Liga prvaka:Barcelona, kapitalizam i šarene laži
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Liga prvaka: Barcelona, kapitalizam i šarene laži

Barca proživljava ovu krizu jer je zaboravila, kao i mi što smo zaboravili, u čemu je bila dobra te je potpuno zapostavila čuvenu La Masiju i do temelja urušila kuću koju je brižno i pametno gradio veliki Crujiff.

Barcelona, kapitalizam i šarene laži

 

Počela je još jedna sezona Lige prvaka. A možemo reći da je i prva s obzirom da se radi o prvoj postpandemijskoj sezoni Lige prvaka, prvoj u novom svijetu, razobličenom i bijesnom. Do sada je taj svijet bio obijestan a sada je bijesan, vri, ključa, nigdje sklada, nigdje ni privida harmonije, samo posvemašnji sukobi oko svega i svačega. Ali to je neka druga priča. Ovdje obratiti pažnju na činjenicu da je ovo i prva sezona u kojoj gledamo Barcelonu u postmessijevkoj eri.

Barca je lako, prelako izgubila od Bayerna. Messija više nema ni da zakrpi dojam. I dobro je da je to tako. Čini se da niti jedan drugi klub nije dokaz koliko je toga pogrešnog bilo u poslovanju ne samo Barcelone nego koliko je toga pogrešnog u postavkama suvremenog kapitalizma.

Sve je to puka šarena laža koju ranije nismo vidjeli jer suština kapitalizma jeste presipanje iz šupljeg u prazno. Novca ima samo prividno dok god je moguće mešetariti, uzimati s jedne da bi vratio na drugu stranu i sve tako unedogled, dok nije došlo do krize koju je uzrokovao Covid. Bez punih tribina i s opreznijim poslovnim partnerima nogometni klubovi su došli u čudnu poziciju. Oni imaju veliki poslovni, marketinški potencijal ali isključivo u svijetu kojem je bitna proizvodnja spektakla. Čim je došlo do toga se mora voditi računa o pukom opstanku njihov potencijal je postao nedovoljan.

Zbog toga se Barcelona u samo godinu srozala na razinu prosječnog kluba u europskim okvirima. Poslovna razuzdanost im je skoro došla glave. Na površini su ostali klubovi koji su suvislije poslovali ili oni pak koji imaju vlasnike koji ne žale novca za nogometni prestiž. To su novovjeki skorojevići kojima su nogometni klubovi ono što su konji za englesku aristokraciju. A Barcelona je primjer za sve što je pogrešno u suvremenom nogometu i kapitalizmu uopće. Ne postoji plan za krizne situacije. I to je to. Oni koji imaju se povlače i čuvaju a ostali – tko preživi preživi.

Barca proživljava ovu krizu jer je zaboravila, kao i mi što smo zaboravili, u čemu je bila dobra te je potpuno zapostavila čuvenu La Masiju i do temelja urušila kuću koju je brižno i pametno gradio veliki Crujiff.

 

NAJBOLJA UTAKMICA

 

Liverpool i Milan jednostavno ne mogu odigrati lošu ili barem nezanimljivu utakmicu. Opet smo vidjeli meč pun preokreta, jednu od utakmica koja većinu trenera dovodi do živčanog sloma. Ali ne i Kloppa i Piolija. Čini se da su i oni istinski uživali u ovoj predstavi za navijače. Pa su zbog toga i pustili da se stvari dvijaju svojim tijekom, osjetili su da je malo toga što oni mogu uraditi kako bi kontrolirali tu utakmicu.

Liverpool je po svemu bio bolja momčad i na koncu zasluženo slavio. Ali nismo jednom svjedočili utakmicama u kojima dominiraju a na koncu ne uspijevaju pobijediti. Koliko god to nepravedno bilo ne treba nikada otpisati Milan što pokazuje i to da su se uspjeli vratiti iz knock downa. Uspjeli su čak i okrenuti rezultat i povesti. Ali onda je Liverpool, ne odustajući od prvobitnog plana igre, uspio režirati drugi preokret na utakmici i na koncu pobijediti. Sve je začinio sjajan pogodak Jordana Hendersona. Na trenutak je u njega ušao duh Stevena Gerarda te je kapetanski uhvatio jednu odbijenu loptu i smjestio je u mrežu.

 

NAJBOLJI DOJAM

 

Skloni smo odmah po prvim utakmicama procjenjivati tko bi mogao biti taj koji može otići do samog kraja. Pokazalo se da su mnoge prognoze točne, one koje govore u korist Manchester Citija. Unatoč njihovoj blistavoj partiji uspjeli su pokazati i slabosti u obrani. Svejedno, dojam je da je samo pitanje održavanja forme i Guardiolina družina može otići daleko, do samog kraja. Bez obzira na to najbolji dojam na mene je ostavila momčad Ajaxa. Izgleda da su u Amsterdamu opet uspjeli skupiti jednu sasvim pristojnu momčad koja će nam ove sezone pružiti puno nogometne radosti. Eric Ten Hag opet u rukama ima zanimljivu igračku i nadam se da će s ovakvim pristupom uspjeti otići što dalje. To bi nam garantiralo puno uzbudljivog nogometa pa makar im i ne polazilo sve za rukom kao što im je polazilo protiv Sportinga. Nastradali su Portugalci na svom stadionu primivši čak 5 golova od razigrane nizozemske momčadi.

Počelo je, užitak je moguć čak i sredinom tjedna.

(zurnal.info)