Euro 2020:Kako izliječiti srce?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Euro 2020: Kako izliječiti srce?

Ako Belgija očekivano pobijedi Finsku, a Danska svlada Rusiju s dva gola razlike, Danci će ići dalje kao drugoplasirani. Ne mogu ni zamisliti koliko to žele, koliko im to treba kako bi nastavili liječiti srce cijele Danske u čast svog kapetana Eriksena.

Kako izliječiti srce?

 

Hrabri dječaci sa suncem na dresu nisu uspjeli. Jednostavno, nije dovoljno odigrati jedno dobro poluvrijeme. Ukrajinci su krenuli silovito i praktički riješili svoje probleme do poluvremena. Makedonski vratar je branio čuda i održao momčad na životu kroz prvo poluvrijeme. Kasnije je obranio i jedanaesterac ali ni to nije bilo dovoljno. Na koncu se stječe dojam da su, kolokvijalno rečeno, Makedonci izgorjeli od želje. Koliko god je lijepo vidjeti njihovu srčanost ako žele bolji rezultat, na ovoj razini moraju naučiti biti hladne glave. Čeka ih utakmica protiv Nizozemske u kojoj nemaju što izgubiti.

Oni su samim odlaskom na Euro napravili uspjeh. Pandev je taj uspjeh čekao ravno 20 godina koliko je prošlo od njegovog debija za reprezentaciju. Lijepo da je veliku karijeru zaokružio nastupom na jednom velikom reprezentativnom natjecanju a njegovi suigrači pred sobom imaju lijepu budućnost. Sa stečenim iskustvom ova makedonska momčad ima potencijal napraviti puno dobrih rezultata. To što se vidi da se nikog ne plaše je dobra osnova. Samo, kako rekoh, ne smiju izgorjeti na vatri koju su sami potpalili.

 

STANJE ŠOKA

 

Danska je nakon šokantnog početka Eura već na samom početku utakmice šokirala favoriziranu Belgiju. Belgijanci su bili u šoku kroz cijelo prvo poluvrijeme. Ali Danska nije uspijevala realizirati stvorene prigode. A onda se na terenu pojavio Kevin De Bruyne. Martinez nije imao drugog izbora. Morao je nekako povezati igru svoje momčadi koja je u prvom dijelu izgledala razbijeno i nepovezano. Ključ je bio u tome što su Danci izvrsno zavarali Lukakua. No, kada je Belgija ulaskom De Bruynea i starijeg Hazarda postala opasna s više strana oslobodio se i Lukaku. To je za Dansku bilo previše. Trudili su se, imali su neke pokušaje i u drugom dijelu ali da su se potpuno otvorili vjerojatno bi rezultatski stradali puno gore nego je to bio slučaj. Što je najluđe, stvari su se u ovoj skupini rasplele tako da Danska i pored dva poraza i dalje ima solidne šanse za prolazak dalje. Ako Belgija očekivano pobijedi Finsku, a Danska svlada Rusiju s dva gola razlike, Danci će ići dalje kao drugoplasirani. Ne mogu ni zamisliti koliko to žele, koliko im to treba kako bi nastavili liječiti srce cijele Danske u čast svog kapetana Eriksena.

Čudan je bio izbor igrača ove utakmice od strane UEFA – e. Za igrača utakmice proglašen je Romelu Lukaku čija je uloga kod oba gola bila velika ali nikom nije jasno kako je moguće ignorirati čovjeka koji je imao asistenciju i pogodak nakon svega 45 minuta igre. A gol kojeg je postigao De Bruyne bio je konac jedne od najljepših akcija koje smo vidjeli u dosadašnjem tijeku Eura.

 

 

ČUDAN SISTEM

 

Nizozemska je, reklo bi se, rutinski svladala Austriju. Ali nešto kao da ima nedostaje da bih mogao ustvrditi da su i oni među favoritima prvenstva. Dakako, mogu sigurno dobiti svakoga ali toj momčadi nedostaje balans, razlika u kvalitetu pojedinaca na određenim pozicijama jednostavno je prevelika a kao momčad ne djeluju potpuno uvezano kako bi mogli, recimo, ugroziti jednu ciničnu Francusku. Austrija je solidna momčad ali ovo što smo vidjeli protiv Nizozemske je njihov realan doseg. Izgledalo je kao da se drže dobro, imali su i veći posjed lopte, više odigranih pasova ali to je sve previše jalovo da bi se ugrozilo ozbiljnije protivnike. No, njihove šanse za prolazak nisu ništa manje nego prije ove utakmice. U ovom čudnom sustavu u kakvom se Euro igra po prvi put puno je toga moguće i nakon dva poraza s obzirom da dalje prolaze i četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

Kada god vidim Nizozemce vratim se u vrijeme Eura u Njemačkoj 1988. godine. Tada je europsko prvenstvo trajalo svega 15 dana. Trideset i tri godine poslije Euro će trajati duplo dulje. A kako bi se to postiglo, kako bi se generiralo više reklamnog prostora i novca potrebne su takve kombinacije koje neku momčad nakon dva poraza mogu odvesti u dalje natjecanje.

(zurnal.info)