NASTAVLJEN URBANISTIČKI HAOS:Zenica po mjeri Fuada Kasumovića i građevinskog lobija
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NASTAVLJEN URBANISTIČKI HAOS: Zenica po mjeri Fuada Kasumovića i građevinskog lobija

Žurnal je već pisao da će pravi test gradonačelniku Zenice da dokaže da ne radi zarad ličnog interesa, biti uloga u pripremi Prostornog plana grada. Fuad Kasumović slijedom događaja dokazuje da su sumnje Žurnala bile opravdane i da je pravi nasljednik SDA bulumente i njihovog načina vladanja Zenicom

Zenica po mjeri Fuada Kasumovića i građevinskog lobija

 

Ništa gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nije prepustio slučaju u namjeri da nezakonitim putem ostvari svoje i namjere građevinskog lobija. U septembru mjesecu Savjet plana Grada Zenice nije usvojio nekoliko regulacionih planova. Tri člana Savjeta, Boris Britvar, Semir Spahić i Vedad Šestić usprotivili su se nezakonitom radu jer nema validnog Prostornog i Urbanističkog plana kao preduvjeta za izradu Regulacionih planova. Početkom oktobra Kasumović navedenu trojicu eliminiše iz Savjeta i formira novi, sa starim, odanim kadrovima, Mirsadom Helegom, Semirom Karić, Zvjezdanom Turkićem ili Vedinom Babahmetović. Odluka o novom sastavu nije objavljena u Službenim novinama Grada Zenice. Savjet plana inače treba biti sastavljen od neovisnih stručnjaka koji nisu zaposleni u Gradskoj upravi i Javnim preduzećima, ali u Zenici to ne vrijedi.

Kasumoviću se žuri pa Savjet brzopotezno usvaja regulacione planove za Poslovnu zonu Zenica-sjever,Trg rudara te naselja u centralnoj gradskoj zoni Odmut, Jalija i Talića brdo. Dnevni red sjednice Gradskog vijeća zakazane za 29.11. dopunjen je tačkama o usvajanju Nacrta ovih regulacionih planova, a Vijeće ga, potpuno podređeno gradonačelniku, bezpogovorno usvaja.

Stambeni kompleks iznad rudnika

Građevinskom lobiju posebno je interesantna lokacija Trga rudara, stotinjak metara od centralne gradske zone. Na tom je mjestu nekada bila planirana izgradnja tržnog centra, ali je bivši, u međuvremenu preminuli gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović to odlagao zarad onemogućavanja konkurencije obližnjem Tržnom centru Džananović, vlasnika Salke Džananovića, kadra SDA.

Kako je Fuad Kasumović uspio u namjeri da se zemljište na ulazu u Zenicu, koje je u vlasništvu njegove supruge uplanira za Poslovnu zonu Zenicu-jug, gdje prema informacijama Žurnala treba biti tržni centar, oslobođen je prostor za „juriš“ aktuelnog građevinskog lobija u Zenici. Prema nacrtu Regulacionog plana, na ovoj površini gradila bi se dva stambena niza, jedan sa dvije zgrade po 10 i jedna od 5 spratova, a u drugom nizu četiri zgrade sa po 2,4,6 i osam spratova i zgrada za koju je naznačena maksimalna visina od 100 metara!?


 Trg rudara i planirane lokacije zgrada

Ovaj prostor prije svega nije pogodan za ovako velike stambene blokove, koji bi bili građeni tačno iznad Stare jame zeničkog rudnika. Zbog toga na ovoj lokaciji i nema zgrada iznad četiri sprata. Nakon što je Gradsko vijeće usvojilo nacrt plana, oglasio se i smijenjeni član Savjeta, Boris Britvar.  

„Građani Zenice vrlo brzo mogu očekivati da se počnu graditi zgrade ispred njihovih prozora, da se sječe drveće u parkovima na kojima će se praviti parkinzi, da se tuku oni koji ne prihvate da im se sruši kuća zarad interesa investitora itd. Poruka je jednostavna. Nakon što je pri kraju proces privatizacijske pljačke, počinje "uljepšavanje" gradskog građevinskog zemljišta. Posljednje dvije godine govorim o ovoj temi, ali nažalost bez rezultata, jer interesi lobija i strah građana su ipak preveliki. Izvinjavam se građanima Zenice, učinio sam sve što je bilo u mojoj mogućnosti, ali ne znam da li će se nekada izvinuti i oni koji su dali i još uvijek daju svoj glas za urbicid Zenice. Danas me je kao Zeničanina i kao arhitektu jednostavno stid“, naveo je Britvar.

Žurnal ima uvjeravanja pojedinih stanovnika ovog područja da na javnoj rapravi ekspresno zakazanoj za 7.12. neće podržati ovaj plan, ali na osnovu dosadašnjih iskustava, to treba primiti sa rezervom. Predloženi stambeni blok na Trgu rudara podsjeća na onaj građen u Zenici sedamdesetih godina, žargonski nazvan "kineski zid",  koji je predmet izučavanja na fakultetima kao primjer lošeg arhitektonskog i urbanističkog pristupa. 


Zenički "Kineski zid"

O drugom Regulacionom planu, za Odmut, Jalija i Talića brdo i građevinskim „poduhvatima“poduzetnicima, Žurnal je već pisao, uz opasku da će pravi test Kasumoviću da dokaže da ne radi zarad ličnog interesa, biti uloga u pripremi Prostornog plana Zenice. Slijed događaja dokazuje da su sumnje bile opravdane.

Smjena duga dvije godine

Službom za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenice rukovodi Semira Karić. Iako je dolaskom za gradonačelnika napravio „čistku“ dotadašnjih rukovodilaca službi, Semira Karić je ostala nedodorljiva čak i nakon podizanja optužnice za zloupotrebu položaja i ovlasti. Kasumović očito ne može zaboraviti zasluge iz vremena kada je ekspresno dobijao dozvole za gradnju benzinskih pumpi u Zenici, iako to negira.

„Evo sada će konkurs pa ću je smijeniti, kao što sam i sve ostale. Nisam mogao ranije, moram ispoštovati proceduru,“ uvjeravao je Kasumović prije nekoliko dana na upit Žurnala o statusu Karićeve.

Inače, medijski je potpuno nezapaženo prošlo i usvajanje Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2019.godinu.  Inferiorno Gradsko vijeće prepustilo je da Kasumović za gotovo četvrtinu od 60 miliona samostalno donosi odluke i potpisuje ugovore, od kapitalnih projekata, preko kupovine zemljišta i nabavke građevina, pa do kupovine autobusa za JKP Zenicatrans ili uređenja izletišta na Smetovima. Kasumović je tako na najboljem putu da potvrdi titulu kojim ga njegovi fanovi i botovi oslovljavaju na društvenim mrežama, Fudo kralju...

 

(zurnal.info)