Iz Rusije s ljubavlju:Četiri utakmice koje najavljuju spektakularno takmičenje!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Iz Rusije s ljubavlju: Četiri utakmice koje najavljuju spektakularno takmičenje!

Nadajmo se da će svi derbiji na ovom provenstvu biti jednako spektakularni kao ova utakmica. Stadioni izgledjau sjajno. Tehnologija prijenosa nam govori da smo kročili u neku budućnost koju smo samo sanjali. Bit će ovo zabavna vožnja

Četiri utakmice koje najavljuju spektakularno takmičenje!

RUSIJA

Svi smo bili sumnjičavi oko ždrijeba u kojem je Rusija, manje više, dobila prilično laganu grupu. U pripremnim su utakmicama grozno izgledali i, nekako, nakon prve utakmice opet rastu sumnje u ždrijeb. Dobili su protivnika na kojem se mogu ispuhati i podignuti euforiju na samom početku te se napumpati samopuzdanjem. To se i dogodilo. Saudijska Arabija je, naprosto, nedorasla, možda je i najslabija momčad provenstva. Primili su od nikada gore Rusije čitavih pet komada. Bili su nedostojan sparing partner a Rusi s napumpanim samopuzdanjem čekaju naredne utakmice u kojima im neće biti ni približno lako kao na otvaranju prvenstva. 

URUGVAJ

Lijepo je gledati četu Oscara Tabareza. Kao neko putovanje kroz vrijeme sve to djeluje. Urugvaj igra pomalo starinski, takve i igrače imaju a Maestro Tabarez nije sklon izmišljati toplu vodu. Igrači mu vjeruju, prate ga i to je dovoljno. Ipak, Egipat je bio čvrst. Mogli su više izvući iz ove utakmice, ali HectorCuper nije imao referentnu točku u napadu, u izlasku iz bloka. Nedostajao im je Momo Salah. Inače bi Urugvaj imao puno više problema. Egipat će protiv Rusije imati svoju šansu. U to sam uvjeren. Šteta da Salaha neće biti vjerojatno u prvom krugu i pitanje je hoćemo li ga uopće vidjeti na ovom prvenstvu. Urugvaj je imao sreće u ovoj utakmici. Sada će postati jači, čvršći. Vjerojatno im je garantirano prvo mjesto u skupini. 

IRAN

Tipična, teška i za gledati i za igrati utakmica SP – a. Vidjeli smo masu takvih utakmica u životu. Outsideri se sudare i gnjave li gnjave, i nas i loptu. Maroko se činio kao ipak ozbiljnija momčad, s više ideje u igri a, na koncu, Iran je imao više sreće i izašao kao pobjednik iz utakmice koja je objektivno trebala završiti bez pobjednika. Teško će ijedna od ovih momčadi imati snage da pruže ozbiljniji otpor Španjolcima i Portugalcima. 

DERBI KOLA

Džumbus sa selektorom je morao ostaviti nekakvog traga na španjolsku momčad. Ali Savez je morao pokazati zube Realu, morali su utvrditi hijerarhiju pa makar i na štetu rezultata na Mundijalu. 

Portugal je nastavio tamo gdje je stao na Euru u Francuskoj. Tvrda, čvrtsa, obrambena igra i nada da će Ronaldo bljesnuti barem jednom dva puta tijekom utakmice. To se i dogodilo u prvom dijelu. Iako su Španjolci brzo počeli razbijati blok Portugala. Bilo je sve više i više pukotina u portugalskoj obrani a majstori kakve Španjolci imaju to iskoriste kad tad. 

Na velikim natjecanjima derbi utakmice nas često znaju razočarati. Ali kakva je ovo utakmica bila! Prava drama. Očekujući je bio oprezan. Plašio sam se da ćemo umirati od dosade zbog oprezne igre oba protivnika ali Portugal je rano poveo i vjerojatno je to otvorilo utakmicu. Na radost gledatelja. Španjolci su izjednačili nakon majstorije Diega Coste kojoj je vjerojatno prethodio njegov faul, ali sudija je pustio igru i utakmica je bila na početku, a onda je veliki, veliki Ronaldo, pred sam kraj prvog poluvremena ponovno doveo Portugal u vodstvo. 

Bez obzira na to Španjolci, koji su po svemu pokazali da su i oni među favoritima prvenstva, nastavili su kako su zamislili igrati, kao da ih rezultat ne interesira. I igrali su lijepo, probijali su blok Portugalaca i bilo je pitanje vremena kada će okrenuti utakmicu. To im je uspjelo novim golom Diega Coste. Tada su potpuno potisnuli Portugalce. Postigli i treći gol i djelovali su uvjereno u pobjedu, ali portugalski plan je ponovno upalio. 

Pique je napravio nesmotren prekršaj na rubu kaznenog prostora. Loptu je uzeo Ronaldo i još jednom pokazao koliko je veliki. Bio je to savršen slobodan udarac. Bilo je to 3 prema 3. Španjolci su od gotovog napravili veresiju. Portugalci su se još jednom izvukli. A Ronaldo već ima 3 gola na svom kontu. Ne valja ih otpisivati. Sjetimo se kako su se popeli na europski tron makar po ovoj utakmici čini se da su Španjolci spremniji za pohod na vrh svijeta. Igraju svoju prepoznatljivu igru. Smjena Lopeteguija ih očito nije puno uzdrmala. Lijepo je vidjeti tužno lice Fernanda Hierra nakon toliko godina. One njegove tužne oči koje uvijek imaju isti izraz bez obzira na to što se događa na terenu. 

Nadajmo se da će svi derbiji na ovom provenstvu biti jednako spektakularni kao ova utakmica. Stadioni izgledjau sjajno. Tehnologija prijenosa nam govori da smo kročili u neku budućnost koju smo samo sanjali. Bit će ovo zabavna vožnja. 

(zurnal)