PISMENA ZADAĆA:Mile iz zonske lige
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Marko Tomaš

PISMENA ZADAĆA: Mile iz zonske lige

Čovjek se ne može mirno ni radovati uspjehu reprezentacije koja je ostvarila plasman u elitni rang Lige nacija. Tamo ćemo se vjerojatno provesti kao bosi po trnju ali i to je neka lekcija. Jedna od onih kakvu bi trebalo da iskuse njuške poput Milorada Dodika. Ali on u elitu, izuzev kao jadni poltron, ne može nikako dospjeti...

Mile iz zonske lige
Vladimir Putin i Milorad Dodik (20.9.2022.)

Dugo na ovom mjestu nisam pisao o nogometu. Ali dobri rezultati reprezentacije Bosne i Hercegovine daju mi povod da iznesem svoje viđenje onoga što se događalo kroz Ligu nacija. Pogotovu u svjetlu rezultatskog obrata i uspjeha koji, na prvu, nadilazi našu realnu kvalitetu.

Stvari ipak stoje drugačije. Ništa u ovom rezultatu nije neočekivano ako u obzir uzmemo kakvu smo skupinu imali. Ono što je posebno drugačije u odnosu na prijašnje razdoblje jeste to što smo uspjeli pobijediti ključne utakmice i osvojiti skupinu sastavljenu od momčadi koje su nam po svim parametrima ili podjednake ili su u nekim segmentima slabije od naše momčadi. To je velika novina u našem reprezentativnom nogometu jer smo kroz povijest najviše problema imali upravo u ogledima sa slabijim ili podjednakim momčadima. Što se to, dovraga, dogodilo?

Ivajlo Petev nakon grozomornih kvalifikacija nije imao ništa na svojoj strani. Kao odabranik omraženog saveza bio je omražen kod navijača i javnosti. Rezultati mu nisu išli u korist i to je dodatno podrivalo njegovu reputaciju. Ali on je ostao. Zahvaljujući savezu koji se ponaša kao da mrzi BH nogomet ali ponajviše zahvaljujući igračima s kojima je izgradio dobar odnos i koji su svo vrijeme bili na njegovoj strani.

PETEV

Peteva sam, moram priznati, potcijenio. Čovjek je ispravno skenirao situaciju, shvatio gdje je došao i u kakvom okružju mora raditi. Zato se potrudio da se njega i njegovu momčad što manje vezuje uz krovnu kuću BH nogometa koja se ionako ponajviše bavila kompliciranjem ionako komplicirane situacije u domaćem nogometu. Treba reći da je dobio i vrijeme da radi, vrijeme kakvo bi dobio malo tko drugi. Osim za dobar PR ,vrijeme je iskoristio i da radi na otklanjanju najvećih problema u našoj igri. Malo po malo uspio je zamaskirati naše najveće slabosti, stvoriti koliko toliko smislen sustav igre koji je morao kad-tad proraditi. Svo to vrijeme imao je punu potporu igrača a tko smo mi da im ne vjerujemo kada tvrde kako je Petev najbolji trener s kojim su radili u reprezentaciji. To što su mu davali potporu urodilo je plodom i donijelo rezultate ali Petevu najviše treba čestitati na tome što je svu silu udaraca, koja se sručila ka njemu proteklih par godina izdržao na nogama, čvrsto riješen da dokaže kako nije samo nečija marioneta nego i čovjek koji se ozbiljno bavi svojim poslom.

Ivaylo Petev (foto: nfsbih.ba)

Kada sam vidio koliko se raduje i kakvo je olakšanje doživio nakon što je ostvario prvu pobjedu postao mi simpatičan istog trenutka. Dobili smo konačno pravu momčad. Ekipu koja će sve izdržati zajedno. Ekipu koja je svoja i navijačka i na koju, čini mi se, savez ima sve manje utjecaja.

RUSIJA

Ali, ne lezi vraže. U namjeri da sabotira Bosnu i Hercegovinu gdje god i kako god stigne Dodik je preko svog čovjeka Zeljkovića dogovorio prijateljsku utakmicu s Rusijom. Jasno je kao dan da to nikakve veze s nogometom nema. Glavni igrači reprezentacije odmah su izjavili kako oni tu utakmicu neće igrati. To se, dakle, događa, u trenutku kada kontrola nad reprezentacijom izmiče iz ruku saveza i kada konačno imamo sjajnu koheziju u momčadi. Dogovaranje utakmice s Rusijom je sjajan način da se ubiju dvije muhe jednim udarcem. Pokvariš atmosferu u momčadi i ujedno oslabiš ionako jadan politički rejting zemlje u svijetu. Sve to uz podli osmijeh koji i najmiroljubivijeg čovjeka na svijetu izaziva da ti saspe zube u grlo. Naročito kada izgovoriš kako ni u toj utakmici nećeš navijati za zemlju koju predstavljaš i podrivaš u cilju održanja vlastite moći s nadom da ćeš dobiti orden počasnog hemoroida Vladimira Putina.

Zbog takvih zluradih likova čovjek se ne može mirno ni radovati neočekivanom uspjehu reprezentacije koja je ostvarila plasman u elitni rang Lige nacija. Tamo ćemo se vjerojatno provesti kao bosi po trnju ali i to je neka lekcija. Jedna od onih kakvu bi trebalo da iskuse njuške poput Milorada Dodika. Ali on u elitu, izuzev kao jadni poltron, ne može nikako dospjeti. Ako ništa, zabavno je vidjeti onakvu gromadu od čovjeka kako oblijeće oko kremaljskog psiha dok tim moskovskih  proktologa s gađenjem priprema instrumente s kojima će kasnije odstraniti Mileta i vratiti ga natrag u bespuća predizborne kampanje. U zonsku političku ligu, gdje i pripada.

(zurnal.info)