Zabrinuti balkanski lideri:Zajedno ćemo odbraniti demokratiju u vašoj zemlji, kao što smo je zajedno branili u našima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Andrej Nikolaidis

Zabrinuti balkanski lideri: Zajedno ćemo odbraniti demokratiju u vašoj zemlji, kao što smo je zajedno branili u našima

Andrej Nikolaidis podsjeća balkanske lidere: Kao buduće članice Evropske unije, a Crna Gora i kao članica Sjevernoatlanstkog saveza, naše su države u obavezi da stanu u zaštitu demokratije – ne samo u zemljama kakve su Avganistan i Libija, nego prije svega tamo gdje je ona danas najdramatičnije ugrožena: u Ujedinjenom Kraljevstvu

Zajedno ćemo odbraniti demokratiju u vašoj zemlji, kao što smo je zajedno branili u našima

Predsjedništvu Bosne i Hercegovine

Vladi Republike Srbije

Vladi Crne Gore

 

Poštovane/i,

povodom odluke Doma lordova da usvoji amandman nacrta zakona o Brexitu kojim se parlamentu daje ovlašćenje da spriječi vladu da napusti članstvo u Evropskoj uniji, ukoliko se prethodno ne postigne dogovor sa Briselom, cijenim da je potrebno da, kao političko vođstvo država posvećenih demokratiji, država aspiranata na članstvo u Evropskoj uniji, u ovom teškom trenutku za tamošnje društvo i državu, uputite pismo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva.

Briga za zdravlje demokratije nije samo obaveza velikih sila – ona je zajednička odgovornost svih država posvećenih širenju slobodnog tržišta, jačanju demokratije i zaštiti individualnih sloboda,  bez obzira na njihovu ekonomsku moć i druga egzaktna, no ne posve pouzdana mjerila veličine. U borbi za slobodni svijet vladavine prava i demokratskih institucija doprinos svih nas je bitan.

Kao buduće članice Evropske unije, a Crna Gora i kao članica Sjevernoatlanstkog saveza, naše su države u obavezi da stanu u zaštitu demokratije – ne samo u zemljama kakve su Avganistan i Libija, nego prije svega tamo gdje je ona danas najdramatičnije ugrožena: u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Predlažem mogući sadržaj tog pisma. Budite slobodni intervenisati na tekstu po sopstvenom nahođenju.

 

...

Poštovana Premijerko May,

dozvolite da izrazimo zabrinutost zbog činjenice da je Dom lordova, usvojivši skandalozni amandman zakona o Brexitu – uprkos vašem jasno izraženom protivljenju – uzeo sebi za pravo da prepravlja volju građana izraženu na demokratskom referendumu.

Takav brutalan atak na osnove demokratije nedostojan je slavne i bogate demokratske tradicije vaše zemlje i naroda. I naš region susretao se sa sličnim iskušenjima. Podsjećamo: nakon što je Slobodan Milošević pokušao lažirati rezultat izbora na kojim su građani rekli „ne“ njegovoj politici i vladavini, građani su se spontano, uz neznatnu, ali simbolički bitnu podršku naših zapadnih saveznika i njihovih adekvatnih službi, okupili na ulicama Beograda i odbranili rezultate glasanja. Do juče je bilo nezamislivo da se takav scenario može desiti i u vašoj zemlji. Do juče je, takođe, bilo nezamislivo da Dom lordova može izvršiti vrstu državnog udara i suverenitet koji pripada građanima prenijeti na sebe. 

Poštovana,

nalazimo za shodno da članove Doma lordova podsjetimo da je njihova zadaća da služe građanima, ne obratno. Ponašanje Doma lordova, nažalost, podsjeća na čuveni zapis Bertolta Brechta: narod je, čini se, izgubio povjerenje Doma lordova koji, stoga, nema izbora nego da sebi izabere novi narod.

 

Cijenjena Premijerko May,

kako je upozorio moguće najveći živi mislilac, Giorgio Agamben, sama Evropska unija je ilegitimna. Njegovim riječima: 

 „Kad danas govorimo o Evropi, imamo posla s ogromnim potiskivanjem bolne, ali ipak očite istine: takozvani Evropski ustav je nelegitiman. Narodi nikad nisu odlučivali o tekstu koji bi se trebao provući pod tim imenom“. 

Demokratski nelegitimna odluka Doma lordova dodatni je pokušaj političke elite - koja je uzurpirala moć  - da građane spriječe da se slobodno izraze o najvažnijim političkim pitanjima. Dodajmo tome i činjenicu da je ilegitiman i aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (ne samo da je dobio manje glasova od protivkandidatkinje, nego je van razumne sumnje dokazano i rusko miješanje u sam izborni proces), i postaje posve jasno da  kriza demokratije na Zapadu poprima dramatične razmjere.

Očito je da je, ne samo u vašoj zemlji, nužno snaženje institucija koje moraju imati snage da spriječe demokratske travestije kakva je odluka Doma lordova. U tom smislu, izražavamo spremnost da, shodno našim mogućnostima, formiramo fond podrške civilnom sektoru u vašoj zemlji. Iz vlastitog iskustva znamo da je proaktivna uloga civilnog sektora u procesu izgradnje i snaženja demokratskih institucija od presudnog značaja. 

Istovremeno, izražavamo zabrinutost zbog pristrasnog i neprofesionalnog načina na koji su britanski mediji izvještavali o Brexitu. Javni pozivi objavljeni u pojedinim britanskim medijima da se volja građana ignoriše i prepravi otvoreni je poziv na suspenziju demokratije, nedostojan značajne uloge koju slobodni mediji imaju u svakom istinski demokratskom društvu.  Izražavamo spremnost da kroz finansiranje konkretnih medijskih projekata i ekspertsku pomoć naših stručnjaka pomognemo proces podizanja profesionalnog nivoa vaših medija.

Na koncu, u ovom teškom trenutku, kada su ugrožena osnovna politička prava građana Ujedinjenog Kraljevstva, izražavamo punu solidarnost i podršku svim istinski demokratskim snagama u vašoj zemlji. Zajedno se prisjetimo riječi velikog engleskog pjesnika Johna Donna:

„Nijedan čovjek nije otok, sasvim sam za sebe; svaki je čovjek dio kontinenta, dio zemlje... smrt svakog čovjeka smanjuje mene jer sam obuhvaćen u čovječanstvu; i zato nikad ne pitaj kome zvono zvoni; tebi zvoni”. 

Građani balkanskog poluotoka su uz slobodne građane vašeg otoka. Zajedno možemo odbraniti demokratiju i u vašoj zemlji, kao što smo je zajedno branili i u našima. 

No passarán!


U Sarajevu, 1. maja 2018.


Bakir Izetbegović,

Mladen Ivanić,

Dragan Čović,

Ana Brnabić,

Duško Marković

 

(zurnal.info)