ZENICA

SVESTRANI INVESTITORI : Grade objekat bez urbanističke saglasnosti, tuku komšije i tuže Žurnal

Piše: A. Gutić

Izdati saglasnost za gradnju prije godinu dana, pozivajući se na plan čije je usvajanje tek u toku, novi je “specijalitet” gradske Službe za urbanizam u Zenici. S druge strane novokomponovani građevinski investitori u ovom gradu ne prezaju ni od fizičkih obračuna sa onima koji im stanu na put

 

Firma“ATA” d.o.o. Sarajevo podnijela je tužbu protiv Žurnala, nezadovoljna tekstom “Evropski kurs Zenice: Stanogradnja podstaknuta ucjenama, prijetnjama i napadima!”, očito računajući na zenički Općinski sud i njegovu naklonost prema “uglednim biznismenima".

Dio teksta bio je posvećen izgradnji stambeno-poslovnog objekta na Obalnom bulevaru u Zenici i problemima koje imaju pojedini članovi porodice Bešić. Njihova kuća i dvorište su tik uz novu građevinu. Prethodno, nije postignut dogovor između investitora i vlasnika kuće, što je u svojoj konačnoj presudi utvrdio i Kantonalni sud Zenica.

FIKTIVNI PLANSKI DOKUMENT

U presudi je navedeno da je Služba za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenice načinila propust jer je bez saglasnosti vlasnika kuće dala urbanističku saglasnost za višespratni objekat udaljen manje od 3 metra, a koji u potpunosti zaklanja vidik i svjetlost porodici Bešić.

Žurnal dodatno saznaje da to nije jedini propust nadležne gradske službe iSemire Karić, načelnice službe od velikog povjerenja zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića. Zahtjev za urbanističku saglasnost podnio je Fikret Avdić, bivši vlasnik parcele na kojoj se gradi objekat. Nakon samo dvadesetak dana zahtjevu je udovoljenu, da bi Avdić potom parcelu sa urbanističkom saglasnosti prodao firmi ATA.

Komisija za davanje stručne ocjene formirana rješenjem gradonačelnika Zenice, dana 31.5.2017. godine sagledala je predmetni zahtjev te utvrdila da je po koncepciji planskog dokumenta R.P. “Odmut, Jalija, Talića brdo na predmetnoj parceli planirana izgradnja stambeno-poslovnog objekta spratnosti P+3+M.”, navedeno je u obrazloženju izdate urbanističke saglasnosti.

No postoji još jedan sporni detalj. Koncepcija planskog dokumenta za to područje još uvijek nije usvojena!? Nadležna služba se dakle poziva na dokument koji i godinu nakon izdate dozvole još ne postoji! Čak je i odluka o pristupanju izradi regulacionog plana objavljena u službenim novinama Grada Zenice tek u februaru ove godine. Žurnal je kontaktirao nekoliko članova gradskog Savjeta za izradu plana, koji su potvrdili da za ovo područje još nije usvojen regulacioni plan.

PALICOM PO KOMŠIJAMA

Ne jenjava u međuvremenu spor izvođača radova na gradnji poslovnog objekta sa članovima porodice Bešić. Dok se u javnosti predstavljaju kao ugroženi investitori, u praksi očito ne prezaju i od brutalnih fizičkih napada. Nedavno je sin Nasihe Bešić, nakon što je pokušao da spriječi uznemiravanje zbog radova koji se obavljaju sa njihove parcele, pretučen od strane dežurnog batinaša na gradilištu. Zadobio je teške tjelesne povrede nastale usljed udaraca palicom. Žurnal je u posjedu i medicinske dokumentacije i video zapisa napada i napadača.

(zurnal.info)


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Fuad Kasumović, Semira Karić, ATA, Zenica