Žrijeb u Moskvi:Četiri BH selektora nastupaju na Mundijalu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Žrijeb u Moskvi: Četiri BH selektora nastupaju na Mundijalu!

Jedna trivija kaže da će BiH na Mundijalu imati čak 4 izbornika. Redom su Petković na klupi Švicarske, Dalić na klupi Hrvatske, Krstajić na klupi Srbije i Halilhodžić na klupi Japana. A mi još uvijek nemamo izbornika. To je, u najmanju ruku, čudno

Četiri BH selektora nastupaju na Mundijalu!

Prosinac je počeo zbunjujuće. Kad sam se probudio čekao sam prijenos izvlačenja skupina svjetskog prvenstva koje se održavalo u Hagu. Za par sati izvlačenje je počelo, ali u Moskvi. Ovo što slijedi je brzopotezni komentar i početak zabave zvane Mundijal. 

SKUPINA A

Skupina za teoretičare zavjere. Oni koji su godinama uvjereni u namještanje ždrijeba mogu svima pred licem mahati spiskom reprezentacija iz ove skupine. U najmanju ruku je čudno koliko je lagodnu skupinu dobila domaća momčad Rusije. Znamo da više nema lakih protivnika ali Rusi se mogu nadati manje više bezbrižnom prolasku skupine. Urugvaj je tu jedini ozbiljan suparnik. Egipat i Saudijska Arabija ne bi trebali biti problem favoritima. Ali možda se nešto bude pitalo i Momu Salaha koji igra sezonu života. Tada bi se ispostavilo da namještanje nije bilo najsretnije. 

SKUPINA B

Na priv pogled vjerojatno najača skupina. Portugal i rekonstruirana Španjolska pucaju visoko. Iran nikada nije bio bezazlen protivnik. A i momčad Maroka nije repa bez korijena. Imam dojam da upravo zbog nominalne težine skupine ovdje slijede utakmice u kojima ćemo gledati puno mučenja. Gledatelja ponajprije. 

SKUPINA C

Danci kao tipična momčad skandinavske škole sigurno će biti na svom maksimumu. To znači da će biti jako neugodan protivnik, pogotovu objektivno jačim momčadima. Tjelesno zahtjevan i tempaški nogomet koji gaji Australija također je mogući problem svim protivnica. Peru je donekle nepoznanica ali sigurno nisu tu kako bi se zadovoljlili tek sudjelovanjem. Francuzi imaju sjajnu momčad. Uvijek mogu do kraja. Najviše će ovisiti o psihološkom momentumu u vlastitim redovima. Oni su prvi favorit za prolazak skupine. Ostale momčadi su tu da se tuku za drugo mjesto. 

SKUPINA D 

Iran na mjestu Islanda i hrvatska bi imala istu skupinu kakvu je BiH imala u Brazilu. Mislim da je jako teško predvidjeti domete Nigerije. Mi smo s njima imali jako neugodno iskustvo. Sigurno raspolažu ozbiljnim talentom. Pitanje je koliko je ukroćen. Island je ozbiljna momčad. Iako tek simpatični Islanđani su skidali skalpove velikim momčadima na Euru, a u kvalifikacijama su zagorčali život upravo Hrvatskoj reprezentaciji. Hrvatska ima momčad za najviši plasman, to nitko ne može osporiti. Konačno ima i trenera koji zna promišljati nogomet. Ako mene pitate šanse Hrvatske i Argentine za osvajanje skupine su potpuno jednake. Argentina je bolja za prsa, za Messija, ali to im ništa neće značiti ukoliko genijalni Jorge Sampaoli ne uspije skockati momčad u pravom smislu te riječi. 

SKUPINA E

Po svima jedna od dvije najjače skupine iako više nitko ne zna što možemo očekivati od Brazila koji od 2006. godine nije imao ovako jaku i izbalansiranu momčad. No, to u njihovom slučaju ne znači ništa. Kako god okrenemo oni su uvijek favoriti. Za petama im je prilično moćna momčad Švicarske. Kostarika i Srbija imaju o čemu razmišljati. Da je Muslin ostao izbornik Srbije bio bih se spreman kladiti na njihov prolazak. A sada stvarno ne znam koliko može Mladen Krstajić s momčadi koja ima svoje limite ali je fizički toliko jaka da može izmoriti svakoga što je karta na koju je Musli igrao ali ga je savez upravo zbog toga smjenio podilazeći javnosti koja bi htjela da im reprezentacija igra pa, malo atraktivniji nogomet. 

SKUPINA F

Povijest nas uči da se Skandinavce nikada ne smije otpisivati. Koreja je apsolutni outsider. Meksiko s taktikom poludjelih osa može dobiti svakoga, a Njemačka... Njemačke je, jebiga, Njemačka. Tu se nema što komentirati. Brane naslov i opet su favoriti Mundijala. 

SKUPINA G

Tunis i Panama ne bi trebali biti problem favoritima. A to su ovdje Engleska i Belgija. Belgija pod ravnanjem Martineza spada u red favorita cijelog natjecanja. A Engleska uvijek čeka svoj novi početak, izlazak iz premodernogdoba nogometa i konačni razlaz s mitovima i kletvama u koje je okovan njihov reprezentativni nogomet. 

SKUPINA H

Ovo je možda najizjednačenija i uejdno najneatraktivnija skupina. Poljaci uvijek igraju nekako smarački. S druge strane Kolumbijci se često previše zaigraju. Senegal je uviek talentiran i možemo očekivati neki bljesak iz njihovih redova dok Japan Vahida Halilhodžića smjera napraviti ono što je Alžir napravio u Brazilu. Vaha će sigurno izvući najbolje od ove momčadi. Sigurno će ciljati iskoristiti slabe točke svakog protivnika. Uz malo sreće to bi mogao biti recept za uspjeh što bi prolazak u drugi krug za Japan svakako bio. 

ČETIRI BH IZBORNIKA

Jedna trivija kaže da će BiH na Mundijalu imati čak 4 izbornika. Redom su Petković na klupi Švicarske, Dalić na klupi Hrvatske, Krstajić na klupi Srbije i Halilhodžić na klupi Japana. A mi još uvijek nemamo izbornika. To je, u najmanju ruku, čudno. Ali i posebna tema jer proteklih par mjeseci svjedočimo dosezanju novog dna u radu našeg nogometnog saveza. 

(zurnal.info)