Dvije firme pod jednim krovom:Vitezit će biti stranački podijeljen na B i H zonu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Dvije firme pod jednim krovom: Vitezit će biti stranački podijeljen na B i H zonu

Kada HDZ i SDA namjere udruženim poduhvatom da unište neku firmu koju će poslije “rastaliti” sa njima vjernim tajkunima, istoj nema spasa. Tako je i sa “Vitezitom”. Mapa Vitezita o podjeli na “B” i “H” zonu već je iscrtana, u toku je finalizacija.

Vitezit će biti stranački podijeljen na B i H zonu
Vitezit (foto: zurnal.info)

 

Žurnal je ispisao brojne tekstove posljednjih godina iz koji se može iščitati geneza smišljene likvidacije firme namjenske industrije “Vitezit” iz Viteza, a sve kako bi se pripremio teren za “sve po zakonu” preuzimanje od odabranih “uspješnih biznismena” izraslih na ratnim i poratnim “čudesnim putevima privatizacije”.

HDZ je Vitezit pretvorio u perspektivno smetljišteSPREMAN ZA PREUZIMANJEHDZ je Vitezit pretvorio u perspektivno smetljište

Zaboravljena Vitezitova imovina u inostranstvuAktivna pljačka pasivnog podbilansaZaboravljena Vitezitova imovina u inostranstvu

 

„Ja se o prodaji dogovaram sa lokalnim HDZ-om, sa SDA i sudom“, slučajno ili ne izrekla je suštu istinu na početku stečajnog postupka stečajna upraviteljica Behija Huseinbegović.

Slijedile su dvije neuspješne prodaje Vitezita trgovcu naoružanja iz Hrvatske Zvonku Zubaku. Ispostavilo se da Zubak nema obećanih 10.5 miliona maraka za kupovinu ili kako je on tvrdio da “postoji problem sa bankama da transferiše novac u BiH”.

Umjesto partnerstva sa firmom iz Slovačke, HDZ i SDA izabrali prevaranta ZubakaVITEZIT NIJE MORAO U STEČAJUmjesto partnerstva sa firmom iz Slovačke, HDZ i SDA izabrali prevaranta Zubaka

 Posljednjih dana odvija se upravo ona opcija koju je Žurnal nagovijestio.  

 “Najmanje tri izvora iz oblasti namjenske industrije za Žurnal navode kako su u pripremu Zubakovog “uvođenja u posjed” angažovani biznismeni iz grupacije Stanić iz Kreševa sa HDZ strane, te grupacije HIFA koja uživa povjerenje SDA da pronađu modalitet kupovine, a “rastaljivanje” imovine Vitezita će uslijediti naknadno, sistemom “dvije firme pod jednim krovom”, pisali smo početkom prošle godine.

Potencijalni kupci Vitezita žele „diskreciju“ u javnoj prodajiZatrpavanje višegodišnjeg kriminalaPotencijalni kupci Vitezita žele „diskreciju“ u javnoj prodaji

 

Mapa Vitezita o podjeli na “B” i “H” zonu već je iscrtana. Posljednje informacije kazuju da u “Hifi” ovih dana čekaju izdavanje potrebnih dozvola za proizvodnju i promet eksplozivnih materija kako bi mogli javno ući “u igru”.

 

 

Predstavnici ove firme nedavno su pohodili Vitezit. Njima je namjenjena jedna polovina, tzv. NGL dio Vitezita, koji je baza za jednofazni barut i bio bi namijenjen za tvornicu Igman iz Konjica, gdje su ovi favoriti SDA, javna je tajna", već uveliko ušli kapitalom. Druga polovina Vitezita pripada zna se kome..

Domaćin im je bio penzioner Enver Mujezinović koji se još uvijek predstavlja kao član odbora povjerilaca iako mu je krajem prošle godine punomoć otkazalo i resorno Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva kao i Federalno pravobranilaštvo, o čemu je Žurnal pisao.

Enver Mujezinović godinu dana neovlašteno predstavljao Vladu FederacijeObavještajac u VitezituEnver Mujezinović godinu dana neovlašteno predstavljao Vladu Federacije

 

Pokazalo se da nije lako istjerati ovog bivšeg djelatnika jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe (KOS) iz Vitezita. Prvo je podnio ostavku na mjesto u Odboru povjerilaca, da bi ga zatim stečajni sudija Ivo Žabić pozvao da se izjasni o ostavci!? Nakon svega je Mujezinović povukao ostavku, navodeći da je on “stručna osoba” koju podržava federalni premijer Fadil Novalić!?

 “Dana 03.12.2021. službenica Ureda premijera me spojila sa premijerom Fadilom Novalićem, koji se interesirao za tok stečajnog postupka i tom prilikom mi dao odgovarajuće upute i zadatke. Kada sam mu rekao da me Federalni pravobranitelj Jakov Dujić obavijestio da ministar Džindić i njegovo osoblje vrše pritisak da se povuče moja punomoć, premijer Novalić je iznenađeno reagirao:

To ne dolazi u obzir, samo ti, zajedno sa stečajnom upravnicom Bahrom, možete dovesti do kraja taj postupak, u skladu sa ciljem kako je definirano na početku postupka“, a što je premijer ponovio i u telefonskom razgovoru od 17.02.2022. godine, na njegov poziv”, tvrdi Mujezinović u izjavi stečajnom sudiji.

Mujezinović je na ročištu sebe označio kao “čovjeka koji spada među najbolje poznavaoce geneze i uzroka  koji su doveli do kolapsa PS „Vitezit“ u periodu od najmanje zadnjih 15 godina”.

Logično je pitanje zašto je onda Mujezinović kao djelatnik Federalne direkcije za namjensku industriju godinama šutio na uništavanje Vitezita i pljačku dokumentacije i vrijedne opreme poput pogona za proizvodnju kompozitnih goriva čiji su dijelovi, kao što je Žurnal pisao, završili u Srbiji,a potom i u Iranu!

Vitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran!OD VITEZA DO TEHERANAVitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran!

Kada već navodimo Iran, podsjetimo, Mujezinović je prije 20 godina sa Bakirom Alispahićem, Irfanom Ljevakovićem, Ejubom Ikićem i Edhemom Veladžićem sudski oslobođen optužbe za dešavanja u kampu Pogorelica kod Fojnice, odnosno saradnju sa Obavještajnom službom, gle slučajnosti, upravo Irana...

 

(zurnal.info)