DOK SU RADNICI ŽELJEZARE PROTESTIRALI:Premijer se porukama javljao iz SDA, ministar sa sajma iz Emirata
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

DOK SU RADNICI ŽELJEZARE PROTESTIRALI: Premijer se porukama javljao iz SDA, ministar sa sajma iz Emirata

Radnici Željezare u Sarajevu su tražili uvezivanje radnog staža i skidanje hipoteke sa imovine kako bi se prodajom vrijednih zgrada Željezare platili dugovi za penziono i zdravstveno osiguranje i zakašnjele plate

Premijer se porukama javljao iz SDA, ministar sa sajma iz Emirata
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Više od stotinu radnika Željezare Zenica blokiralo je danas ulicu ispred Vlade Federacije jer im duže od 15 godina nije uplaćeno penziono i zdravstveno osiguranje a platu nisu primili već pola godine. Nakon cjelodnevnog protesta promrzlim radnicima obećan je tek sastanak u Zenici u ponedjeljak 27. februara.

Radnik Željezare i član sindikata Sadber Hrustić kaže kako ne očekuje ništa od novih obećanja iz Vlade Federacije.
- Samo nas petljaju, ništa ne očekuješ od takve Vlade – kaže Hrustić, radnik firme u stopostotnom državnom vlasništvu.

Plata neredovna i polovična

Željezara Zenica danas zapošljava oko 500 radnika a većina nekretnina ove firme, koja je prije rata zapošljavala više od 20.000 ljudi danas je pod hipotekom. Nakon privatizacije kojom je većina proizvodnih pogona pripala ArcelorMittalu, o čemu smo u Žurnalu ranije pisali, Željezara Zenica danas samo hrani radnike ove indijske kompanije. Iako firma zarađuje novac prodajom toplih obroka, radnici platu nisu primili mjesecima jer se sav prihod troši na izmirenje dugova.

Radnici Željezare u Sarajevu su tražili uvezivanje radnog staža i skidanje hipoteke sa imovine kako bi se prodajom vrijednih zgrada Željezare platili dugovi za penziono i zdravstveno osiguranje i zakašnjele plate.

Helena Mrkljem na posao u Željezaru je došla u 5:30 ujutro. Nakon što je spakovala obroke koje prave u firmi, autobusom je sa radnim kolegama krenula u Sarajevo. Nakon šest prestajanih sati na ulici, ova radnica koja u Željezari radi 25 godina, ne vjeruje u obaćanja Vlade.

- Zaledili smo se ovdje a ništa nisu riješili – kaže ova radnica i objašnjava kako preživljavaju radnici koji mjesecima nisu primili platu: Platimo struju i druge obavezne režije, ostale su na čekanju.

Radnici Željezare kažu kako se plate u ovoj firmi, čiji je stopostotni vlasnik Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kreću od 380 do 600 maraka. Kada i dobiju platu, radnici kažu da dobiju tek polovinu plate.

Mirsada Mehić objašnjava da radnici pomažu jedni drugima. Ona objašnjava da “ima sreće” jer njen muž radi u drugoj firmi i dobija platu. Mirsada i Helena kažu kako su nedavno pomogli kolegi kada mu je umrla supruga tako što su mu poklonili svoje bonove za hranu kako bi “makar mogao kupiti ručak” na dan sahrane.

Nakon brojnih iznevjerenih obećanja, radnici Željezare nisu očekivali mnogo dok su čekali da se završi sastanak u zgradi Vlade Federacije.
- Neće ništa biti, lagali su nas i do sada – kaže Mirsada Mehić.Šta je još jedna sedmica bez plate!?Predsjednik sindikata Željezare Zenica Esad Skomorac nije imao puno toga reći radnicima na ulici nakon dvosatnog sastanka u Vladi. Jedino što je Vlada obećala jeste novi sastanak u Zenici u ponedjeljak 27. februara.
“Do ponedjeljka ja nemam šta jesti!”, uzviknuo je jedan od radnika dok je većina ostalih poručila predsjedniku sindikata da se vrati u Vladu i traži rješenja ili će na ulici ostati do narednog ponedjeljka.
“I prošli put smo imali isto, ostajemo ovdje”, rekao je jedan od radnika dok je drugi kratko zaključio, “mi smo ovdje džaba došli”.

Nakon drugog, znatko kraćeg sastanka, pred radnike je izašao Marinko Bošnjak, pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Bošnjak je radnike zamolio za strpljenje.
- Ponedjeljak nije daleko, ako ste mogli toliko čekati, sedam dana ne znači ništa – rekao je Bošnjak i obećao da će prisustvovati sastanku sa radnicima.

Radnicima je obaćan sastanak na kome će se tražiti rješenje za interventna sredstva za održavanje likvidnosti kompanije i traženje rješenja za skidanje hipoteka sa nekretnina Željezare.

Za interventna sredstva je potrebna uredba, objasnio je Bošnjak.
- Ona će biti donesena ove ili naredne sedmice – rekao je Bošnjak čije su izlaganje radnici često prekidali uz napomene da Vlada nije ispunila nijedno od radnijih obećanja sa sličnih sastanaka.

Jedan od radnika se izvinio građanima Sarajeva zbog blokade ulice i pomoćniku ministra poručio da će biti strpljivi do narednog sastanka.
- Mi ćemo vam dati vremena ali riješite problem – rekao je radnik i dodao da će radnici ponovo na ulice ako se njihov problem ne riješi: Ako sljedeći put budemo morali doći bit ćemo puno ozbiljniji.

Predsjednik Sindikata metalaca Federacije Bajro Melez pozvao je sve Zeničane da se okupe ispred Željezare na dan narednog sastanka i poručio da će na naredne proteste pozvati sve članove Sindikata metalaca.

Prije nego što su se autobusima uputili natrag u Zenicu, radnici Željezare su saznali da današnjem sastanku u Vladi nisu prisustvovali niti premijer Fadil Novalić niti ministar Nermin Džindić. Novalić je cijeli dan bio na “važnom” sastanku u centrali SDA a Džindić na sajmu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

(zurnal.info)