PISMENA ZADAĆA:Pregovarački debakl - šok i nevjerica!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Marko Tomaš

PISMENA ZADAĆA: Pregovarački debakl - šok i nevjerica!

Kao - netko je očekivao da će Izetbegović nekoliko mjeseci pred izbore pristati na izmjene zakona koji bi na tim istim izborima njegovu partiju mogli koštati ozbiljnog debakla. Kao - netko je očekivao da Čović neće inzistirati na priči koja će mu produljiti politički monopol nad hrvatskim biračkim tijelom u Bosni i Hercegovini

Pregovarački debakl - šok i nevjerica!
Bakir Izetbegović i Dragan Čović

 

Šok i nevjerica su zavladali Bosnom i Hercegovinom!

Dogodilo se, naime, nešto nečuveno, a tako nam dobro poznato da smo već razvili neku vrstu empatije prema takvom razvoju događaja.

HDZ BiH i SDA se nisu uspjele dogovoriti oko izmjena izbornog zakona!

MEDIJSKI DESANT

Naravno, odmah je uslijedio medijski desant analitičara koji tumače pozicije Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića kao da je, u najmanju ruku, riječ o ozbiljnim ljudima koji se trude upravljati ozbiljnom državom, kao da se, recimo, češće uspijevaju dogovoriti oko nečega nego što im to ne uspijeva.

Kao - netko je očekivao da će Izetbegović nekoliko mjeseci pred izbore pristati na izmjene zakona koji bi na tim istim izborima njegovu partiju mogli koštati ozbiljnog debakla. Kao - netko je očekivao da Čović neće inzistirati na priči koja će mu produljiti politički monopol nad hrvatskim biračkim tijelom u Bosni i Hercegovini.

Nema što, zapanjen sam! U šoku sam, nevjerica mi je skočila na razinu tlaka trkačkog konja na amfetaminima. Čudim se stalno jednom istom javnog čuđenju koje nema kraja a početak smo mu odavno zaboravili.

Čudim se tom čuđenju točno onoliko koliko sam se čudio uzimanju za ozbiljno prijetnji da, što ja znam, recimo, Mile Dodik želi destabilizirati BiH. Tome sam se čudio jer sam u svojoj gluposti bio uvjeren da destabiliziranju obično ne prethodi stabilnost a toga, kako znamo, u BiH nikad nije bilo u njenih skromnih 30 godina postojanja.

STARIJI OD DRŽAVE

Možda je problem u tome što je dobar dio ljudi, eto, stariji od vlastite države. Zemlja je drevna, ali država je, kad bi bila ljudsko biće, tek završila fakultet i dobila otkaz na svom prvom poslu. Na birou je i svađa se oko neupisanog radnog staža. Bijes se, naravno, uvijek iskaljuje na pogrešnoj adresi.

Nismo probali još samo jednu stvar. Naime, očito je da nas bosanskohercegovački političari ignoriraju. Možda bi za promjenu bilo dobro da jednom izignoriramo njihovo nedogovaranje, da se jednom ne začudimo nečemu što je odavno postalo pravilo, za promjenu bila bi to prva prava politička promjena u BiH od njezine samostalnosti do danas. Čisto da vidimo što će se dogoditi, hoće li nešto i zašto neće? Ne zajebavaju oni nas zato što su neke šaljivdžije već zato što se mi uvijek namjestimo u pogodnu pozu i sve tražimo – de udari nas još jednom!

 

(zurnal.info)