebaju 50% više hrane samo da bi normalno funkcionirali. Pred očima nam nestaje od Tvorca dat nam svijet, i za našeg malog, mikrokratkog bivanja - vidimo burnu reakciju planeta na nas.
Pišem poeziju u drugoj dekadi svojih  pedesetih. To je sve što sam mogao i mogu. Malo sam mucao misleći da sam dinosaurus.

* * *

Kamen, u dubokoj narkozi groba, napisao je.
Je li možeš zamisliti stotinu djece?
A je li možeš sada pokušati zamisliti stotinu MRTVE djece?
E, a sad zamisli sebe pored njih, kako nekom idejom braniš njihovo ubijanje. Možeš?
Ne želim čuti, samo pitam.

* * *

Sve se svodi na kapitalizaciju pozicije žrtve. Kako to učiniti bolje od drugih, i kako se dočepati uloge Kalimera za ovaj mjesec.
"Pa to je nepravda". Pa da, ali tako funkcionira svijet koji nije crtić.

Ali u svijetu poludjelih, naoružanih Kalimera, svuda moraju imati parčići "pravde", da bi svaki Kalimero dobio sretan kraj svoga crtića za laku noć.

* * *

Tišina u Elsinoru nakon pokopa Hamleta, Kralja, Gertrude, Laerta...
Prije toga, samo još scena u kojoj Hamlet drži Jorikovu lubanju s jasno vidljivim prostrelom kroz potiljak. To sam od predstave upamtio. Za jednog Hamleta danas, sasvim dovoljno.

* * *

Orlovi, pohvatani za grbove, provode dane zajedno u golemom kavezu. Oni su sveti, ne trebaju lov za hranu, samo dobru pozu s mačevima ili slično.
Ali, kao i svijet, i grb se zagrijava.

* * *

Civilizacija ANTIDOSADE. Zagrijana pustošenjem.
(U Hrvatskoj opet hoće jezikom rukovati kao lopatom. Pa bi opet pravilima gramažu gramatici premjeravali. Obrana "tisuće" od napada "hiljade"!)
U okoliš jajeta, tiho dolazi blag vjetar, u pustinju. Zvjerstvo u žlijezdama. Zvijezdarenje u trbušnoj maramici.

Niska razina leda u krvi.
Panj raspolaže vatrom.
Netko upravo veli da je prekoračio vrijeme.

* * *

Katastrofalno nevrijeme pogodilo je čitavu teritoriju grada Č. u Srbiji, glasi vijest. Grad veličine kokošijeg jajeta, bio je toliko snažan da je ubijao ptice u letu!

"Vidjeli smo mrtve ptice oko nas, bilo je jezivo. Nisu izdržale udare tuče.
Kad se smirilo i kad smo izašli napolje, sve je bilo bijelo", kažu šokirani mještani.

Niska razina leda na Nebu.
Bog gađa ptice. Ljut je, nema šta. Čitava tišina stoji.
Prizori se provlače jedan kroz drugi. Nikada ovdje rat ne prestaje, nikada, dobri moj.

* * *

Pucanj u lovcu ponovno dobija perje.
Hitac i ptica, udički crvi u kutiji, sve što će sutra biti potrošeno. Strah je.

I poreverenu cvijeću na svadbama.
I slovima kojima sam opisao majku.
Strah je. 

(zurnal.info)