STEČAJNA UPRAVA UVODI ZUBAKA, VLADA UPOZORAVA:WDG promet ne može biti vlasnik imovine Vitezita

Istražujemo

STEČAJNA UPRAVA UVODI ZUBAKA, VLADA UPOZORAVA: WDG promet ne može biti vlasnik imovine Vitezita

Posljednje, ali ne i najmanje važno, jeste nedavna presuda Vrhovnog suda Federacije u korist firme Interpromet vlasnika Velimira Didaka, koja mu daje pravo na vanknjižno vlasništvo nad pojedinim nekretninama Vitezita koje je stečajna upraviteljica – prodala? Po istom osnovu žalbu uložila je i firma „Grom-L“

WDG promet ne može biti vlasnik imovine Vitezita
Kapija Vitezita koju je prisvojio "WDG promet"

Stečajna upraviteljica Vitezita Behrija Huseinbegović nastavlja prkositi sudskim presudama, naredbama federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije te aktima Pravobranilaštva BiH. Posljednju stečajnu vratolomiju izvela je 22. avgusta, uvodeći „u djelimičan posjed“ kupca imovine Vitezita, zagrebački „WDG promet“ Matiasa Zubaka. Termin „djelimičan posjed“ je, navode poznavaoci stečaja za Žurnal,  potpuna nepoznanica.

Stečajnom sudiji je pak upraviteljica dostavila zapisnik „o uvođenju u posjed“ sa potpisima koji bi trebali pripadati njoj, predsjedniku Odbora povjerilaca Adilu Lozi te advokatu Almedinu Salkici. Dajući značaj cijeloj predstavi, navodi da je prisutan bio i predstavnik Ministarstva vanjske trovine i ekonomskih odnosa BiH, čija je relevantnost u cijelom postupku potpuno nevažna, je imaju samo obavezu nadzora nad skladištenjem naoružanja i eksplozivnih materija.

iz zapisnika o uvođenju u posjed

To što je navedeno da su u posjed kupca nekretnina Vitezita predati samo poslovna zgrada, pristupni putevi i objekti koji ne služe za proizvodnju i skladištenje naoružanja i vojne opreme ni najmanje ne amnestira stečajnu upravu koja je ovim činom zanemarila sve što su odredili stečajni sudija, resorno ministarstvo te Pravobranilaštvo BiH. Da podsjetimo koje su to stavke.

  • Stečajni sudija Ivo Žabić naložio je stečajnoj upraviteljici Behriji Huseinbegović da ne poduzima radnje uvođenja u posjed kupca „WDG Promet“, prije nego se ne upiše kao vlasnik imovine u zemljišnim knjigama, odnosno dobije pismenu suglasnost Vlade FBiH o načinu i uvjetima pod kojima će se imovina, koja služi za namjensku proizvodnju, predati u posjed!

Stečajni sudija i dalje ne dozvoljava predaju imovine VitezitaNEZAVRŠENA KORUPTIVNA PRIČA (2)Stečajni sudija i dalje ne dozvoljava predaju imovine Vitezita

  • Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBiH se konačno oglasilo 12. avgusta ove godine, stavom da "WDG promet" ne može biti vlasnik imovine Vitezita!
iz dopisa FMERI
  • Zemljišnoknjižni ured Općinskog suda u Travniku odbacio je Rješenje o dosudi kojim bi firma „WDG Promet“ bila upisana kao vlasnik kupljene imovine Vitezita, jer u zemljišnim knjigama Vitezit nije njen vlasnik. Uporedo nije dostavljena potvrda o plaćenom porezu.

Stečajna uprava prodavala državnu imovinu koja je pod zabranom!Zubak ne može kupiti VitezitStečajna uprava prodavala državnu imovinu koja je pod zabranom!

  • Pravobranilaštvo BiH je stavilo zabranu raspolaganja, stavljanja pod hipoteku i otuđenja nekretnina Vitezita. Ista zabrana u zabilješkama vlasničkog lista postoji i od Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH.
zabilješke u ZK

Stečajni sudija, očito uviđajući "pravnu zavrzlamu" kojoj je i sam svojevremeno inertnim postupcima dao doprinos, sada u pomoć poziva Pravobranilaštvo BiH.

"Obzirom na iznesenu pravnu situaciju i uzimajući u obzir navode iz vašeg podneska kojim tražite zabilježbu zabrane raspolaganja i otuđenja nekretnina stečajnog dužnika PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez (LOT-I), koje su bile predmetom dosude, a koje su označene u vašem podnesku od 29.09.2023.godine, te s obzirom na činjenicu da vršite poslove pravnog savjetovanja i zakonskog zastupanja Bosne i Hercegovine pred sudovima i drugim organima, kao i poslove zaštite imovine i imovinskih interesa BiH, potrebno je da uzmete aktivno učešće u predmetnom stečajnom postupku, te da se o naprijed navedenom očitujete radi razrješenja ove pravne situacije", navodi sudija Žabić u pismu državnom Pravobranilaštvu 26.8. ove godine.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, jeste nedavna presuda Vrhovnog suda Federacije u korist firme Interpromet vlasnika Velimira Didaka, koja mu daje pravo na vanknjižno vlasništvo nad pojedinim nekretninama Vitezita koje je stečajna upraviteljica – prodala! Po istom osnovu žalbu uložila je i firma „Grom-L“ koja prilaže presude o preuzimanju dijela nekretnina Vitezita od prije gotovo dvadeset godina. Osnovna greška je što su u stečajni postupak uvedene firme-kćerke Vitezita, koje kao privatna imovina nisu mogle biti predmetom stečaja, a naročito ne prodaje njihove imovine!

Ovo bi praktično moglo značiti potpuno poništenje onog što je prodano zagrebačkoj firmi. Svojevremena upozorenja da bi se ovo moglo dogoditi, stečajna je upraviteljica gotovo pa ismijavala. Sada na to ogorčeno podsjeća Vlatka Mlakić, predstavnica radnika u Odboru povjerilaca Vitezita.

„Pored navedenih zakonskih  prepreka, nepoštivanja Zakona o politici stranih ulaganja, zabrane raspolaganja državnom imovinom, Zakona o NVO, dolazi nam novi problem, a to je presuda Vrhovnog suda FBIH kojom se povjeritelju Velimiru Didaku priznaje izlučno pravo nad nekretninama „PS Vitezit“ – u stečaju. U vrijeme raspisivanja oglasa o prodaji imovine ubjeđivani smo od strane stečajne upraviteljice da će svi sporovi i potraživanja koja nisu priznata biti riješeni, odnosno pasti na sudu“, navodi Mlakić.

Traži se hitan izvještaj o radu stečajne upraveRaskol među povjeriocima VitezitaTraži se hitan izvještaj o radu stečajne uprave

Bivši radnici Vitezita ostaju bez penzija?POSLJEDICE STEČAJNE UPRAVEBivši radnici Vitezita ostaju bez penzija?

Treba podsjetiti i na izvještaj federalnih revizora koji su u dali negativno mišljenje o aktivnostima, finansijskim transkacijama i informacijama za vrijeme stečajnog postupka u Vitezitu. Oni su utvrdili niz nezakonitosti, a mogli su i više da im stečajna upraviteljica nije odbila dati dokumentaciju koja se odnosi na prodaju imovine Vitezita tokom 2021. godine.

Kupac Vitezita na spisku za ukrajinsku 'crnu listu'SANKCIJE ZA SPORNE DOBAVLJAČEKupac Vitezita na spisku za ukrajinsku 'crnu listu'

Podsjetimo, pljačka Vitezita nije počela stečajnim postupkom, nego godinama ranije, o čemu je Žurnal iscrpno i argumentirao pisao. Ona je potom samo nastavljena drugim sredstvima. Sve navedeno nije dovoljno Tužilaštvu SBK da reaguje, što nije iznenađujuće, znajući da, ne samo ovom institucjom, upravljaju iz SDA i HDZ-a BiH, zarad interesa nekolicine tajkuna sa ovog područja. Poznata priča...

Kadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!UDRUŽENI KRIMINALNI PODUHVATKadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!

(zurnal.info)