GROODVY JE KRENUO:Maskota EYOF-a koštala nevjerovatnih 41 hiljadu maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

GROODVY JE KRENUO: Maskota EYOF-a koštala nevjerovatnih 41 hiljadu maraka

Ukupna cijena maskote Europskog omladinskog olimpijskog festivala „Groodvy“ je 35 hiljada maraka, dok je njegovo otkrivanje koštalo više od 6 hiljada maraka

Maskota EYOF-a koštala nevjerovatnih 41 hiljadu maraka
Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Odmah pored državnih institucija u centru Sarajeva, građane sa podignutom lijevom rukom u zraku pozdravlja maskota Europskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) koji bi trebao biti održan 2019. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Turistička zajednica Kantona Sarajevo za izradu, postavku i predstavljanje „Groodvya“ platila je čak 41 hiljadu maraka. Sve se to događa, dok je javna firma EYOF d.o.o, koja je formirana samo za organizaciju festivala, u procesu traženja volontera.

PLAĆANJE NA NEVIĐENO

Turistička zajednica Kantona Sarajevo na čelu sa direktorom Nerminom Muzurom za izradu i postavku svijetleće skulpture maskote „Groodvy“ sklopila je ugovor sa firmom  Linden d.o.o. Sarajevo. Dogovorena je cijena za izradu i postavljanje od 35 hiljada maraka sa PDV-om, a plaćanje se, kako je navedeno u ugovoru, vršilo 100% avans po ispostavljenoj fakturi. 

GROODVY OTPORAN NA VATRU

Ono što je zanimljivo je da je Turistička zajednica odluku o izboru firme Linden za ovu javnu nabavku donijela za svega jedan dan, uprkos činjenici da su se morali zadovoljiti određeni kriteriji. Obilježja EYOF-a, težina, visina, potrošnja električne energije, grafički EU standardi, te da mora postojati certifikat otpornosti na vatru...

Kada je maskota napravljena uslijedilo je njeno svečano otkrivanje. Bio je tu DJ, Touch Screen ekrani, 700 balona. Turistička zajednica platila je više od 6 hiljada maraka, pa je tako „ Groodvy“ ukupno koštao 41 hiljadu maraka! Kao jednosoban stan u Sarajevu.

(zurnal.info)