Sud optužene oslobodio krivice :Muriz Memić poručuje da će sam dokazati ko je ubio njegovog sina
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Sud optužene oslobodio krivice : Muriz Memić poručuje da će sam dokazati ko je ubio njegovog sina

Sudija Branko Perić u obrazloženju presude kaže da tužioci nisu dokazali da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, da se činilo da se tužioci teško snalaze u svom predmetu i da su postajali žrtve olakog optuživanja. Muriz Memić nakon presude poručio da će dokazati ko je ubio Dženana, a njegov pravni zastupnik Ifet Feraget kaže da "vrijeđaju komentari sudije Perića"

Muriz Memić poručuje da će sam dokazati ko je ubio njegovog sina
Muriz Memić: Dokazat ćemo ko je ubio Dženana (Adi Kebo/zurnal.info)

Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa Ramić, policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić, te recepcioner hotela Crystal Muamer Ožegović oslobođeni su optužbe da su kao organizirana kriminalna grupa prikrivali dokaze o načinu stradanja Dženana Memića, koji je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život usljed kojih je preminuo.

Predsjedavajući Vijeća sudija Branko Perić istakao je da tužioci nisu dokazali navode optužnice:„Činilo se da se tužioci teško snalaze u svom predmetu i da su postajali žrtve olakog optuživanja“.

Navodi da je ovo prvi ovakav slučaj u praksi da imamo „istragu o istrazi“, napominjući da ona još nije okončana, te da su se prvi put suočili sa situacijom da je oštećena osoba istovremeno i optužena za pomaganje počiniocu krivičnog djela.

„Imamo dva policijska službenika a da ne znamo kome oni pomažu i iz kojih motiva“, kazao je Perić.

Gdje su danas policajci koji su ukazivali na skrivanje dokaza?Suđenje za zataškavanje ubistva Dženana Memića dobija nove obriseGdje su danas policajci koji su ukazivali na skrivanje dokaza?

U obrazloženju presude stoji da sud smatra da dokazi koje su tužioci izveli tokom sudskog procesa nisu na čvrstim temeljima:„Oni se nisu izjašnjavali o radnji krivičnog djela koja se optuženima stavljaju na teret. Nije jasno zašto su se izvodili neki dokazi jer nisu bili u vezi s onim  što se optuženima stavlja na teret“.

Perić se u obrazloženju presude osvrnuo i pojedinačno na svakog optuženog i krivična djela koja im se stavljaju na teret, naglasivši da „nismo saznali kada je organizovana grupa osnovana“. Sudija Perić smatra da je sasvim normalno što je Zijad Mutap, kao otac povrijeđene kćerke, komunicirao sa policajcima i dostavljao im informacije, navodeći da nema dokaza da je nekoga navodio na pogrešan trag.

Muriz i Arijana Memić nakon presude: Bit će pravde za Dženana                                                                     (Adi Kebo/zurnal.info)

Iz dokaza koji se odnose na Alisu Ramić, tvrdi Perić, proizilazi da je policajcima još na licu mjesta rekla da ih je udarilo vozilo i da je to uradila prije dolaska njenog oca Zijada.

Ko je ometao istragu i skrivao dokaze o ubistvu Dženana Memića?Nakon pet godina borbe za istinomKo je ometao istragu i skrivao dokaze o ubistvu Dženana Memića?

„Postavlja se pitanje zna li nešto više od onoga što je rekla policajcima, ali o tome nismo ništa čuli. I tužitelji su krenuli od pretpostavke, ali pretpostavka nije dokaz“, kazao je Perić, dodavši da njeni iskazi jesu oskudni, ali da sud nije mogao van razumne sumnje utvrditi da se ona mogla sjećati svih detalja događaja.

Sud smatra da nema ni dokaza da je Dupovac namjerno namjerno skrivao dokaze, navodeći da je sve radnje koje je poduzimao radio kao ovlašteni službenik.

Uposlenica MUP-a KS upozoravala kolege da im saobraćajna nesreća nikada neće proći!Slučaj Dženana MemićaUposlenica MUP-a KS upozoravala kolege da im saobraćajna nesreća nikada neće proći!

„Nema dokaza ni da je Josip Barić namjerno nakon razgovora sa Alisom u zapisnik unosio pogrešne informacije i i nije jasno zašto bi to uradio“, kazao je Perić, te dodao da nema ni dokaza da je Ožegović namjerno izbrisao videosnimak što mu se optužnicom stavljalo na teret.

Nakon što je pročitao presudu, sudija Perić se obratio Murizu Memiću govoreći da razumije da njemu kao ocu sve ovo nije lako i da ne gubi nadu. U tom momentu Arijana Memić je napuštajući sudnicu Periću rekla da je „nepravedan“ i da će biti pravde za Dženana.

Pretučen zaštićeni svjedok iz slučaja MemićPočelo suđenje Mutapu i ostalimaPretučen zaštićeni svjedok iz slučaja Memić

Nakon izricanja presude Muriz Memić je ispred Suda poručio da će dokazati ko je ubio Dženana, dok je advokat Ifet Feraget rekao da se sa sudijom Perićem jedino slaže u tome da ovakav slučaj nikada nismo imali u pravosuđu.

Svi su govorili da je Dženan svirepo ubijen, a potom su promijenili pričuPotresno svjedočenje Muriza MemićaSvi su govorili da je Dženan svirepo ubijen, a potom su promijenili priču

„Što se tiče komentara sudije Perića, malo je kazati da sam razočaran. Odgovorno tvrdim, a dokazi to potvrđuju, da je Dženan ubijen. Ne želim da kažem da svi optuženi bezuvjetno moraju biti osuđeni, ali vrijeđaju komentari sudije Perića. Da se Alisa sjetila šta se desilo mi bismo znali ko je ubica. Da nam je ostale podatke iznijela kako treba, došli bismo do ubice“, kazao je Feraget.

Tužilaštvo BiH otvorilo istragu za ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića nasilno oduzimanje dva mlada života Tužilaštvo BiH otvorilo istragu za ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića

Tužilaštvo BiH privodi kraju istragu protiv nekoliko osoba zbog ubistva dženana Memića, kao i drugih povezanih krivičnih djela.

VSTV prije tri godine Dalidu Burzić oslobodio odgovornosti, danas je suspendujuSlučaj MemićVSTV prije tri godine Dalidu Burzić oslobodio odgovornosti, danas je suspenduju

Istraga je pokrenuta protiv bivše glavne tužiteljice Tužilaštva KS i sad već suspendovane sutkinje Suda BiH Dalide Burzić,  bivšeg tužioca Tužilaštva KS Merisa Ćate, bivšeg komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, policajaca MUP-a KS Sakiba Kreme i Nurije Mehića, vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića i više nepoznatih osoba. 

(zurnal.info)