Đedo & Dedo:Bilješka iz februara 1944. godine (audio)

Čitaonica Žurnal

Đedo & Dedo: Bilješka iz februara 1944. godine (audio)

Osamdeset godina je prošlo od Kecmanovićeve partizanske bilješke o budućnosti Bosne i Hercegovine. Sve što je zapisao tačno je, sve što smo učinili svih tih godina bilo je pogrešno.

Bilješka iz februara 1944. godine (audio)
Vojislav Kecmanović na narodnom zboru (iz knjige Zabilješke iz ratnih dana)

Zima je 1943. godine. Vojislav Kecmanović Đedo priprema materijale za zasjedanje ZAVNOBiH-a. U ratni dnevnik zapisuje da ga Mrkonjić grad podsjeća na "gnijezdo u kršu", većina kuća je srušena, atmosfera je tmurna. Grad nadlijeću neprijateljski avioni koji nose bombe prema Jajcu. Kecmanović obilazi tek oslobođene krajiške gradove i bilježi da je narod gladan, bukvalno bos i polunag, jer nigdje nema platna. Haraju venerične bolesti, koje on pripisuje "uticaju neprijatelja". Od Rodoljuba Čolakovića posuđuje malo novca kako bi "poboljšao ishranu". Sanski most je potpuno srušen, stanovnici žive u sklepanim kućercima koji više liče na kokošinjce, iz rupa koje bi trebale biti prozori, vire dječije glavice. Kecmanović se zahvalno smješta u sobu iza jedine preostale kafane u gradu koji je pretrpio ustaško pustošenje. Trinaestog februara 1944. godine zapisuje (Zabilješke iz ratnih dana, NIŠRO Oslobođenje, Sarajevo 1980.):

- Snijeg, snijeg... U svojoj skromnoj, toploj sobi razmišljam o prošlosti i budućnosti Bosne i Hercegovine. Smatralo se normalnim da Srbi koji žive na tom tlu teže Srbiji, Hrvati - Hrvatskoj. Na toj osnovi se, međutim, izrodio kobni šovinizam koji je u ovom ratu dotjerao do nečuvenih zločina, a sve to na korist zajedničkog neprijatelja. Zato je sudbinski značajna ova zajednička borba i protiv tog neprijatelja i šovinista svih vrsta. Ko god je imao i malo mudrosti, do sad je morao uvidjeti da samo u našem zajedništvu leži zaloga naše budućnosti. Drugog puta nema niti ga može biti.

- Zašto?

Da se pripojimo jednoj ili drugoj strani?

- Bio bi to akt nasilja, bar prema polovini naroda Bosne i Hercegovine.

Da se razgraničimo?

- Kuda god bi se povukla granična linija, ona bi zasijecala u živo tijelo naroda. Taj potez bi bio najteži za naše Muslimane, jer su oni dosad sačinjavali jednu narodnu zajednicu i osjećali se kao zajednica.

Na sreću, u ovom zajedničkom - oslobodilačkom ratu već dosad su otupile mnoge oštrice koje su nas razjedinjavale. Još kad budemo u mogućnosti da ostvarujemo socijalističke ideje...

Kecmanovića u Krajini zatiče vijest o oslobođenju Sarajeva, radost pomućuje informacija da je Maks Luburić, neposredno pred povlačenje, objesio 55 partizanskih simpatizera. Sa mnogo strahovanje razmišlja o povratku u grad, plaši se da je tamo previše Luburovićevih simpatizera. Bilježi:

- Kako ćemo se osjećati kada se budemo sretali na svakom koraku sa ljudima koji nisu dostojni da im ruku pružimo?

Na putu za Sarajevo svraća do Zenice, želi se uvjeriti u istinitost  vijesti da fabrika nije srušena. Saznaje da će željezara za samo pet dana dana biti stavljena u pogon, što će, vjeruje, biti "garancija za našu ekonomsku i političku nezavisnost".

U Sarajevo stiže 15. aprila, prvi utisak je da grad ima skoro normalan izgled i da "svijet ne izviruje iza zavjesa i kapidžika - kao što je moglo biti da naša vojska nije bila na visini svog poziva i političke izgrađenosti". To je jedna od posljednjih bilješki dnevnika.

Vojislav Kecmanović Đedo imenovan je 26. aprila 1945. godine za predsjednika Prezidijuma Narodne skupštine NR Bosne i Hercegovine.

...

Jesen je 2024. godine, lokalni izbori, atmosfera je tmurna. Željezara više nije garant naše ekonomske i političke nezavisnosti, tek krhka igračka u kapitalističkim rukama. Na predizbornim skupovima po Krajini pjevaju se četničke pjesme. Partizanska ostavština služi za zajebanciju. Kobni šovinizam ponovo cvjeta, jako je malo onih koji vjeruju da "samo u našem zajedništvu leži zaloga naše budućnosti". Otvoreno se traži drugi put, onaj kojega, kako je mislio Kecmanović "nema niti ga može biti".

Vojislav Kecmanović Đedo preminuo je u Sarajevu 25. marta 1961. godine. Ulica, koja je nosila njegovo ime, nakon Dejtonskog sporazuma preimenovana je u ulicu Nusreta Šišića - Dede. Brojne inicijative da se vrati naziv ulice, propale su - jer, radi se o "legendi odbrane Sarajeva". Dedo je uhapšen još prve ratne godine, nakon što je zarobio i mučio Iliju Stanića, najpoznatijeg po tome što je u Madridu ubio Maksa Luburića. Ipak, sarajevska policija uspjela je osloboditi Stanića i uhapsiti Šišića. Brzo je pušten zahvaljujući intervenciji Omera Behmena, o čemu je pisao Senad Avdić. Dedo je na ispitivanju govorio da su planirali Stanića pokloniti fanovima Maksa Luburića - onog istog zlikovca zbog čijih se simpatizera Đedo pribojavao atmosfere u oslobođenom Sarajevu.

Osamdeset godina je prošlo od Kecmanovićeve partizanske bilješke o budućnosti Bosne i Hercegovine. Sve što je zapisao tačno je, sve što smo učinili svih tih godina bilo je pogrešno. To sam htio reći.

(zurnal.info)