JOŠ NEMA PRODAJE VITEZITA:Kupac, stečajna uprava i radnici protiv federalne vlade i stečajnog sudije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

JOŠ NEMA PRODAJE VITEZITA: Kupac, stečajna uprava i radnici protiv federalne vlade i stečajnog sudije

Nema naznake skorog rješenja kupoprodaje imovine Vitezita. Kupac i stečajna uprava, sada potpomognuti i bivšim radnicima Vitezita, stavili su pod presiju stečajnog sudiju koji odbija potpisati rješenje o dosudi, a što je i stav federalnog ministra energetike, rudarstva i industrije Nermina Džindića. Samo zemljište površine 1,3 miliona m2, sa infrastrukturom koje je prodano za 10,8 miliona maraka, potencijalno vrijedi minimalno 65 miliona maraka.

Kupac, stečajna uprava i radnici protiv federalne vlade i stečajnog sudije
bilo nekada - radnici Vitezita u krugu firme

Čuvena rečenica iz ovdašnjih političkih borbi prilikom formiranja vlasti: „Znamo da nije po proceduri, ali nam se žuri“, doslovno se primjenjuje pri finalizaciji kupoprodaje imovine tvornice namjenske industrije Vitezit.  

Stečajni sudija Ivo Žabić odbio je zahtjev stečajne upraviteljice Behrije Huseinbegović za izdavanje Rješenja o dosudi, bez kojeg kupac ne može ući u posjed imovine. To rješenje je trebalo biti sastavni dio kupoprodajnog ugovora, no on je ipak potpisan.

„Rješenje o dosudi nekretnina, stečajni sudac donosi samo ako su ispunjeni slijedeći uslovi: - da je plaćena kupoprodajna cijena, - da kupac može biti vlasnik imovine, - ako je kupac strano lice mora biti uslov reciprocitet, - da imovina stečajnog dužnika nije isključena iz javnog prometa. Od naprijed navedena tri uslova, po ocjeni suda ispunjen je samo jedan, a to je da je plaćena kupoprodajna cijena, dok ostala dva uslova nisu ispunjena, jer su izostale tražene suglasnosti od Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva, energije, rudarstva i industrije“, objašnjava u rješenju sudija Žabić.

Ugovor pun pravnih praznina, nedostaju odredbe brojnih zakonaStečajni sudija o kupoprodaji VitezitaUgovor pun pravnih praznina, nedostaju odredbe brojnih zakona

On je već odbio registraciju nove firme „WDG Vitezit“ jer nema prethodnu saglasnost federalnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za namjensku proizvodnju, što je dopisom potvrdio i ministar Džindić.

Podsjetimo, sa kupcem imovine (a ne firme Vitezit) - zagrebačkom firmom „WDG promet“ Matiasa Zubaka potpisan je kupoprodajni ugovor, bez ne samo rješenja o dosudi nego i saglasnosti federalne vlade, jer je u pitanju prodaja 100% tvornice namjenske inustrije. Vlada očito nije dobijala pravovremen informacije. Podsjetimo da je bez punomoći vlade, odnosno resornog ministarstva, Enver Mujezinović od juna 2020. godine, pa i nakon penzionisanja učestvovao u radu i odlučivanju Odbora povjerilaca Vitezita u stečaju.

Enver Mujezinović godinu dana neovlašteno predstavljao Vladu FederacijeObavještajac u VitezituEnver Mujezinović godinu dana neovlašteno predstavljao Vladu Federacije

Treba podsjetiti da je svojevremeno federalna vlada dala saglasnost za pokretanja stečajnog postupka sa ciljem reorganizacije pronalaska strateškog partnera. Ovako je prodata vrijedna imovina daleko ispod cijene. Samo zemljište površine 1,3 miliona m2 sa infrastrukturom, koje je prodano za 10,8 miliona maraka, potencijalno vrijedi minimalno 65 miliona maraka!

Firmu prodaju za 13 miliona, a samo licence za vojnu proizvodnju vrijede 20!UDRUŽENI PODUHVAT PRODAJE VITEZITA (2) Firmu prodaju za 13 miliona, a samo licence za vojnu proizvodnju vrijede 20!

"Prodaju dogovaram sa HDZ-om, SDA i sudom!"UDRUŽENI PODUHVAT PRODAJE VITEZITA (1)"Prodaju dogovaram sa HDZ-om, SDA i sudom!"

Kupac uvjerava da će zadržati proizvodnju te da će uskoro dobiti sve potrebne dozvolu za namjensku proizvodnju.

iz urgencije firme WDG promet stečajnom sudiji

U cijeli proces pritiska na stečajnog sudiju uključeni su sada i bivši radnici Vitezita, koji u pismu prijete „agresivno u zakonskim okvirima“.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona, na čelu sa glavnim tužiocem Šemsudinom Fuškom, kao i u svim sličnim slučajevima naznake većeg kriminala iza kojeg stoje politički faktori, a to su u ovom kantonu HDZ BiH i SDA, nema namjeru biti „remetilački faktor“.

Vitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran!OD VITEZA DO TEHERANAVitezitov pogon za proizvodnju kompozitnog goriva preko Srbije prebačen u Iran!

Pogledajte film „Prsten oko Vitezita“TV ŽURNAL PRIKAZUJEPogledajte film „Prsten oko Vitezita“

(zurnal.info)