NASTAVAK haosa U VITEZITU:Stečajni sudija poništio odluke Odbora povjerilaca, traži reakciju tužilaštva

Istražujemo

NASTAVAK haosa U VITEZITU: Stečajni sudija poništio odluke Odbora povjerilaca, traži reakciju tužilaštva

Za početak, tužilaštvo bi trebalo provjeriti navode da je odmah po uvođenju u posjed, počela „sječa“ pogona kotlovnice, što je krivični čin jer je, kako i sam sudija navodi, uvođenje u posjed bilo nedozvoljeno.

Stečajni sudija poništio odluke Odbora povjerilaca, traži reakciju tužilaštva
Vitezit (zurnal.info)

Dešavanja u Vitezitu otišla su duboko u bezakonje, toliko da su nagnala i stečajnog sudiju Ivu Žabića na reakciju. Pet dana nakon samovoljnog postupka stečajne upraviteljice Behrije Huseinbegović i predsjednika Odbora povjerilaca Adila Loze kojim su uveli u „djelimičan posjed“ kupca imovine Vitezita „WDG promet“ vlasnika Matiasa Zubaka, stečajni sudija je svojim rješenjem stavio van snage odluke Odbora povjerilaca usvojenih na sjednici 9. jula kao i Zapisnik o uvođenju kupca u posjed od 22. avgusta ove godine.

Podsjetimo, stečajna upraviteljica Vitezita Behrija Huseinbegović je unatoč  sudskim presudama, naredbama federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije te aktima Pravobranilaštva BiH uvela Zubaka „u djelimičan posjed“ imovine Vitezita.

WDG promet ne može biti vlasnik imovine VitezitaSTEČAJNA UPRAVA UVODI ZUBAKA, VLADA UPOZORAVAWDG promet ne može biti vlasnik imovine Vitezita

 „Navod stečajne upraviteljice u podnesku od 22.08.2024.godine koji glasi; „u prilogu dostavljamo dokumentaciju vezanu za postupanje po vašem podnesku od 14. 08. 2024.godine u stečajnom postupku stečajnog dužnika PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez-u stečaju“, vrijeđa zdrav razum jer krivo interpretira navedeni podnesak suda u kojem je sud u zadnjoj rečenici podneska konstatirao „zbog naprijed navedenog posve je logično, da je stečajna upraviteljica dužna postupiti po rješenju suda od 20. 02. 2024.godine“, a to znači da bez pribavljene saglasnosti Vlade FBiH i nadležnog Ministarstva nije mogla uvesti kupca u posjed nekretnina koje su predmet dosude“, navodi u svom rješenju sudija Žabić.  

Osvrnuo se stečajni sudija i na angažovanje vještaka mašinske struke od strane stečajne uprave, za što nije tražena saglasnost suda niti je poznato na koje je okolnosti on vještačio. To vještačenje je uprava navodila kao relevantno u procesu „uvođenja u posjed“.

Obratio se i stečajni sudija, istina donekle konfuznim dopisom Tužilaštvu SBK, koje navodno istražuje kriminal u Vitezitu. Sadržaj dopisa u koji je Žurnal imao uvid više ostavlja utisak žalopojke na ono što radi stečajna uprava Vitezita, umjesto podnošenja krivične prijave. Zašto nije naglasio da je u pitanju krivična prijava, zna sudija Žabić. Za početak, tužilaštvo bi trebalo provjeriti navode da je odmah po uvođenju u posjed, počela „sječa“ pogona kotlovnice, što je krivični čin, jer je kako i sam sudija navodi, uvođenje u posjed bilo nedozvoljeno.

iz arhiva: da li je na sceni nastavak devastacije iz 2018. godine

Čini se da stečajni sudija dopisima Pravobranilaštvu BiH i sada tužilaštvu više ostavlja dojam da traži nekoga ko će umjesto njega zaustaviti sve ono što je u stečajnom postupku urađeno suprotno zakonu. Tako je bilo i sa pismom federalnom premijeru Nerminu Nikšiću.

„Oprostite, G. Premijeru, što Vas možda uznemiravam ovakvim svojim navodima, jer me na to potiče moja savjest kao uredujućeg suca, koja mi ne dopušta šutnju, makar ostala bez Vašeg odgovora“, zaključuje pismo sudija Žabić tražeći pismenu suglasnost federalne vlade o načinu i uslovima predaje u posjed kupcu nekretnina Vitezita“ koje služe za namjensku proizvodnju.

Vlada Federacije je zaključkom od 16. aprila 2020. godine dala saglasnost za stečajni postupak u Vitezitu koji podrazumijeva restruktuiranje tvornice, a ne prodaju i likvidaciju.

iz zaključka Vlade FBiH

Žurnal je prije godinu dana pisao da „WDG Promet“ kao inostrana firma nije mogla kupiti firmu namjenske industrije Vitezit bez prethodne saglasnosti Vlade Federacije. Pokušali su pronaći „rupu“ u zakonu te kupiti nekretnine izdvojene iz Vitezita, no taj plan rađen u dosluhu sa stečajnom upraviteljicom i predsjednikom Odbora povjerilaca nije uspio, unatoč dosadašnjoj inertnosti travničkog suda.

Kupac imovine Vitezita hoće, ali istovremeno i neće namjensku proizvodnjuDOK TRAJE ŽALBENI POSTUPAKKupac imovine Vitezita hoće, ali istovremeno i neće namjensku proizvodnju

Činjenica jeste da je aktuelnoj vladi trebalo više od pola godine da odgovori na upite o legalnosti prodaje imovine Vitezita, da bi konačno ovaj mjesec dostavili izjašnjenje da „WDG promet“ ne može biti upisan kao vlasnik. Godinama su u ovu firmu „upumpavane“ znatne sume novca bez pravdanja da li su sredstva trošena namjenski. Jedan od takvih slučajeva Žurnal je detaljno opisao, kao i nesmiljenu pljačku koja još ne staje.

Niko ne zna kako je u Vitezitu potrošeno 800.000 KM!GDJE JE NESTAO BUDŽETSKI NOVACNiko ne zna kako je u Vitezitu potrošeno 800.000 KM!

Ilustracije radi, prema izvorima Žurnala, iz pogona „KG“ u pogon „R“ je nedavno prelociran mješač za proizvodnju kompozitnog baruta. Potom je prebačen u krug jedne firme u Vitezitu (lokacija i kamion firme korišten za prevoz poznati Žurnalu). Nakon što su „procurile“ informacije o otuđenju te mašine, preko noći je prebačena na, za sada, nepoznatu lokaciju.

FUP ispituje aktere povezane sa VitezitomPRIJE OKONČANJA VELIKE PLJAČKEFUP ispituje aktere povezane sa Vitezitom

(zurnal.info)