NEZAVRŠENA KORUPTIVNA PRIČA (2):Stečajni sudija i dalje ne dozvoljava predaju imovine Vitezita

Istražujemo

NEZAVRŠENA KORUPTIVNA PRIČA (2): Stečajni sudija i dalje ne dozvoljava predaju imovine Vitezita

Podsjeća stečajni sudija i na zahtjev Pravobranilaštva BiH za upis zabilježbe zabrane raspolaganja, stavljanja pod hipoteku i otuđenje nekretnina koje su bile predmetom Rješenja o dosudi, jer je riječ o državnoj imovini.

Stečajni sudija i dalje ne dozvoljava predaju imovine Vitezita
Vitezit, nova kapija (foto: zurnal.info)

Uzalud vlasnik „WDG prometa“ Matias Zubak, u iščekivanju i formalnog preuzimanja Vitezita, traži svećenika da mu blagoslovi krug fabrike. Uzalud njegov odvjetnik prijeti nasilnim ulaskom, uzalud stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović i njen pobočnik Adil Lozo, oličen u predsjedniku  Odbora povjerilaca uvjeravaju da je imovina Vitezita prodana „po zakonu“ i da treba raspodjeliti 10,5 miliona maraka od prodaje i uvesti kupca u konačni posjed.

Stečajni sudija Ivo Žabić je u fazi neumoljivosti. Još od februara ove godine traži od stečajne uprave dapribavi pismenu suglasnost Vlade FBiH i Federalnog ministarstva, energije, rudarstva i industrije o načinu i uvjetima predaje u posjed nekretnina LOT-I, koje služe za proizvodnju NVO“.

Sud zabranio uvođenje Zubaka u posjed VitezitaNEZAVRŠENA KORUPTIVNA PRIČASud zabranio uvođenje Zubaka u posjed Vitezita

Podsjeća stečajni sudija i na zahtjev Pravobranilaštva BiH za upis zabilježbe zabrane raspolaganja, stavljanja pod hipoteku i otuđenje nekretnina koje su bile predmetom Rješenja o dosudi za imovinu Vitezita, jer je riječ o državnoj imovini.

Stečajna uprava prodavala državnu imovinu koja je pod zabranom!Zubak ne može kupiti VitezitStečajna uprava prodavala državnu imovinu koja je pod zabranom!

Poseban problem jesu i uskladištene eksplozivne materije, na što upozorava u dopisu stečajnoj upravi od 14. avgusta.

iz dopisa stečajnog sudije

Navedena „faza neumoljivosti“ stečajnog sudije je tako nazvana jer je bilo perioda kada on baš nije pratio šta stečajna uprava radi ili je i sam bio na“pogrešnom tragu“.

„S obzirom da se radi o prodaji PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez, kao firme namjenske industrije, shodno Zakonu o stranim ulaganjima BiH, čl. 4. u vezi sa stavom a. i f. ovog Zakona, potrebna je i Vaša suglasnost...“, piše 10. januara 2023. godine stečajni sudija federalnoj vladi, što ukazuje da je tada bilo riječi o prodaji firme, a ne samo njene imovine.

Nakon toga se situacija u poimanju stečajnog postupka promjenila te je shvativši da sve ide u smjeru određenih nezakonitosti, stečajni sudija „okrenuo ploču“.

Umjesto Vitezita, prodane nekretnine i zemljište firmeEPILOG STEČAJA PREPUNOG OBMANAUmjesto Vitezita, prodane nekretnine i zemljište firme

Žurnal je nedavno pisao o nedostajućoj saglasnosti federalne vlade o konačnoj sudbini Vitezitove imovine, jer je svojevremeno odobrenje za stečaj dato za restruktuiranje Vitezita, a ne prodaju. Podsjetimo, u pitanju je zemljište površine 1,3 miliona m2, sa svim zgradama i pripadajućom komunalnom infrastrukturom koje je prodano za 10,8 miliona maraka i koje trenutno potencijalno vrijedi minimalno 65 miliona maraka.

Postoji i problem upitne legalnosti sjednice Odbora povjerilaca od 22. maja, gdje su usvajani zaključci iako nije bilo kvoruma.

Traži se hitan izvještaj o radu stečajne upraveRaskol među povjeriocima VitezitaTraži se hitan izvještaj o radu stečajne uprave

Uporedo, ukoliko se zaključenjem stečajnog postupka obavi dioba novca od prodaje po zamisli stečajne upraviteljice, bivši radnici imaće veliki problem sa uvezivanjem staža i eventualnim penzionisanjem jer će im pripasti tek četvrtina sume.

Bivši radnici Vitezita ostaju bez penzija?POSLJEDICE STEČAJNE UPRAVEBivši radnici Vitezita ostaju bez penzija?

Ima tu posla i za istražne organe. Cijeli slučaj istražuje Federalna uprava policije. Mnogo je sumnjivih detalja, poput površine Vitezitovog zemljišta koje se prodavalo u LOT-ovima, gdje je jedna brojka bila u oglasu o prodaju, da bi se u Rješenju o dosudi površina gotovo udvostručila! Upitna je i legalnost dva aneksa na osnovni ugovor o kupoprodaji imovine. Posebna nepoznanica je i porijeklo novca kojim je kupljen Vitezit.

Kupac Vitezita na spisku za ukrajinsku 'crnu listu'SANKCIJE ZA SPORNE DOBAVLJAČEKupac Vitezita na spisku za ukrajinsku 'crnu listu'

Sve navedeno moglo bi biti razlogom, a u to nas uvjeravaju pojedini izvori Žurnala, da opreza radi, federalna vlada neće dati saglasnost za prodaju Vitezitove imovine, onako kako se odvijala.

Dešavanja u i oko Vitezita i dalje se odvijaju onako kako je i počelo godinama unazad, a što smo u našem serijalu tekstova o ovom slučaju s razlogom nazvali „nezavršena koruptivna priča“.

Kadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!UDRUŽENI KRIMINALNI PODUHVATKadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!

(zurnal.info)