Iz Rusije s ljubavlju:Čistilište se bliži a prvenstvo kao da je tek počelo
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Iz Rusije s ljubavlju: Čistilište se bliži a prvenstvo kao da je tek počelo

Drugi krug je počeo pobjedom Rusije i već se, nekako brzo, približava čistilište a prvenstvo kao da je tek počelo

Čistilište se bliži a prvenstvo kao da je tek počelo

RUSIJA

Počeo je drugi krug natjecanja u skupinama. Rusija je postala prva momčad koja je praktički obezbijedila prolaz dalje. A malo se ljudi tome nadalo. Prije prvenstva su stvarno djelovali očajno. Ali nešto se dogodilo otkad je krenulo prvenstvo. Napunili su se samopouzdanjem protiv Saudijske Arabije, tjelesno su sjajno pripremljeni, a izgleda su i na brzinu stvorili neke mehanizme u igri kojima momčad postiže svoj maksimum. Prije svega počeli su igrati s 4 igrača u obrani i to im je donijelo stabilnost, a Artjom Džjuba je savršena mantinela u napadu što je pokazao i u ovoj utakmici. 

Egiptu je glave došla ista ona cuperovska strpljivost i opreznost koja je njegovu Valenciju koštala pokala Lige prvaka. Dojma sam da je morao hrabrije i bez čekanja ući u utakmicu. Naprosto, nema toliko obrambenog kvaliteta da bi mogao sve držati pod kontrolom 90 minuta. Moramo primijetiti i da je glavna referentna točka njegovih napadačkih opcija bila i više nego suzdržana. Salah je bio oprezan, bojažljiv i dobrim dijelom utakmice bio igrač manje na terenu. A i Žirkov ga je čuvao ramosovski u svakom mu trenutku ulazeći u tijelo i radeći one male nevidljive prekršaje. 

Mislim da bi bilo puno bolje po Egipat da je Warda bio prva opcija a Salah ušao kao džoker. No, sad je priča gotova. Egipat je svoje putovanje završio, a Rusi u euforiji idu dalje. 

NEOČEKIVANO

Ne bih nipošto nazvao iznenađenjem pobjedu Senegala protiv Poljske, ali svakako takav ishod mnogi nisu očekivali. Senegal jeste najbolja afrička momčad i očekivao sam da će uvijek tromi, nekako teški Poljaci imati ozbiljnih problema s njima. Poljska ima dobru momčad po imenima, ali zrače tako tromo da momčadi poput Senegala vrlo lako koriste tu njihovu slabost. Nekako imam dojam da će Lewandovski i ekipa završiti natjecanje već u skupini upravo zbog toga što su im svi protivnici sposobni iskoristiti njihove slabosti. 

Nešto veće iznenađenje jeste pobjeda Japana protiv Kolumbije. S tim da i ovdje moramo reći da je Kolumbija pobijedila samu sebe. Bahato su ušli u utakmicu. Napravili katastrofalnu obrambenu grešku poslije koje su ostali u rezultatskom i igračkom minusu. A Pekerman je i dalje vjerovao u njihovu snagu pa krcao momčad napadačima u fazi utakmice kad je Japan konačno počeo koristiti prednost u koju su došli na početku utakmice. Ne valja podcijeniti momčad koja ima iskusne Kagawu i Hondu. Japan možda teško postiže pogotke, možda im više nego drugima treba vrijeme da uspostave neku svoju igru tijekom utakmice ali Kolumbijci su sada u nezavidnom položaju. A krajičkom oka sam ih gledao kao na pritajene favorite, one koji mogu otići jako daleko.

RUTINA

Ako su se jučer dogodile neke neočekivane stvari onda je prekjučerašnji dan bio onaj u kojemu se dogodilo sve što smo i oečkivali. 

Švedska je minimalno pobjedila Južnu Koreju. Možda i s više problema nego su očekivali ali su ipak odradili posao. Šveđani jesu momčad kojoj je objektivni doseg prolaz u drugi krug. 

Belgija je rutinski s tri gola poništila Panamu. Moćni su, to svi znamo. Svi puno očekujemo od njih. Ali ne očekujemo tek da pobjeđuju nego da to čine sa stilom jer imaju stvarno raskošnu momčad koja bi nas uz pobjeđivanje trebala i oduševljavati igrom. A to još uvijek nije slučaj. 

Engleska, moja Engleska, je djelovala sjajno u prvom dijelu utakmice. Konačno su došli na prvenstvo bez velikog pritiska, s puno neetabliranog talenta u momčadi koji je željan dokazivanja i rutinski su ostvarili prvu pobjedu na prvenstvu. Imaju još prostora da se opuste i razmašu. I, tko zna, možda i mogu otići dosta daleko, puno dalje nego se to itko nadao. 

Harry Kane je očito spreman. A iza leđa ima sjajnu „poslugu“ u vidu Younga, Sterlinga, Dele Alija. Na klupi čeka i uvijek gladni Jamie Vardy koji svojom energijom može promjeniti ritam svake utakmice. Ali za njih je najbitnije da ostanu stabilni psihički jer to ih je najčešće koštalo rezultata. 

Drugi krug je počeo pobjedom Rusije i već se, nekako brzo, približava čistilište a prvenstvo kao da je tek počelo. 

(zurnal.info)