PISMENA ZADAĆA:Živimo u najboljem mogućem vremenu otkad je čovječanstva
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Marko Tomaš

PISMENA ZADAĆA: Živimo u najboljem mogućem vremenu otkad je čovječanstva

Ispada nikome nije bitno sve ono o čemu se pričalo prije prvenstva. Poginuli radnici, nepoštivanje ljudskih prava, činjenica da je domaćinstvo rezultat korupcije i tako dalje. Svi pričaju o jednom od najzanimljivijih i najbolje organiziranih prvenstava u povijesti.

Živimo u najboljem mogućem vremenu otkad je čovječanstva
foto: Kerfin7a on Freepik

Ako je bilo, a bilo je, podosta natezanja da Lionel Messi konačno podigne trofej namijenjen prvaku svijeta, razlog mi se čini jasan.

Na svim poljima ljudima koji žive u današnjem vremenu treba biti pokazano da žive u najboljem mogućem vremenu otkad je čovječanstva. Tako i najbolji nogometaš svih vremena mora igrati danas. A Messiju je bilo potrebno, kako bi se ušutkala staromodna zakerala, samo da podigne „zlatnu boginju“ pa da svi priznaju kako je najbolji koji je ikada igrao nogomet. Rečeno, učinjeno.

SVI SU NA DOBITKU

Katar je trebao pokazati da je sposoban organizirati najbolje prvenstvo koje se ikada igralo. Messi je morao dokazati da je najbolji koji je ikada igrao čarobnu igru. I svi su na dobitku. Čak i Adidas čija oprema je garant da ćete imati povlašten status na Mundijalima. Na dobitku su, dakle, pogotovu oni koji time što imaju dokaze da upravo danas svijetom hodaju najbolji svih vremena žele poticati kompetitivnost među ljudima. Najbolji nisu negdje u prošlosti, ne trebamo ih očekivati u budućnosti, oni su među nama, u našem vremenu i to i od nas zahtijeva da budemo najbolji čime god se bavili.

U finalu se Lionel Messi susreo s klupskim kolegom koji će kroz nekoliko godina vjerojatno preuzeti titulu najboljeg svih vremena od Argentinca. Jer najbolji će i dalje morati biti aktivan i među nama. Mbappe je taj koji će vjerojatno biti nasljednik Lionela Messija a konkurencija će mu biti Norvežanin Haaland čije su šanse da preuzme titulu najboljeg manje isključivo zbog toga što su šanse Norveške reprezentacije da se popne na tron namijenjen najboljoj momčadi svijeta izrazito male.

Sve mi je teže objasniti nekim ljudima, koji ne razumiju moju opsesiju nogometom, kako se mogu toliko ložiti na događaj u kojemu ima toliko zakulisnih igara i prljavštine. Ponestaje mi argumenata, sve manje pije vode priča da je to dječačka opsesija koja mi je potrebna kako bi se u meni probudila naivnost da je uistinu dovoljno da budeš dobar i dobiješ adekvatnu nagradu iako danas znam da je to najmanje bitno. Puno je važnije čiju opremu nosiš i koga znaš.

NAJVEĆI SVIH VREMENA

Ispada nikome nije bitno sve ono o čemu se pričalo prije prvenstva. Poginuli radnici, nepoštivanje ljudskih prava, činjenica da je domaćinstvo rezultat korupcije i tako dalje. Svi pričaju o jednom od najzanimljivijih i najbolje organiziranih prvenstava u povijesti. Finalna utakmica je uistinu bila prava nogometna poslastica i još jedan dokaz da živimo najbolje danas svih vremena. Nema ničeg približno dobrog u prošlosti niti u budućnosti, sve je tu i sve sada. Katar, Messi, apokalipsa na vratima. Sve je gurnuto u ekstrem, u naj!

Ali ja ću ostati namćor. Priznat ću, evo, da je Messi najbolji svih vremena, ali, isto tako, moram napomenuti, ipak nije najveći svih vremena! Đavo je jezičnim nijansama pa vi vidite što time želim reći. Nije to pitanje samo načina na koji tjeraš loptu, ima nešto i u onome što predstavljaš izvan terena.

(zurnal.info)