NASTAVLJEN OTPOR IZGRADNJI HE Janjići:Da li je lični interes Fuada Kasumovića važniji od želje građana
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NASTAVLJEN OTPOR IZGRADNJI HE Janjići: Da li je lični interes Fuada Kasumovića važniji od želje građana

Postoji moguća povezanost ubrzane agitacije zeničkog gradonačelnika za izdavanje saglasnosti za gradnju HE Janjići i povezivanja u sistem HE Grablje na rijeci Lašvi, koju gradi firma kojom upravlja brat Fuada Kasumovića

Da li je lični interes Fuada Kasumovića važniji od želje građana
FOTO: zurnal.info

 

 

“Vidite da nema mnogo ljudi. Koliko će to trajati?”

Tako se u prolazu gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović obratio organizatorima protestnog okupljanja ispred Gradske uprave. Povod njihovog skupa bilo je nezadovoljstvo izgradnjom hidroelektrane Janjići. Gradnja je planirana neposredno prije ulaza u gradsko područje Zenice na lokalitetu Janjićki slapovi.

 

DJI_0034

 

Postoji nekoliko kontroverzi između Odluke Gradskog vijeća od 28. 12. 2020. godine o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju HE “Janjići” i mišljenja mještana okolnih naselja.

Prvo, što ističu iz zeničkog Eko foruma, jeste da su odluka GV kao i saglasnost za dodjelu koncesije iz 2013. godine doneseni bez saglasnosti građana, na osnovu zapisnika kojeg su potpisali tadašnji predsjednici mjesnih zajednica i to bez održanih zborova građana!?

 

IMG_9419

 

Posebno je upitno da li je Gradsko vijeće Zenice moglo glasati o odluci za gradnju iako je ista već bila na dnevnom redu godinu dana ranije i nije prihvaćena. Istovremeno vijećnici odbijaju građansku inicijativu sa obrazloženjem da je već jednom odbijena i da ne može ponovo biti predmetom rasprave!?

Svaki put kada su se građani bunili, kada su slali argumente i objašnjenja zašto je ta hidrolektrana štetna prvenstveno po okoliš, a onda i po njih, nije bilo odgovora. Tako da je posljednji naš potez bio da pošaljemo GV inicijativu sa 1.500 potpisa da ponište svoje odluke. Oni to nisu prihvatili”, istakao je aktivista Eko foruma Samir Lemeš.

 

IMG_9413

Samir Lemeš

Mještani četiri obližnje mjesne zajednice Janjići, Gorica, Drivuša i Putovičko polje su 2016. godine potpisali i predali peticiju protiv izgradnje, koja je potom neobjašnjivo “nestala”. Kako saznaje Žurnal, uporedo sa navedenom spornom saglasnošću stanovnika ove 4 mjesne zajednice, Kasumović i njegova administracija listi mjesnih zajednica koje navodno podržavaju projekat pridodaju još tri, igrom slučaja one gdje je gradonačelnikova kuća.

Projektom je predviđeno da će HE Janjići imati betonsku prelivnu branu visine 15 metara, koja će formirati akumulaciju dužine 2,5 km. Procjene o posljedicama nisu pokolebale investitora, Elektroprivredu BiH.

“Pogoršat će se kvalitet vode u rijeci Bosni kao i klimatski uslovi u već zagađenom gradu, doći će do izumiranja ugroženih vrsta, nanosi će zatrpati akumulaciju za manje od 4 godine”, neke su od stavki iz Studija uticaja na okoliš.

 

image2

 

Sve to ne dotiče gradske vijećnike koji rade po diktatu gradonačelnika Kasumovića. U cijeloj priči njegov je argument da on niti vijeće nemaju nadležnost da zaustave izgradnju HE iako daju saglasnost!?

Odluku je donijela Vlada Federacije, ministarstvo uradilo studije, Elektroprivreda je uložila milione u pripremu projekta, odobren je kredit i ja neću da radim protiv države”, objašnjava Kasumović.

 

foto fuad k

Fuad Kasumović

Ono što ne navodi jeste da je prvobitni projekat sa 13MW snage porastao na 17MW kao i da je okolinskoj dozvoli prije nekoliko dana  istekla važnost, a da je Elektroprivreda BiH požurila da Gradu Zenica odmah nakon izglasavanja odluke na Gradskom vijeću uplati 1,25 miliona KM za “Program prijateljskog okruženja radi izgradnje HE Janjići”. Građani su zatražili zabranu utroška tog novca do konačog rješenja, jer slučaj falsifikovanja istražuje tužilaštvo.

Kako saznaje Žurnal od dobro obaviještenih izvora, postoji još jedan mogući razlog zašto je Kasumović sve ubrzao i gromko agituje za početak gradnje HE Janjići. Ti izvori navode kako su iz EP BiH saglasnost za HE Janjići nezvanično vezali za uvođenje u sistem električne energije proizvedene u “HE Grablje”. Ta je HE izgrađena nekoliko kilometara uzvodno od ušća Lašve u Bosnu, a vlasnik i investitor je firma ROSE-WOOD iz Gornjeg Vakufa, čiji su osnivači članovi porodice Kasumović, odnosno gradonačelnikov brat Ibrahim!

 

IMG_7809

 

Investicija u gradnju HE Janjići je sa prvobitnih 70 povećana na 109 miliona maraka. Njemačka banka KfW kreditira projekat sa 60 miliona, a ostalo su sredstva Elektroprivrede BiH. Studija ekonomske opravdanosti nosi oznaku tajnosti i ne smije se javno objavljivati bez saglasnosti JP EP BiH. Poređenja radi, za vjetroelektranu iste snage cijena bi prema procjenama stručnjaka bila oko 20 miliona maraka!

Pitanje je da li bi jedna njemačka banka, zbog strogih tamošnjih propisa kreditirala ovaj projekat samo nakon podatka da na mjestu planirane izgradnje obitava crvena vidra, koja je na listi ugroženih životinjskih vrsta. Da bi to dokazali eko aktivisti su postavili kameru koja reaguje na pokret kako bi snimili vidru na području Janjičkih slapova.

 

Vidra 3

                                                                                             snimio: Safet Kubat

Treba podsjetiti da je izgradnja na području Zenice i to na sjevernom izlazu iz grada planirana i izgradnja HE Vranduk, projekat koji je za sada u zastoju zbog sudskog spora EP BiH i izvođača, o čemu je Žurnal svojevremeno opširno pisao.

 

(zurnal.info)