BIJEG SA AMERIČKE DOMENE:Milorad Dodik virtuelno nestao pa osvanuo u Srbiji
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

BIJEG SA AMERIČKE DOMENE: Milorad Dodik virtuelno nestao pa osvanuo u Srbiji

IT stručnjaci ističu da cijela situacija izgleda kao da je vlast u RS bila prisiljena da registruje drugu domenu, što realno može veoma lako da se ostvari obzirom da top-level domenom ".net" upravlja američka kompanija "Verisign" i "migracija" sa ".net" na ".rs" može biti pokušaj da čelnici Republike Srpske izbjegnu trenutnu i eventualne buduće blokade.

Milorad Dodik virtuelno nestao pa osvanuo u Srbiji
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naprasno je odlučio da virtuelno pobjegne u Srbiju. Razlog tome krije se u činjenici da domenom „.net“, koju su koristile sve institucije u Republici Srpskoj kako za pristup svojim zvaničnim sajtovima ne bi upotrebljavale onu državnu „.ba“, upravlja američka kompanija „Verisign“.

Virtuelni bijeg na domenu „.rs“ i nestanak Republike Srpske na internetu desio se samo četiri dana nakon što je Dodiku ugašen zvanični YouTube kanal, a potom i ukinuta verifikacija na društvenoj mreži „X“ (uticajnom nekadašnjem“ Twitteru“). U istom periodu američko Ministarstvo finansija objavilo je da su dodatno pooštrene sankcije predsjedniku RS, a na "crnoj listi" pridružila su mu se i djeca Gorica i Igor. 

Stranici predsjednikrs.rs sada se nesmetano pristupa, ali sve druge institucije – Vlada RS, njeni online servisi, sva ministarstva i mnoge agencije građanima su i dalje nedostupni..

„Sajt na novom '.rs' domenu registrovan je u subotu, 21. oktobra, preko kompanije 'Adriahost' u Beogradu, a hostira se u Blicu“, objavio je i portal Capital.

Milioni maraka dati su za  IT usluge prije svega firmi „Prointer“ s kojom, po priznanju predsjednika RS, sarađuje njegov sin Igor Dodik, a potom i „Lanacou“ osnivača SNSD-a Nebojše Ninića i „MMSCodeu“ koji je bio u vlasništvu Dodikovog prijatelja Slavka Bojića.

„Niko ne prelazi planirano sa jedne domene na drugu, a da ne planira jedan period, neki čak i više godina, da ostave aktivnu i jednu i drugu adresu koju onda preusmjeravaju na novu domenu. Dakle, ako su odlučili prelaziti sa '.net' na '.rs' svako profesionalan bi ostavio obje domene aktivne, s tim da bi kao primarnu počeo koristiti novu. Ako napravite rez, nije više samo u pitanju adresa putem koje će korisnici otvarati web stranicu, već i stotine, tačnije hiljade mail adresa koje u jednoj sekundi postaju nevalidne“, objasnili su Žurnalu u jednoj poznatoj IT kompaniji.

Da pojednostavimo, nastavili su, niko ozbiljan ne bi radio „migraciju“ na ovakav način.

„U Srbiju se možda 'seli' samo putem domene, ali infrastruktura je ostala ista, jer se može vidjeti kako domena predsjednikrs.rs vodi na IP adresu infrastrukture Telekoma Republike Srpske, koji je svakako u vlasništvu Telekoma Srbije. Praktično, izgleda kao da su bili prisiljeni da registruju drugu domenu, što realno može veoma lako da se ostvari obzirom da top-level domenom '.net' upravlja američka kompanija 'Verisign' i 'migracija' sa '.net' na '.rs' može biti pokušaj da vlasti Republike Srpske izbjegnu trenutnu i eventualne buduće blokade“, zaključili su IT stručnjaci.

Milorad Dodik, njegova djeca i brojni saradnici sankcionisani su i uvršteni na američku "crnu listu" zbog kriminala, korupcije i urušavanja ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine. 

O milionima maraka kojim su građani finansirali vlasti bliske IT kompanije Žurnal je opširno pisao:

Prointer za pet mjeseci dobio ugovore vrijedne 59 miliona KMKO RUŠI REPUBLIKU SRPSKUProinter za pet mjeseci dobio ugovore vrijedne 59 miliona KM

Prointer premašio 200 miliona maraka na tenderima!Porodično - stranačke veze kao recept za uspjeh Prointer premašio 200 miliona maraka na tenderima!

„Prointer“ obavijestio Poresku upravu RS da je izgubio partnerstvaPOČETAK PROPASTI BUDŽETSKIH POSLOVA„Prointer“ obavijestio Poresku upravu RS da je izgubio partnerstva

Prointeru dodijeljeno 16 ugovora i gotovo 50 miliona KMPARTNERSTVO SA SAP-OMProinteru dodijeljeno 16 ugovora i gotovo 50 miliona KM

„Sirius 2010“ od Službe predsjednika RS dobio 400.000 KMNOVI POSLOVI ZA FIRMU BLISKU MILORADU DODIKU„Sirius 2010“ od Službe predsjednika RS dobio 400.000 KM

Poreska uprava RS Prointeru dodijelila ugovor od 4,6 miliona KMNakon proširenja sankcija Miloradu DodikuPoreska uprava RS Prointeru dodijelila ugovor od 4,6 miliona KM

Firmi Nebojše Ninića dodijeljen ugovor od 1,4 miliona KMPU RS tješi SNSD tajkunaFirmi Nebojše Ninića dodijeljen ugovor od 1,4 miliona KM

Razvlačenje kablova vrijedno 9,4 miliona!Firme Lanaco i Prointer dobile posao godine u Vladi RSRazvlačenje kablova vrijedno 9,4 miliona!

Firme Lanaco i Prointer pobijedile na 137 tendera i zaradile 11 miliona KM!Blizina vlastiFirme Lanaco i Prointer pobijedile na 137 tendera i zaradile 11 miliona KM!

Sankcije za Igora i Goricu DodikPROŠIRENJE AMERIČKE CRNE LISTESankcije za Igora i Goricu Dodik

SAD uvele sankcije za Milorada Dodika, ATV, Milana Tegeltiju, Mirsada Kukića...KO JE NAREDNI NA LISTISAD uvele sankcije za Milorada Dodika, ATV, Milana Tegeltiju, Mirsada Kukića...

(zurnal.info)