SANKCIJE ZA SPORNE DOBAVLJAČE:Kupac Vitezita na spisku za ukrajinsku 'crnu listu'

Istražujemo

SANKCIJE ZA SPORNE DOBAVLJAČE: Kupac Vitezita na spisku za ukrajinsku 'crnu listu'

Prema navodima iz istrage u Ukrajini, postoji veza između ugovora Ukrajinskog ministarstva odbrane s ukrajinskom tvrtkom "Lviv Arsenal" za nerealizovanu nabavku 100 hiljada minobacačkih granata za 37,6 milijuna dolara, posredstvom slovačke firme Sevotech odnosno hrvatskim „WDG prometom“ kao isporučiocem.

Kupac Vitezita na spisku za ukrajinsku 'crnu listu'
foto: mil.gov.ua

Ministarstvo obrane Ukrajine započelo je izradu informativnog popisa nepouzdanih stranih dobavljača naoružanja i vojne opreme, onih koji nisu ispunili svoje ugovorne obaveze sa ovim ministarstvom. Izrada popisa formulirana je po nalogu ministra obrane Rustema Umerova.

"Novi mehanizam omogućit će nam učinkovito praćenje i analizu informacija o stranim izvođačima koji nisu ispunili svoje ugovorne obveze kako bi zadovoljili potrebe ukrajinskih oružanih snaga", izjavio je za ukrajinske medije rukovodilac Odjela za politiku nabave Ministarstva obrane Ukrajine Hlib Kanevskyi.

Pored Antikorupcijskog vijeća Ministarstva odbrane partner u ovom procesu je i ukrajinski Nezavisni komitet za borbu protiv korupcije (NAKO), nevladina organizacija koja djeluje kao strateški partner Transparency Internationala.

"Prema podacima Ministarstva obrane, potraživanja zbog neispunjenih ugovora od strane stranaca iznose gotovo 3 milijarde UAH (oko 75 miliona eura). Ali čini mi se da bi taj iznos bio veći da nismo potpisali dodatne ugovore. Također, Ministarstvo bi trebalo biti aktivnije u tuženju dobavljača, tražeći kazne i novčane kazne", izjavila je članica Antikorupcijskog vijeća, istraživačka novinarka Tetyana Nikolayenko.

Ona je objelodanila imena prvih pet „kandidata“ za uvrštavanje na popis sankcionisanih. Na spisku su „Alfi Sp.z.o.o.“ iz Poljske, „AKM Group“ iz Češke, potom dvije američke firme „Regulus Globale“ i „Global ordnance“ te za bosanskohercegovačku pa i javnost Hrvatske najinteresantnije ime, „WDG Promet“ iz Zagreba.

Podsjetimo „WDG Promet“ u vlasništvu Matiasa Zubaka, sina poznatog trgovca naoružanjem Zvonka Zubaka, kupac je većinske imovine tvornice namjenske industrije Vitezit. Kao što je Žurnal pisao, ova zagrebačka firma nije Ministarstvu odbrane Ukrajine isporučila ugovorene količine granata, za što im je u decembru 2022. godine izvršena avansna uplata od 3,2 miliona eura.

Ukrajina od kupca Vitezita traži neisporučeno naoružanjeGDJE SU MILIONI EURAUkrajina od kupca Vitezita traži neisporučeno naoružanje

Zubakovi su poslije tvrdili da im je uplaćeni avans navodno neko ukrao sa računa! Suma odgovara onoj tada uplaćenoj za kupnju imovineVitezita.

Prema navodima iz istrage u Ukrajini, postoji veza između ugovora Ukrajinskog ministarstva odbrane s ukrajinskom tvrtkom "Lviv Arsenal" za nerealizovanu nabavku 100 hiljada minobacačkih granata za 37,6 milijuna dolara, posredstvom slovačke firme Sevotech odnosno hrvatskim „WDG prometom“ kao isporučiocem.

Kupovina Vitezita postala dio međunarodne istrage o prevaramaKada neće domaće pravosuđeKupovina Vitezita postala dio međunarodne istrage o prevarama

Zubakov pravni zastupnik, advokat Jirzi Wytrzens, naveo je da je glavni problem nastao kada je zagrebačka firma „Elmech Sintermak“ od koje je u stvari WDG trebao kupiti granate otkazala posao jer nije dobila 50% avansa od ugovorene sume.

Ukrajinski nezavisni medij Hromadski objavio je podatke o isplatama iz kojih se vidi da je "Lviv Arsenal" prvom posredniku, "Sevotechu", isplatio više od 12 milijuna eura, a 8 milijuna je proslijeđeno za "WDG Promet".

„Sav novac koji sam donio iz Ukrajine sam prebacio WDG-u“, tvrdi Oleksiy Khoroshaiev, dioničar slovačkog „Sevotecha“ u izjavi za Hromadske.

Otac i sin Zubak su pak tvrdili da im je sav novac sa računa neovlašteno podigao blagajnik češkog kreditnog fonda„Podnikatelská družstevní záložna“, preko kojeg izvršena uplata na stečajni račun Vitezita. Iz ovog fonda su to rezolutno demantovali.

„Podnikatelská družstevní záložna podnijela je odgovarajuće prijave odgovarajućim tijelima za provođenje zakona, s kojima dalje surađujemo u vezi s nezakonitim aktivnostima WDG Promet d.o.o. i njegovih podružnica. Medijsko djelovanje Matiasa Zubaka i WDG Promet d.o.o. su očajnički pokušaj izbjegavanja odgovornosti za prijevare koje je nad Ukrajinom počinila skupina koja okružuje WDG Promet“, naveli su u dopisu Žurnalu iz češkog fonda.

U međuvremenu je predsjednik Upravnog odbora ovog fonda Robert Zelenka početkom juna mjeseca pronađen mrtav u Pragu. Ostale su špekulacije da li je u pitanju samoubistvo kako je prvobitno bilo saopšteno.

Nestanak važnog svjedoka Zubakove kupovine VitezitaZAGONETNA SMRT ČEŠKOG BANKARANestanak važnog svjedoka Zubakove kupovine Vitezita

Iako je uslijedilo relativno primirje vezano za daljnju istragu, najave iz Ukrajine o formiranju njihove svojevrsne „crne liste“ kazuju da Ukrajina neće zaboraviti one koji su iskoristili agresiju Rusije na ovu zemlju da profitiraju u dosluhu sa korumpiranim lokalnim zvaničnicima i činovnicima.

Kako najavljuju iz Ministarstva odbrane, sve informacije o sankcijama će biti dostupne međunarodnim partnerima na teritorijima na kojima su ti dobavljači registrirani i djeluju. Nezavisni komitet za borbu protiv korupcije je i ranije sarađivao sa Evropskom komisijom i njihove preporuke često su potom dovodile i do uvrštavanja osoba i organizacija na listu sankcionisanih od Evropske Unije.

Uzgred, iako je „WDG Promet“ najavio prisilni ulazak u posjed Vitezita nakon 31.7., to se do objave ovog teksta nije dogodilo.

Zubak najavljuje preuzimanje fabrike - milom ili silom!DESANT NA VITEZITZubak najavljuje preuzimanje fabrike - milom ili silom!

Slijedi li smjena stečajne upraviteljice Vitezita?BIJEG OD BROJNIH NEZAKONITOSTISlijedi li smjena stečajne upraviteljice Vitezita?

(zurnal.info)