Pitanje gradonačelniku Skaki:U kojoj državi se nalazi Sarajevo?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Pitanje gradonačelniku Skaki: U kojoj državi se nalazi Sarajevo?

Na današnjem otvaranju žičare, na početku svog "emotivnog" govora, rekao je: "Dobro došli u Sarajevo, dobro došli u centar regije. Danas je Sarajevo centar regije." Nije se sjetio da je Sarajevo prije svega glavni grad Bosne i Hercegovine. Lapsus il čudo, šta li je?

U kojoj državi se nalazi Sarajevo?

Odmah na početku priznajem da bi bilo mnogo profesionalnije da sam pitanje iz naslova “u kojoj državi se nalazi Sarajevo?” postavio direktno gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki. U svoju odbranu mogu reći da to nisam učinio zato što duboko cijenim instituciju Gradonačelnika Sarajeva. 

Jer, kao što svi znamo, Abdulah Skaka je osoba nevična javnoj komunikaciji. Kada se pojavljuje u medijima uglavnom govori o žičari, spektaklima, turistima, Dini, Bregi, Čoli, kao da ne vodi glavni grad Bosne i Hercegovine nego Makarsku na steroidima, nek mi oprosti Makarska. Čak i u takvim estradno – zabavnim razgovorima uspijeva da se zbuni pa fašizam pomiješa sa antifašizmom a Stjepana Mesića sa Stjepanom Kljujićem. Zbog toga sam smatrao da mu ne treba postavljati ozbiljnija pitanja, ko zna kakvu tek ona bruku mogu izazvati. 

Mislim da ne možemo pogriješiti ukoliko odgovore na pitanja potražimo na njegovoj zvaničnoj stranici. To je mjesto koje ga sigurno pokušava prikazati u najlaskavijem svjetlu. Ne bih li došao do odgovora pregledao sam sve vijesti od danas do šestog aprila prošle godine.

Dakle, zna li Skaka u kojoj državi živi? 

Mislim da samo naslućuje. Na današnjem otvaranju žičare, na početku svog "emotivnog" govora, rekao je: 

"Dobro došli u Sarajevo, dobro došli u centar regije. Danas je Sarajevo centar regije."

Koje i kakve regije, ne znamo,  ali kako smo čuli nije se sjetio da je Sarajevo prije svega glavni grad Bosne i Hercegovine. Lapsus il čudo, šta li je?

U vijestima koje sam pročitao vrlo rijetko se pominje Bosna i Hercegovina. Ako se baš mora, onda se napiše “Sarajevo i Bosna i Hercegovina”, što sugeriše da se radi o dva odvojena eniteta. Bosanci i Hercegovci se nigdje ne pominju, ako se mora, onda se svrstavaju u “goste Sarajeva”. 

U vijestima se reklamiraju i nove table sa imenom grada. Uočljivo je da ni na njima ne piše u kojoj državi je Sarajevo glavni grad, niti nose obilježja te države. Umjesto državnih boja ili grba, odštampani su olimpijski krugovi čime se vjerovatno želi sugerirati da je Sarajevo postojbina drevnih sportskih igara.  

Koje gradove i države posjećuje gradonačelnik Sarajeva? 

Još jedna vijest sa službene stranice kaže nam da je na sastanku sa britanskim ambasadorom Abdulah Skaka izjavio da je “opredjeljenje gradske administracije da u budućnosti jača suradnju i partnerske odnose isključivo s glavnim gradovima”.

To opredjeljenje je marljivo ispunjavao. Doduše, nije se ograničio samo na glavne gradove, jačao je partnerske odnose i sa “manje važnim “ gradovima i državama. Iz vijesti sa njegove službene stranice izdvajamo: 

Rim, 

Doha, 

Muscat - glavni rad Sultanata Oman, 

Tianjin, 

London, 

Budimpešta, 

Dubrovnik, 

Moskva, 

Friedrichshafen, 

Peking, 

Barcelona, 

Istanbul, 

Konya, 

Podgorica, 

Beograd, 

Zagreb, 

Bad Ischl, 

Prato, 

Cirih, 

Islamabad, 

Hirošima, 

Ljubljana, 

Pula, 

Ankara, 

Berlin, 

Vatikan, 

Indonezija, 

Kuvajt, 

Iran, 

Brazil,
 
Azerbejdžan,

Tajland, 

Švedska.

...izvinjavam se ako sam nešto preskočio. 

S nekim od ovih gradova se tokom godine bratimio, s nekim potpisivao protokole, uspostavljao relacije, kulturne razmjene, organizirao balove, pisao im pisma podrške, dogovarao čak i međudržavne saradnje.

Saradnju je dogovarao  i sa ličnostima. Recimo, sa Goranom Bregovićem koji treba promovirati turistički i ekonomski potencijal Sarajeva.      

U razgovoru sa ambasadoricom Švedske, Skaka je objasnio svoju ambiciju:  

“Sarajevo kao glavni grad nastoji, i u tome uspjeva, da se nametne kao lider u državi, ali i regionu.”

S koliko gradova u Bosni i Hercegovini je uspostavljena bilo kakva saradnja?

Sudeći po vijestima, od aprila do aprila, niti s jednim.

Da li je bar posjetio neki grad u Bosni i Hercegovini?

Jeste, ruku na srce, Brčko. Boravio je i u Mostaru, ali na kratko, samo je gledao ramazanski koncert Sarajevske filharmonije i razgulio kući.

Zašto gradonačelnik glavnog grada ignoriše Bosnu i Hercegovinu?

Zato što je promoćuran. On jako dobro zna šta su njegova stranka i njoj slične uradile od naše zemlje, i da je mnogo bolje živjeti pored Bosne i Hercegovine nego u njoj. Nije lud pa da završi kao gradonačelnik Glamoča koji sebe predstavlja kao prosjaka i tvrdi da grad ne može ispunjavati ni najosnovnije funkcije. Jedine institucije koje u tom gradu rade punom parom su narodna kuhinja i Centar za socijalni rad.  

Ali, ko je kriv Glamoču što se nalazi u Bosni i Hercegovini koju od Sarajeva dijeli ono malo slovo “i” (iz Sarajevo i Bosna i Hercegovina) tvrdo kao betonski zid? Iza toga zida, za gradonačelnika Skaku, nalazi se samo pustoš, nepoznata teritorija koju naseljavaju "gosti", pogodna samo za opravdanje njegove pozicije. Jer, glavni grad nečemu mora biti glavni, makar to nešto bila i Bosna i Hercegovina. 

Šta bi mogao uraditi gradonačelnik Skaka?

Može za početak proputovati malo Bosnom i Hercegovinom ne bi li “upoznao domovinu da bi je više volio”. 

Mogao bi nakon toga uputiti i nekog turistu da pogleda kakvu prirodnu ljepotu ili kulturnu znamenitost van Sarajeva.  Mogao bi preusmjeriti i kojeg investitora, makar da bi smanjio gužvu jer tvrdi da ih je prepun grad. 

Njegov doskorašnji kolega iz stranke nedavno je izjavio da je Sarajevo podmirilo sve svoje potrebe i da sada može pomagati i optuženike za ratne zločine. Ako je već tako, umjesto optuženicima, kao znak dobre volje, mogao bi pomoći svom kolegi u Glamoču ili nekom drugom gradu koji niti jednu potrebu ne može da podmiri. 

Šta bi mu falilo da pozove djecu iz Vareša da posjete olimpijske planine kao što je pozvao zagrebačke mališane, ili da u Zemaljskom muzeju dočeka osnovce iz Širokoga brijega kao što je dočekao njihove vršnjake iz Omiša? Ne bi ništa, djeca su djeca, nema veze čija su. 

Šta ako neće?

Glavni grad neke države nije samo sjedište zakonodavne i izvršne administracije. On je i vezivno tkivo države, njen simbol s kojim se poistovjećuju svi građani. U viziji trenutne gradske administracije on je stjecište skorojevića i mašina za proizvodnju lažne elite.   

Šta da se radi u ovakvoj situaciji? Ako gradonačelnik glavnog grada uporno ignoriše svoju državu, najbolje bi bilo da Bosna i Hercegovina sebi izabere drugi glavni grad. Evo recimo Glamoč! Šta fali? I Skaka bi bio zadovoljan. Mogao bi dovršiti svoja nastojanja da postane “lider” i od Sarajeva napravi veliki luna park kojim bi isključivo hodali turisti iz bogatijeg dijela Evrope. Bilo bi to veliko olakšanje, mogao bi naplaćivati karte po bilo kojoj cijeni a ne ovako, da se zamara sa sirotinjskim ograničenjima.

Ali, naravno da se to ne može desiti. Skaka i njegova stranka braniće Sarajevo, njegove turističke potencijale, nekretnine, poslovne prostore i tržne centre do zadnje kapi tuđe krvi.

Čestitka

Drago Sarajevo čestitam ti praznik! Nadam se da ćeš se jednom uspjeti konačno osloboditi i Skake i njegove klike, da ćeš dobiti gradonačelnika kakvog zaslužuješ i zaista postati glavni grad Bosne i Hercegovine. 

San Abdulaha Skake jeste da se opet provoza žičarom, kako je rekao na otvaranju. San ostatka građana jeste da žive u funkcionalnoj državi. On je svoj san ostvario. Krajnje je vrijeme da i mi razmišljamo o ostvarenju svog.

(zurnal.info)