REAKCIJE NA ODLUKU NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE:Da li će visoki predstavnik smijeniti Milorada Dodika?

Aktuelno

REAKCIJE NA ODLUKU NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE: Da li će visoki predstavnik smijeniti Milorada Dodika?

Da li će i ovaj put sve ostati samo na saopštenjima ili će Milorad Dodik konačno biti sankcionisan za nezakonite postupke?

Da li će visoki predstavnik smijeniti Milorada Dodika?
Milorad Dodik (foto: zurnal.info)

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske 28. juna usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda u RS-u, reagovali su brojni domaći zvaničnici i predstavnici međunarodne zajednice. Dio reakcija teško je primiti bez rezerve jer su upravo neki od njih dijelom zaslužni što je Milorad Dodik i dalje na poziciji na kojoj jeste i ima političku moć. 

Da li će i ovaj put sve ostati samo na saopštenjima ili će Milorad Dodik konačno biti sankcionisan za nezakonite postupke?

Dodik je u NSRS-u imao podršku i dijela opozicije. Od ukupno 65 prisutnih poslanika za usvajanje zakona glasalo je 56 (između ostalih, tri poslanika iz Liste za pravdu i red, četiri PDP-a i jedan nezavisni). 

Koja je Dodikova cijena za smirivanje političke situacije?Manjak u budžetu i novčaniku (Video)Koja je Dodikova cijena za smirivanje političke situacije?

Dejtonski mirovni sporazum se mora poštovati, poručio je očekivano, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt: 
- Prvi korak je odbacivanje bizarnog i avanturističkog podrivanja Daytona i dejtonskih institucija od strane Milorada Dodika. Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve građane BiH, i da njihova volja bude ispoštovana u rezultatima slobodnih demokratskih izbora – OHR se oglasio na svom zvaničnom twitter nalogu. 

U isto vrijeme, njemački mediji prate situaciju u BiH i postavljaju pitanje da li će visoki predstavnik smijeniti Milorada Dodika. 

Berliner Kurier piše da je u BiH opet „upaljen fitilj“ i da su to „učinili Srbi“. Po ko zna koji put strani mediji kao opis za političku situaciju u BiH koriste sintagmu „bure baruta“:
- Odluka dolazi u vrijeme sve veće nestabilnosti na Balkanu. U susjednoj Srbiji mjesecima se održavaju protesti protiv autokratskog predsjednika Aleksandra Vučića. Osim toga, šef Republike Srpske (RS) održava dobre veze sa Moskvom. Političari EU stoga već neko vrijeme strahuju od eskalacije. 

U tekstu se citira izjava bivšeg sudije Vlade Adamovića, koji je izričito upozorio da će tolerisanje usvajanja ovog zakona značiti konačni raspad zemlje. Da li će Schmidt smijeniti Milorada Dodika:
- Nejasno je da li će Schmidt ipak preduzeti taj korak. Dodik ionako ne priznaje visokog predstavnika i naziva ga “turistom u Sarajevu”. Schmidtu je stoga potrebna podrška EU i SAD, inače bi vrlo brzo mogao biti nemoćan – navodi se u tekstu. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) također piše da se od Christiana Schmidta očekuje jasna reakcija na antiustavne poteze RS-a, te da na papiru ima ovlasti da smijeni Dodika. Ali za taj potez mora imati podršku SAD-a, EU i njenih najvažnijih članica, piše list. Razlog za to je što visoki predstavnik nema izvršnu moć za provođenje smjene, smatra FAZ:
- Dodik je više puta rekao da će zanemariti uredbu o njegovoj smjeni. 

Deklarativno, podrška postoji. Na nove poteze NSRS-a i Milorada Dodika reagovale su strane ambasade i Evropska unija. 

Iz Britanske ambasade navode da ovaj potez može koristiti samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života:
- Na jučerašnjoj sjednici NSRS podržana je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u BiH. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno uspostavlja primat Ustava i Ustavnog suda BiH. Nijedan entitet nema pravo ni mogućnost preispitivanja vrhovne vlasti i integriteta Ustavnog suda BiH. Za funkcionalnu BiH potreban je angažman i doprinos svih grupa diljem zemlje. To je u srži Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izabrani predstavnici RS su odabrali da onemoguće građane u RS da imaju svoj glas u Ustavnom sudu BiH -  dio je iz saopštenja koje je podijelio i britanski ambasador u BiH Julian Reilly.

U Ambasadi SAD-a u BiH smatraju da je NSRS izvela „bezobziran napad“ na Dejtonski mirovni sporazum:
- Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Dejtonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija BiH, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. RS ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda – navode. 

Dodikove tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke neligitimne, antisrpske, ili protiv Republike Srpske jer u Sudu nema dvojice sudija imenovanih od strane RS-a su banalne i pogrešne:
- To je očigledno licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv Republike Srpske ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika.

Zastupnik u Evropskom parlamentu Thijs Reuten u reakciji i intervjuu za Radio Slobodna Evropa podsjetio je da je dugo vremena Evropski parlament i on lično pozivao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku. Po njemu, međunarodna zajednica sada mora reagovati:
Mora reagirati i Evropska unija. Evropska unija i međunarodni partneri su trebali reagirati i u svim prošlim prilikama, posebno jer gospodin Dodik i njegovi saveznici u suštini krše državne zakone Bosne i Hercegovine i namjerno pokušavaju rasturiti zemlju stavljajući na dnevni red secesionističke inicijative i namjerno blokirajući funkcioniranje same države – rekao je.

Glasnogovornica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu i politiku Nabila Massrali upozorila je da Narodna skupština RS nema nadležnost da odlučuje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine:
- Zbog toga je jučerašnje glasanje o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u RS bez pravnog osnova. Glasanje označava jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata za članstvou EU. Prekid saradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i potpuno je u suprotnosti sa željama i interesima svih građana Bosne i Hercegovine. 

Državni udar

Pravni stručnjaci u BiH smatraju da je NSRS ovim potezom pokrenula državni udar i najavljuju apelacije Ustavnom sudu BiH. Nedim Ademović, stručnjak za ustavno pravo, rekao je da međunarodna zajednica mora reagovati kako bi spasila državnost i suverenost BiH. Na reakciju međunarodne zajednice pozvao je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Zapad ne smije tolerisati Dodikovo pravno nasilje – poručio je. 
Zajedničko reagovanje objavile su i stranke Trojke – SDP, Naša stranka i NiP:
- Niža administrativna jedinica ne može derogirati odluke i rad tijela na državnom nivou. Iz postupanja prema Ustavnom sudu BiH jasno je da Milorad Dodik i vlasti u RS-u krše temeljne odredbe Dejtonskog sporazuma. Takav pristup pokazuje da se ustvari ne poštuje nikakav princip izuzev golog pravnog i političkog nasilja. 

Od visokog predstavnika i Tužilaštva BiH traže hitnu reakciju. Ali u Tužilaštvu BiH već od ranije postoji „formiran predmet“ koji se odnosi na obilježavanje 9. januara, Dana RS-a, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Krivični zakon BiH precizira da se za djela protiv integriteta BiH može izreći kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina. 


(zurnal.info)