PISMENA ZADAĆA:Smetaju li vam ljiljan i šahovnica?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Marko Tomaš

PISMENA ZADAĆA: Smetaju li vam ljiljan i šahovnica?

Mostar nije nikakva crna rupa već jedini grad u BiH u kojemu se još uvijek vodi nekakav dijalog, rasprava između različitih principa što dovodi do dizanja na noge onih koji žive u miru i udobnosti svojih etnički čistih sredina. Opet se događa to da su događaji iz Mostara razotkrili licemjerje BH politike te natjerali određene aktere da skinu maske i prestanu se lažno predstavljati.

Smetaju li vam ljiljan i šahovnica?
foto: Alexandra Stojkov

Danas davne, 2007. godine odlukom Ustavnog suda BiH grb i zastava Federacije BiH stavljeni su izvan snage jer ne predstavljaju sva tri bosanskohercegovačka naroda. To je samo jedna od stvari koja potvrđuje da je u ovoj zemlji sve postavljeno naopako od samog početka. Kako su u ovom slučaju tek tako zaboravljeni Srbi koji živa na području Federacije tako svatko zaboravlja one druge na područjima pod njihovom kontrolom. Realno, kome pada na pamet voditi računa o nekome tko tu postoji samo u teoriji ili u tako malom broju da predstavlja statističku grešku a u oba slučaja je neopisiva gnjavaža.

Događanja na sjednici mostarskog gradskog vijeća još su jednom potvrdila koliko je Mostar bitan za ovu zemlju. Osim toga, još se jednom pokazalo da, ako pogledamo iz drugačije perspektive, Mostar nije nikakva crna rupa već jedini grad u BiH u kojemu se još uvijek vodi nekakav dijalog, rasprava između različitih principa što dovodi do dizanja na noge onih koji žive u miru i udobnosti svojih etnički čistih sredina. Opet se događa to da su događaji iz Mostara razotkrili licemjerje BH politike te natjerali određene aktere da skinu maske i prestanu se lažno predstavljati.

Dobro uhodana koalicija HDZ – SDA opet je pokazala da je u stanju na, naizgled, sporednim temama srušiti vjerodostojnost opozicijskih partija. Sve je kao u onoj dječjoj TV igrici, ponude ti izbor a štogod izabereš sigurno ćeš pogriješiti. Netko ćete već proglasiti za izdajicu. Kao da u BH politici stanuju ikakvi principi.

Vratimo se sada nevažećem grbu Federacije BiH. Kako znamo, rečeni se grb sastoji od dva polja. Na gornjem polju su obilježja dva naroda a na donjem je deset šestokrakih zvjezdica koje predstavljaju deset federalnih županija/kantona. Grb je, kako rekosmo, nevažeći jer se zaboravilo na Srbe. Zanimljivo je ipak da su ostala dva naroda predstavljena oznakama čije je isticanje zabranjeno na sportskim borilištima, ponajprije nogometnim stadionima. Hrvatski narod je predstavljen šahovnicom a Bošnjački ljiljanom na zelenoj podlozi. Ako ovih dana istaknete zastavu s jednim ili drugim obilježjem,  kojim su ti narodi legalno predstavljeni na grbu federacije, klub za kojeg navijate bit će kažnjen. Osim toga, ostaje nejasno kako je moguće da nešto što je legalno na zvaničnom grbu bude nelegalno na nekom drugom mjestu i u drugačijem kontekstu.

Ako mene pitate stvar je kristalno jasna. Struktuirana na ovaj način Bosna i Hercegovina osuđena je na vječna politička previranja jer je sve odreda posvađano najprije samo sa sobom a onda i sa svima drugima. Ako pogledamo pravne akte na kojima je ustrojena suvremena Bosna i Hercegovina jasno je zašto mnogi smatraju da BH počinje tamo gdje završava logika.

 

(zurnal.info)