VODOVOD, SMEĆE I ČELIK:Predizborne kampanje u Zenici utemeljene na „kratkom pamćenju“ birača
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

VODOVOD, SMEĆE I ČELIK: Predizborne kampanje u Zenici utemeljene na „kratkom pamćenju“ birača

Zeničani će, sudeći po stranačkim aktivnostima, tokom ovogodišnje izborne kampanje dobiti čista izletišta, obale rijeka i rječica. Onu drugu vrstu prljavštine, političku, koja se nataložila u skupštinskoj sali i stranačkim sjedištima, biće ipak malo teže očistiti

Predizborne kampanje u Zenici utemeljene na „kratkom pamćenju“ birača
FOTO: dron.ba

Zenička SDA je, sudeći po saopštenjima i aktivnostima, uveliko počela predizbornu kampanju. Sudeći po odabiru tema računaju na „kratko sjećanje“ zeničkih glasača, koji bi trebali zaboraviti da je ta ista stranka od 1990. do 2016. godine neprikosnoveno vladala gradom. 

Dosjetila se tako ovih dana SDA da stanovnicima ovog ekološki ugroženog grada trebaju izletišta.

„Zvuči nevjerovatno da Zenica kao veliki industrijski centar nema modernog i funkcionalnog izletišta,“ začuđeno saopštavaju uz prateće fotografije čišćenja izletišta Bistričak, upravo onog na kojem godinama svoje skupove i manifestacije održava – SDA!?

                                                                                                                                                                             foto: SDA

Nisu radišni SDA-ovci na čelu sa kandidatom za gradonačelnika Nezirom Pivićem koristili ovih dana samo metle i lopate, zavukli su kažu, vjerovali ili ne, ruke i u svoj, tačnije stranački džep. Tako su donirali materijal za rekontrukciju vodovoda u zeničkom naselju Klopče.

“Nedavno smo obišli mještane ovog kraja i u razgovoru smo saznali za nevolje koje imaju s vodosnabdijevanjem i nebrigu gradskih vlasti da se taj problem riješi“, objavljuju iz SDA svoje otkriće dugogodišnjeg problema, kojeg su kao višedecenijska vladajuća stranka mogli i morali odavno riješiti.  Kao što su odavno mogli riješiti problem grijanja grada, a ne prepustiti da Zeničani svaku zimu dočekuju u neizvjesnosti.

Ima SDA još jedan predizborni adut kojim „maše“ stanovnicima Zenice, a to je zasluga za „upumpavanje“ još pola miliona maraka u NK Čelik nakon njegovog finansijskog kraha i prelaska u rang kantonalne lige.

„Naglašavamo da stojimo čvrsto pri stavu da Klub mora opstati, da se temeljite istrage moraju čim prije okončati i da konačno odgovaraju svi oni koji su NK Čelik doveli u nezavidnu situaciju“, navodi se u saopštenju SDA Zenica.

 

Ironija je da to saopštavaju iz stranke čiji su kadrovi dvije decenije upravljali ovim klubom, gdje su milioni gradskog novca potrošeni bez traga o stvarnoj namjeni, o čemu je Žurnal iscrpno pisao

I nije tu samo o Čeliku riječ. Grad Zenica ne samo da nema prvoligaša, nego nema ni gradski prevoz. Zenicatrans postoji, čini se, tek na papiru.

Da bude jasno neupućenima, za loše poteze koji se (s pravom) pripisuju aktuelnom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, kada su u pitanju i Čelik i Zenicatrans, ima objašnjenje. Sve što je Kasumović radio po razlazu sa SDA (ne političkom ili ideološkom nego zbog nezadovoljstva što nije imenovan direktorom Razvojne banke FBiH) bilo je samo zakucavanje eksera u mrtvačke sanduke koje je prethodno skovala zenička SDA. Do uslovne samrti i Zenicatransa i Čelika dovela ih je upravo politika ove stranke.

Zato nije rješenje problema ostaviti građane Zenice bez gradskog saobraćaja ili omiljenog kluba, bez obzira na uzročnike. Kasumović zbog inata spram SDA opstruira dogradnju zeničke bolnice, To čini navodno zbog spornih imovinsko pravnih odnosa, a istovremeno radi sve da lokacija na kojoj zemljište posjeduje njegova supruga bude proglašena industrijskom zonom.

Problem Zenice i jeste što nikada nije imala vlast koja osjeća „puls grada“, nego tek sitnosopstveničke interesne skupine koje u nedostatku vizije znaju samo „mahati“ patrotizmom. Uzgred i zastave, koje su svojevremeno kao „veliki SDA projekt“ obješene na ulazu u grad, dovoljno pokazuju sadašnje stanje.

                                                                                                                                                                                                                foto: AAY

Sjednice gradskog vijeća pretvorene su u svojevrsni „reality“ sazdan od međusobnih, nerijetko i prizemnih uvreda suprostavljenih strana.  Politička alternativa, pogotovo ona „nestranačka“ i „nebošnjačka“ potpuno je na marginama.

I dok oni koji sebe nazivaju „gradskom rajom“ tvrde kako „selo bira gradsku vlast“, a samo ih dvadesetak posto iz tih zona izlazi na izbore, rovovska politička bitka za vlast u Zenici ponovo se raplamsava. Stranački „botovi“ na društvenim mrežama rade u tri smjene. Kandidati „upadaju“ u svaku ulicu, naselje, selo, džemat. Asfaltiranje nekoliko stotina metara nekog puta, rezultira (više)stranačkom svojatanju zasluga. Organizuju se stranački malonogometni turniri, suosjeća sa „problemima građana“, umiljava i obećava, sve zarad gradonačelničke ili funkcije vijećnika, uz uslov zaborava svega lošeg što se dogodilo prethodnih godina. 

Hvali se SDA prije deset godina završenom izgradnjom sportske dvorane ili gradske magistrale, projekata koji su uzgred rečeno imali spornih „finansijskih konstrukcija“, ali je to zeničko tužilaštvo „poravnalo“.

Za utjehu, Zeničani će sudeći po početku, tokom ovogodišnje izborne kampanje barem dobiti čista izletišta, obale rijeka i rječica. Onu drugu vrstu prljavštine, političku, koja se nataložila u skupštinskoj sali i stranačkim sjedištima, biće ipak malo teže očistiti.

(zurnal.info)