DA LI ĆE VITEZIT OSTATI BEZ KUPCA:Stečajni sudija traži da Pravobranilaštvo BiH poništi prodaju

Istražujemo

DA LI ĆE VITEZIT OSTATI BEZ KUPCA: Stečajni sudija traži da Pravobranilaštvo BiH poništi prodaju

I ministarstvo, kao i Pravobranilaštvo BiH, su u zemljišnim knjigama nekoliko godina ranije upisali zabranu raspolaganja, stavljanja pod hipoteku i otuđenja nekretnina Vitezita. Sve to je zanemarila stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović.

Stečajni sudija traži da Pravobranilaštvo BiH poništi prodaju
Vitezit

Svaki novi dan stečajnog postupka u Vitezitu donosi nove detalje koji ukazuju da bi prodaja imovine ove firme mogla biti okončana poništenjem. Učestala je prepiska stečajnog sudije i državnog pravobranioca i razmjena mišljenja da li je prodaja imovine Vitezita uopće bila moguća.

Prvo je stečajni sudija Ivo Žabić 26. avgusta ove godine od Pravobranilaštva BiH zatražio da uzme aktivno učešće u ovom stečajnom postupku, te da se očituje radi razrješenja ove pravne situacije.

Državno pravobranilaštvo je dva dana kasnije dopisom podsjetilo kako je još u oktobru 2022. godine nakon neformalnih saznanja o pokrenutom stečajnom postupku u Vitezitu, sugerisalo i sudu i stečajnom povjeriocima da predmet stečajne mase ne može biti imovina koja je predmetom Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom države BiH .

iz dopisa Pravobranilaštva BiH

Pojednostavljeno, u stečajnoj masi nisu mogle biti nekretnine u kojima je stečajni dužnik, u ovom slučaju Vitezit, bio upisan kao korisnik nekretnina, a tip vlasništva je primjera radi državna imovina.

Na ovaj dopis Pravobranilaštva reaguje 2. septembra stečajni sudija Žabić. Indirektno, on sada traži od Pravobranilaštva BiH da poništi prodaju imovine Vitezita, što bi cijeli stečajni postupak praktično vratilo na početak. Naročito se to odnosi na LOT u kojem je zagrebački „WDG promet“ kupio 1,3 miliona m2 zemljišta sa pripadajućim objektima i infrastrukturom za 10,5 miliona

iz dopisa stečajnog sudije Pravobranilaštvu BiH

Stečajni sudija je u „finišu“ kupoprodajnog postupka, zatražio zakonski slijed cijelog procesa, a to je prije svega dokaz o saglasnosti Vlade Federacije za preuzimanje firme namjenske industrije od stranog kupca te stav Pravobranilaštva BiH jer je riječ o državnoj imovini.

Stečajni sudija poništio odluke Odbora povjerilaca, traži reakciju tužilaštvaNASTAVAK haosa U VITEZITUStečajni sudija poništio odluke Odbora povjerilaca, traži reakciju tužilaštva

Žurnal je poodavno pisao kako „WDG promet“  još uvijek nije ni blizu knjiženja vlasništva nad imovinom Vitezita. Stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović i predsjednik Odbora povjerilaca Adil Lozo, koji su kupcu obećali brzo uvođenje u posjed, „pritiskali“ su stečajnog sudiju Ivu Žabića da dozvoli raspodjelu 10,5 miliona maraka dobijenih prodajom imovine stečajnim povjeriocima.

Stečajna uprava prodavala državnu imovinu koja je pod zabranom!Zubak ne može kupiti VitezitStečajna uprava prodavala državnu imovinu koja je pod zabranom!

Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBiH je 12. avgusta ove godine, dostavilo stav da "WDG promet" ne može biti vlasnik imovine Vitezita shodno stavu Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Travniku.

iz rješenja ZK ureda Općinskog suda Travnik

I ministarstvo,, kao i Pravobranilaštvo BiH su u zemljišnim knjigama nekoliko godina ranije upisali zabranu raspolaganja, stavljanja pod hipoteku i otuđenja nekretnina Vitezita.

WDG promet ne može biti vlasnik imovine VitezitaSTEČAJNA UPRAVA UVODI ZUBAKA, VLADA UPOZORAVAWDG promet ne može biti vlasnik imovine Vitezita

Sve to je zanemarila stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović, što sada može imati velike posljedice, a naročito po radnike koji su uzalud očekivali da će im prodaja značiti isplatu neisplaćenih plata i uvezivanja staža radi prava na penzionisanje.

Bivši radnici Vitezita ostaju bez penzija?POSLJEDICE STEČAJNE UPRAVEBivši radnici Vitezita ostaju bez penzija?

(zurnal.info)