Vladati znači krasti:Naša vlast je amaterska pljačkaška trupa
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Andrej Nikolaidis

Vladati znači krasti: Naša vlast je amaterska pljačkaška trupa

Umjesto da sprovode agendu održivog lopovluka, naše elite, koje se predstavljaju kao “državotvorne” i zaštitnice nacije i države, ponašaju se kao horda koja je okupirala neku teritoriju pa u najvećoj žurbi pljačka sve na što naiđu, prije nego ih neko ne objesi ili ne otjera iz zemlje

Naša vlast je amaterska pljačkaška trupa
FOTO: adi kebo

Imate li vi osjećaj, ili ideju, da vašim sudbinama upravlja neki mastermind, neko zao a istovremeno neviđeno lukav, ko vuče konce u koje upliće naše potrošne i mizerne živote? Po meni je to, da prostite, optimistički pogled na stvar. Jer podrazumijeva postojanje razuma (pa makar i posvećenog zlu) i kompetencije (pa makar za zlo).  Optimistički je jer ostavlja prostor za rješenje: da bismo pobijedili, da bi nam bilo bolje, treba (samo) biti lukaviji i pametniji od protivnika. Ako je problem racionalno postavljen, onda i odgovor treba biti racionalan. 

VLADATI ZNAČI KRASTI

Meni se, ipak, čini da je sve oko nas proizvod ne razuma, nego prezrenja dostojnih rupa, zapravo rupetina ljudske prirode. Proizvod grabeži, pohlepe, nezasitosti, bestidnosti. I beskrajne nekompetencije. 

Vlast, naravno, krade, šta bi drugo i radila. Jer, kao što veli Camus, vladati znači krasti i to svako zna. Jesu, lopovi su. Ali da su kompetentni – nisu. Da su sposobniji i mudriji od vas – nisu. Jeste, izradili su nas kao posljednje amatere. Ali i oni su amateri. 

Oni su amaterska pljačkaška trupa, koja se naklepala para, no gomilu toga što su pokrali đavo će im odnijeti. Jer su, rekoh, amateri. Jer kradu nesofisticirano, kao što se kralo prije dva vijeka. Jer ne poznaju vještinu savremenog “održivog lopovluka”. 

ODRŽIVI LOPOVLUK

Šta je održivi lopovluk? Jasno: to je lopovluk koji pokradeni ne prepoznaje kao takav, lopovluk dugog, sa tendencijom beskonačnog trajanja, lopovluk koji se, kao porodični biznis i bogatstvo, ostavlja u nasljedstvo djeci, njihovoj djeci i djeci njihove djece. Lopovluk koji podrazumijeva da djeca lopova idu na najbolje, najskuplje, slavne svjetske škole i univerzitete za djecu globalnih lopova, a ne da ta djeca idu na narodnjake i jurcajući džipovima i BMW-ima skupljaju saobraćajne kazne koje će biti pocijepane kada tata nazove šefa policije.

Umjesto da sprovode agendu održivog lopovluka, naše elite, koje se predstavljaju kao “državotvorne” i zaštitnice nacije i države, ponašaju se kao horda koja je okupirala neku teritoriju pa u najvećoj žurbi pljačka sve na što naiđu, prije nego ih neko ne objesi ili ne otjera iz zemlje. 

Amateri, velim.

A ako su amateri, shodno definiciji ametarizma, red je da nas pljačkaju džabe. Ne moramo ih, kao do sada, plaćati za to.

DEVET MILIONA EURA

Lokalni parlament u Donjem Vakufu neki je dan donio odluku o obustavi finansiranja političkih stranaka iz budžeta. 

Sitna je to para – 25 000 KM – ali i to je za uhar. Kad bi bilo ukinuto finansiranje političkih partija na nivou cijele države – nakupilo bi se.

Bosanskohercegovačkim političkim strankama 2017. je iz budžeta isplaćeno 18 129 757 KM. Devet miliona eura. To je već ozbiljna cifra.  


Od toga je SDA uzela 3 113 626 KM. Dodikovima je usuto 1.660.878 KM. SBB se ofajdio sa 1 541 568 KM, SDP sa 1 524 173 KM, HDZ sa 1 133 041 KM i DF sa 1 125 151 KM.

Da je BiH firma, a vi, građani, njeni dioničari, da li biste upravi koja državu/firmu vodi tako katastrofalno nekompetentno platili 9 miliona? Da ste dioničar velike firme, a djecu ste morali poslati u Njemačku, da tamo zidaju zgrade i peru suđe, pa vam šalju pare koje su vam nužne da preživite, da li biste upravi koja je opljačkala vašu firmu i obezvrijedila njenu imovinu za tu uslugu svake godine, i tako četvrt vijeka, isplatili milionsku cifru?  Ne biste, naravno. Jer biste pare koje ste zijanili prepoznali kao svoje.

Za razliku od državnih para, koje ne držite za svoje.

To i jeste ono u čemu se razlikujete vi i oni na vlasti. Oni, za razliku od vas, državne pare smatraju svojima.

(zurnal.info)