PLASMAN MEĐU NAJBOLJE U EVROPI:Dobra igra, dobar rezultat i infarktne situacije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

PLASMAN MEĐU NAJBOLJE U EVROPI: Dobra igra, dobar rezultat i infarktne situacije

Nikada nismo bili u tako komotnoj poziciji. Zasluge su to Roberta Prosinečkog koji je sastavio mladu, kvalitetom možda ograničenu momčad, ali tako da se zna što tko radi na terenu

Dobra igra, dobar rezultat i infarktne situacije
FOTO: www.nfsbih.ba

 

Valjalo bi otkriti što se krije iza sukoba Roberta Prosinečkog i prvo Asmira Begovića pa sada i Seada Kolašinca. Dobro, sukob je možda prejaka riječ, ali u najmanju ruku je čudno to što se dogodilo u odnosima izbornika i dvojice igrača koji bi trebali biti među nositeljima projekta podmlađivanja reprezentacije Bosne i Hercegovine. S njima bi momčad imala veću razinu kvalitete, a samim tim, čini mi se, i ideje Roberta Prosinečkog kao trenera bile bi lakše provedive.

MNOGO PITANJA ZA SELEKTORA

Puno ljudi govori kako Miralem Pjanić i Edin Džeko u reprezentaciji nisu na razni kao u svojim klubovima, ne shvatajući da je bh. momčad bitno drugačiji kontekst od onoga u kojem se tamo nalaze. Ovdje su oni nositelji igre i oni koji moraju vući cijelu momčad za sobom, a u klubu su okruženi elitnim igračima i samim tim lakše im je iskazati vlastite kvalitete. Zato je bitan Sead Kolašinac. Mogao bi, u ovoj povijesnoj fazi, biti bitan recimo i Mario Vrančić, ali njega iz nekog razloga nema u reprezentaiciji unatoč tomu što njegov Norwich kandidira za ulazak u Premiership, a Vrančić igra i više nego pristojno i daje svoj doprinos uspjesima kluba. Što reći za Izeta Hajrovića? Dečko sjajno igra u Dinamu koji ove jeseni niže čak i europske uspjehe. Navijači ga obožavaju, a on igra nogomet života. A nema ga u momčadi kojoj nasušno nedostaje malo šmeka, malo više kvalitete. Vrančić i Hajrović su svakako pitanja za Roberta Prosinečkog jer će nam svaki igrač itekako trebati u elitinim skupinama Lige nacija.

Ako zbog nečega ipak moramo šutjeti o gore navedenom onda su to rezultati koje je reprezentacija postigla s Robertom Prosinečkim. U deset utakmica naša momčad je izgubila samo jednu. Stabilizirala se, igra ima sve jasnije obrise i šteta da nismo u takvom stanju bili prije godinu ili dvije dana kada smo imali bitno kvalitetniji roster. Uvijek ponavljam da je nizanje pozitivnih rezultata iznimno bitno za mentalitet ekipe. Zato mi se čini da je Liga nacija uspio projekt. Momčadima poput naše omogućuje razvoj kroz natjecateljske utakmice puno više nego bi to bilo moguće kroz prijateljske mečeve.

OPUŠTENO PROTIV ŠPANIJE

Nalazimo se u sjajnoj situaciji. Praktički smo se plasirali u Ligu prvaka. Barem u okvirima Lige nacija. Osim toga europskog prvenstva se možemo dokopati na dva različita načina. Osvajanjem skupine Lige nacija izborili smo barem baraž za Euro ukoliko se ne plasiramo kroz kvalifikacije koje slijede naredne godine. Nikada nismo bili u tako komotnoj poziciji. Zasluge su to Roberta Prosinečkog koji je sastavio mladu, kvalitetom možda ograničenu momčad ali tako da se zna što tko radi na terenu. Pored Prosinečkog najviše zasluga pripada i senatorima u momčadi, Miralemu Pjaniću, Edinu Džeki iToniju Šunjiću. Šunjić je i protiv Austrije pokazao koliko je stabilan i pouzdan što se ne bi moglo reći za Muhameda Bešića. Velika je šteta mentalna nestabilnost tog iznimno talentiranog momka. Zbog nje prikazuje igre poput početnika, točnije jednu utakmicu odigra sjajno a drugu se potpuno pogubi. Bilo kako bilo, navedena su četiri igrača kralježnica naše momčadi. Oko njih je Prosinečki složio prije svega hrabre i odgovorne momke. Ali i dalje smatram da Hajrović, Kolašinac, Vrančić i Begović ne bi bili smetnja takvom projektu. Dapače, podignuli bi razinu kvaliteta i samim tim izvedba izbornikovih ideja bila bi konkretnija i lakša.

Protiv Austrije u Beču smo opet imali par infarktnih situacija ali mi bez toga izgleda ne možemo. Ako izuzmemo te situacije možemo reći da smo opet odigrali korektnu utakmicu u kojoj smo postigli ono što smo htjeli. Osvojili smo bod i potvrdili prvo mjesto u skupini. Sve drugo je manje više bilo kao i u prethodnim utakmicama. Valjalo bi raditi još na manjem „carinjenju“ lopte u sredini što se događa kad se geometrija momčadi na trenutke raspadne. Kompaknost je stvar uigravanja i u lijepoj smo situaciji da nesmetano radimo na tomu. Bit će lijepo igrati protiv Španjolske. Opuštenost je faktor koji našoj momčadi daje mogućnost da pokaže gdje je trenutačno u odnosu na elitne reprezentacije svijeta.

Trenuci uspjeha su oni kada treba dodatno kritizirati i postavljati određena pitanja u ime daljnjeg napretka. Ali vremena za to imamo. Možemo neko vrijeme uživati u činjenici da u kontinuitetu postižemo pozitivne rezultate. Za navijača Bosne i Hercegovine to su rijetki trenuci.

(zurrnal.info)