NOVI APSURD U STEČAJNOM POSTUPKU:Kupcu Vitezitove imovine određena prinudna naplata za neplaćeni porez

Istražujemo

NOVI APSURD U STEČAJNOM POSTUPKU: Kupcu Vitezitove imovine određena prinudna naplata za neplaćeni porez

Nije nemoguće da Zubak, ako i ima taj novac, svjesno odlaže plaćanje poreza zbog niza procesnih radnji u pozadini koje mogu okončati potpunim poništenjem prodaje imovine Vitezita.

Kupcu Vitezitove imovine određena prinudna naplata za neplaćeni porez
Vitezit, septembar 2024 (foto:zurnal.info)

Svaki novi dan stečajnog postupka u Vitezitu donosi nove detalje koji ukazuju da bi prodaja imovine ove firme mogla biti okončana poništenjem. Jedan od razloga zašto kupac „WDG promet“ iz Zagreba ne može biti upisan kao vlasnik kupljene imovine Vitezita, jeste i to što nije dostavljena potvrda o plaćenom porezu na kupovinu.

Za kupovinu imovine Vitezita vrijednu 10,8 miliona utvrđen je porez od 540.000 maraka.  Prema izvorima Žurnala, vlasnik Matias Zubak je tokom avgusta nezvanično rekao da toliko novca– nema. Slijedom toga, utvrđen je poreski dug, pa je nakon neplaćanja pokrenut proces prinudne naplate, koji je sada u žalbenom postupku.  

iz dopisa Porezne uprave stečajnom sudiji

„Nemam saznanja o tome“, izjavio je za Žurnal pravni zastupnik „WDG prometa“ advokat Ivan Matišić.

Nije nemoguće da Zubak, ako i ima taj novac, svjesno odlaže plaćanje poreza zbog niza procesnih radnji u pozadini koje mogu okončati potpunim poništenjem prodaje imovine Vitezita.

Iz WDG-a uporno traže od stečajnog sudije Ive Žabića da dozvoli zvanično preuzimanje 1,3 miliona m2 zemljišta sa pripadajućim objektima i infrastrukturom. U svojim žalbama navode da oni nisu strani ulagači te da nije potrebna saglasnost federalne vlade. Pri tome tvrde da su plaćanjem ispunili uslove za upis u vlasništvo, prešućujući da im nedostaje ono što je obaveza svima koji kupuju neku nekretninu, a to je uplata poreza.

iz žalbe WDG-a

Žurnal je poodavno pisao kako „WDG promet“  još uvijek nije ni blizu knjiženja vlasništva nad imovinom Vitezita. Stečajnoj upraviteljici Behriji Huseinbegović i predsjedniku Odbora povjerilaca Adilu Lozi koji su kupcu obećali brzo uvođenje u posjed „protiskali“ su stečajnog sudiju Ivu Žabića da dozvoli raspodjelu 10,5 miliona maraka dobijenih prodajom imovine stečajnim povjeriocima.

Stečajni sudija je naknadno zatražio zakonitost postupka, a to je prije svega saglasnost Vlade Federacije za preuzimanje firme namjenske industrije od stranog kupca te stav Pravobranilaštva BiH jer je riječ o državnoj imovini. I ministarstvo kao i Pravobranilaštvo BiH su u zemljišnim knjigama nekoliko godina ranije upisali zabranu raspolaganja, stavljanja pod hipoteku i otuđenja nekretnina Vitezita.

Stečajni sudija traži da Pravobranilaštvo BiH poništi prodajuDA LI ĆE VITEZIT OSTATI BEZ KUPCAStečajni sudija traži da Pravobranilaštvo BiH poništi prodaju

Državno pravobranilaštvo je sugerisalo i sudu i stečajnom povjeriocima da predmet stečajne mase ne može biti imovina koja je predmetom Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom države BiH .

Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBiH je 12. avgusta ove godine, dostavilo stav da "WDG promet" ne može biti vlasnik imovine Vitezita shodno zaključku Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Travniku.

Situaciju sada dodatno komplikuje Kantonalni sud  Novi Travnik koji je prema igvorima Žurnala odbacio rešenje ZK ureda suda Travnik od 29.01.2024 te sve vratio na ponovno odlučivanje navodno što Pravobranilaštvo BiH nema ingerencije u stečajnom postupku?

WDG promet ne može biti vlasnik imovine VitezitaSTEČAJNA UPRAVA UVODI ZUBAKA, VLADA UPOZORAVAWDG promet ne može biti vlasnik imovine Vitezita

Bez obzira na sve zabrane daljnjih postupanja koje je naložio stečajni sudija, stečajna uprava predvođena Behrijom Huseinbegović nastavlja njihovo ignorisanje. Nakon pokušaja „djelimičnog uvođenja u posjed“ Zubaka, dopušta daljnju devastaciju unutar kruga Vitezita. Žurnal je snimio rušenje odnosno sječu parovoda i to na prostoru koji po sudskim presudama nije dio stečajne imovine, nego privatne!

foto: zurnal.info

Na to je ukazao i izlučni povjerilac Velimir Didak. Vrhovni sud je presudom u korist njegove firme Interpromet, dao pravo na vanknjižno vlasništvo nad pojedinim nekretninama Vitezita koje je stečajna upraviteljica – prodala!

iz dopisa stečajnom sudiji

Po istom osnovu žalbu uložila je i firma „Grom-L“ koja posjeduje presude o preuzimanju dijela nekretnina Vitezita od prije gotovo dvadeset godina. Unatoč tome u stečajni postupak je uvedena ta privatna imovina koja je potom prodana! Ova firma je i tim povodom podnijela još jednu u izu krivičnih prijava za pljačku ove tvornice.

detalj iz krivične prijave firme Grom-L

Nadležni iz Vitezita, kao ni kontrolne i istražne institucije još uvijek ne daju bilo kakve informacije o eksplozivu koji je nedavno pronađen skriven unutar tvorničkog kruga .

U krugu Vitezita inspekcija pronašla tonu eksploziva!Ko je sakrio TNTU krugu Vitezita inspekcija pronašla tonu eksploziva!

(zurnal.info)