Iz Rusije s ljubavlju:Gledali smo pomor favorita!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Iz Rusije s ljubavlju: Gledali smo pomor favorita!

Koliko je Brazil arogantno ušao u utakmicu tako je s malo arogancije i Martinez pripremio belgijsku taktiku za drugo poluvrijeme

Gledali smo pomor favorita!

Kažu ljudi da protoka vremena postanemo svjesni tek kada dobijemo djecu. Potome kako djeca brzo rastu mi, zapravo, možemo shvatiti kako brzo vrijeme protiče i mi s njim starimo. Brzinu protoka vremena možete shvatiti, ako mene pitate, i na osnovu brzine kojom svake četiri godine prolazi željno iščekivano svjetsko prvenstvo u nogometu. Sjedim jučer čekajući početak utakmica i nekako mi teško povjerovati da smo već došli do izlučne faze s osam najboljih selekcija Mundijala. Još tjedna dana i sve će biti gotovo. Jedna od tih momčadi podignut će trofej u zrak, krenut će velika fešta u zemlji koju ta momčad predstavlja a ja opet neću moći vjerovati da je sve prošlo tako brzo. 

POMOR FAVORITA

Gotovo je, dogodilo se i to. Samo je jedan favorit ostao u natjecanju, samo je jedan favorit prošao među četiri najbolje momčadi. Francuska je pobijedila Urugvaj i tako ostala jedini izraziti favorit koji je još uvijek u igri za medalju. Po toj činjenici ćemo sigurno pamtiti Mundijal u Rusiji. Dogodio se potpuni pomor favorita. A među četiri najbolje momčadi plasirale su se isključivo europske momčadi. To znamo čak i sada dok još nisu odigrane sve utakmice četvrtine finala. Brazil i Urugvaj su branili boje ostatka svijeta ali i jedni i drugi su došli tek među osam najboljih. 

Urugvaj je do jučer bio najstabilnija momčad prvenstva. Činilo se kako ih ništa ne može uzdrmati te da su se sposobni dignuti iz bilo kakvog ponora. Igrali su jednostavan, jasan, konkretan nogomet i pobrali simpatije neutralnih navijača. Djelovali su kao momčad koja može izbaciti Francusku, izlgedalo je da ih njihova Garra može odvući jako daleko. Ali takva momčad nema pravo na pogrešku. Pogotovu pravo na pogrešku nema njihova zadnja linija. Pogotovu pogrešku ne smije napraviti njihov vratar. A upravo je do jučer sjajni Muslera potpuno pokopao nade svoje momčadi da može napraviti bilo što konkretno u toj utakmici. 

Nakon neshvatljive Muslerine pogreške nakon udarca Antoinea Griezmanna Urugvaj je potonuo, nestalo je njihove drčnosti i odlučnosti a s njima i nade da je moguće išta promjeniti u toj utakmici. Nedostajao je Urugvaju Cavani. Prije svega, jer su Francuzi imali brigu manje u obrambenoj fazi igre. Stuani je dobar igrač ali ne stavlja toliki pritisak na protivničku obranu. No, svejedno, unatoč tomu što je Urugvaj imao loš dan moramo, prije svega, naglasiti jednu stvar. 

Francuska ne igra lepršavo kako to od takve momčadi očekujemo, ali Francuska pobjeđuje a da se ne umara previše. Svakog trenutka se čini da mogu ubaciti u još deset brzina više i pomesti protivnika, ali to ne rade ukoliko ih nužda ne natjera na to. Čemu trošenje resursa kad valja odigrati još neku utakmicu na prvenstvu. Nakon pobjede nad Urugvajom nisam siguran da li na turniru uopće više postoji momčad koja na bilo koji način može ugroziti Francusku. Ne mislim ni da je to Belgija iako su i oni pokazali sličan kvalitet kao što je pokazala Francuska. Kao da još od njih nismo vidjeli sve čime raspolažu. 

PREVIŠE SAMOUVJERENOSTI

Previše je Brazil imao samouvjerenosti a danas možemo reći da su tek u jučerašnjoj utakmici protiv Belgije naišli na dostojnog protivnika, prije svega protivnika koji u utakmicu protiv Brazila nije ušao s psihološkim manjkom od jednog gola. Belgija se tek u drugom poluvremenu uplašila, kao da ih je svijest o tomu da će izbaciti Brazil i proći u polufinale šokirala. Ali zato su u tim trenucima imali Thibauta Courtoisa koji je izludio brazilske napadače. 

Koliko je Brazil arogantno ušao u utakmicu tako je s malo arogancije i Martinez pripremio belgijsku taktiku za drugo poluvrijeme. Odluka da čuva dva nula čitavih 45 minuta protiv Brazila je bila blago imbecilna. Time je dopustio pritisak na svoju momčad i bilo je pitanje trenutka kad će puknuti pod tim pritiskom. Srećom po njih otvorili su se samo jednom, a rečeni Courtois nije puknuo niti jednog trenutka i njemu danas imaju zahvaliti što im se glupost izbornika nije obila o glavu. Bilo kako bilo, Belgija je poslala Brazil kući. 

U polufinalu će udariti na najmoćniju momčad prvenstva, jer danas možemo Francusku nazvati tako. Belgija je jednako moćna ali Francuska se čini zrelija, konkretnija i tek toliko prednosti imaju pred Belgijom. 

(zurnal.info)