Kada neće domaće pravosuđe:Kupovina Vitezita postala dio međunarodne istrage o prevarama
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Kada neće domaće pravosuđe: Kupovina Vitezita postala dio međunarodne istrage o prevarama

Kao i prethodnih godina, ne oglašava se ni federalna vlada ni resorno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, kao da Vitezit nije dio namjenske industrije. No, kada su šutili na dosadašnju pljačku ove firme, teško da imaju šta reći i kada je na djelu sumnjiva kupovina imovine Vitezita.

Kupovina Vitezita postala dio međunarodne istrage o prevarama
Vitezit (foto: zurnal.info)

Kantonalni sud u Novom Travniku iskazao je opreznost u potvrđivanju Rješenja o dosudi Općinskog suda Travnik u korist kupca imovine Vitezita, zagrebačkog „WDG Prometa“ vlasnika Matiasa Zubaka. Od Općinskog suda Travnik odnosno stečajne upraviteljice traži izvode sa bankovnog računa.

„Vijeće Kantonalnog suda u Novom Travniku, odlučilo je predmetni spis vratiti ovome sudu, radi pozivanja stečajne upraviteljice da od poslovne banke kod koje stečajni dužnik PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez u stečaju, ima otvoren račun stečajnog dužnika, dostavi potpisan i ovjeren izvod stanja novčanih sredstava na računu stečajnog dužnika, po uplati WDG Promet d.o.o. iz Zagreba, nakon izvršene uplate kupoprodajne cijene za LOT – I, od 10.800.000,00 KM, a koji izvod mora datirati od 11.10.2023.godine ili kasnijeg datuma“, navodi se u dopisu Kantonalog suda u Novom Travniku.

Prema izvorima Žurnala, traženi bankovni izvodi su dostavljeni, no isti vjerovatno neće dokazati na koji način se odvijalo mešetarenje pri kupovini Vitezita, a pogotovo ne izvor novca.

Kao i prethodnih godina, ne oglašava se ni federalna vlada ni resorno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, kao da Vitezit nije dio namjenske industrije. No, kada su šutili na dosadašnju pljačku ove firme, teško da imaju šta reći i kada je na djelu sumnjiva kupovina imovine Vitezita.  

Završena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodanaNema više firme namjenske industrijeZavršena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodana

A kupovina Vitezita postala je dio velike afere u kojoj je i akter kupac Vitezita, navedena zagrebačka firma. Žurnal je pisao kako je Ukrajinsko ministarstvo odbrane posao nabavke granata vrijedne 36,6 milijuna dolara povjerilo domaćoj firmi „Lviv Arsenal“, a potom su sklopljeni ugovori sa firmama „Sevotech“ i „WDG Promet“.  No, ove dvije firme nisu ispunile ugovorne obaveze, pravdajući to različitim razlozima o čemu je Žurnal pisao.

Ukrajina od kupca Vitezita traži neisporučeno naoružanjeGDJE SU MILIONI EURAUkrajina od kupca Vitezita traži neisporučeno naoružanje

U Ukrajini traje istraga protiv kompanije “Lviv Arsenal”, preko koje je oružje trebalo biti nabavljeno. Istragu su pokrenule i češke policijske i pravosudne institucije, jer je novac iz Ukrajine doznačen (i) na račun koje je „WDG Promet“ imao kod češkog fonda „Podnikatelská družstevní záložna“.

Putem Europola istraga se u međuvremenu proširila i na BiH, od čijih je nadležnih agencija tražena pomoć u dostavi podataka koji se odnose i na kupovinu Vitezita.

Da li je ukrajinski novac iskorišten za kupovinu Vitezita?Dok traje istraga oko prodaje naoružanjaDa li je ukrajinski novac iskorišten za kupovinu Vitezita?

Kako je Žurnal već pisao „WDG Promet“ je optužio češki fond da je neovlašteno privojio novac iz Ukrajine sa njihovog računa.

“Kreditna unija, koju zastupa njezin “blagajnik” Kamil Bahbuh, nezakonito je preuzela naša sredstva u iznosu od 2,2 milijuna eura i 30 milijuna čeških kruna, koje je nepoznata osoba podigla s naših računa u gotovini korištenjem lažnih platnih naloga”, naveo je Matias Zubak u pismu ukrajinskim medijima, upravo onako kako je to saopštio i njegov otac, poznati hrvatski trgovac naoružanjem Zvonko Zubak.

Zanimljivo, Zubak navodi 2,2 miliona eura i 30 miliona čeških kruna, no prema dokumentaciji Žurnala sa računa je od 9.12.2022. do 5.5.2023. „u kešu“ podignuto ukupno 4.465.000 eura. Ko je podigao tu razliku više od dva miliona eura, Zubak prešućuje.   

Na istupe Zubaka reagovali su iz češkog fonda.

Na temelju informacija koje su nam dostupne, Podnikatelská družstevní záložna podnijela je odgovarajuće prijave odgovarajućim tijelima za provođenje zakona, s kojima dalje surađujemo u vezi s nezakonitim aktivnostima WDG Promet d.o.o. i njegovih podružnica“, navode u dopisu Žurnalu.

 U izjavi za RSE (Radio Slobodna Evropa)  Kamil Bahbouh je bio još konkretniji.

“Nisu mi poznati nikakvi drugi prihodi ‘WDG Prometa’ osim onih od avansa po dva ugovora o isporuci streljiva Ukrajini. Kad se dovoljno nakupilo, novac je zloupotrijebljen za kupnju Vitezita”, kazao je Bahbouh za RSE ne dajući dokaze za navedeno.

Navode da je novac iz Ukrajine upotrijebljen za kupovinu Vitezita rezolutno je demantovao odvjetnik „WDG Promet“ Anto Nobilo. U reagovanju Žurnalu i medijima koji su prenijeli naše tekst, u kojem je uzgred rečeno kod nas ta rečenica imala znak pitanja na kraju, Nobilo podsjeća da su transkacije novca za kupovinu Vitezita izvršene u decembru 2022. godine, a da uplata Ministarstva odbrane Ukrajine za „WDG Promet“ datira iz januara 2023. godine.

Uzgred, moramo podsjetiti da uplate prema „WDG Prometu“ za nabavku naoružanja nisu bile samo sa računa ukrajinskog ministarstva, nego i putem „Lviv Arsenal“, odnosno partnerske firme „Sevotech“ iz Slovačke, a faksimil jedne od uplatnica Žurnal je objavio.

Kada već iz „WDG Promet“ žele analizirati uplate evo im javnog pitanja da odgovore i za isplate sa računa. Primjera radi, zašto je na račune pet firmi uplaćeno 1,38 miliona eura? Da li je i taj novac pokraden Zubaku ili je posrijedi neki drugi poslovni aranžman? Žurnal će o tome uskoro pisati..

(zurnal.info)