Kauč selektor:NE TREBA OČAJAVATI NAKON PORAZA: Baždarević je doktor realnih pretpostavki!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

NE TREBA OČAJAVATI NAKON PORAZA: Baždarević je doktor realnih pretpostavki!

Ako mene pitate, u ovome vidim nešto dobro. U porazu protiv Belgije, naime, ja sam vidio nekakav zalog za budućnost. Postat ćemo ozbiljna, čvrsta momčad svjesna svojih kvaliteta, ali i limita

NE TREBA OČAJAVATI NAKON PORAZA: Baždarević je doktor realnih pretpostavki!


NEMA ČUDA ZA OČAJNIKE

Zvuči suludo, ali katkad se nakon poraza poraženoj momčadi nema što zamjeriti. Protivnik je, naprosto, bolji, za jednu klasu, barem u ovom slučaju. No, ova utakmica ionako nije bila ključna za bosanskohercegovačku izabranu vrstu i njezin put prema Euru u Francuskoj. Ključni su bili porazi protiv Cipra i Izraela. Stvar je jednostavna. U ovoj smo situaciji zbog toga što Safet Sušić nije otišao iz reprezentacije na vrijeme. I to je to. Sve drugo je bilo vjerovanje u čuda. Ona se, dakako, događaju, ali ne uvijek i jako rijetko očajnicima poput nas.

BELGIJA

Nevjerojatan je igrački potencijal te momčadi. To je čista nogometna moć. Ali unatoč tome, ako malo bolje pogledate Belgijanci su nam postigli tri pogotka ni iz čega. Osim toga su stvorili jednu i pol šansu. A to je premalo za takvu ekipu. Dojma sam da je Baždarević sve dobro pripremio. Ali velike momčadi, poput ove u kakvu Belgija izrasta, pobjede i kada ne stvaraju puno čistih prigoda.

Wilmots nema baš puno ideja. Ali one mu i ne trebaju. Ono što je fascinantno kod belgijskih igrača jeste snaga i brzina svakog od njih. Tek nakon toga je fascinantno nogometno umijeće pojedinih igrača. Wilmots ima jednostavan recept.

Kada izlaze u napad Fellaini je u prvoj fazi špica dok se nominalne špice poput Lukakua izvlače u sredinu, a krila su povučena. Fellaini svojom snagom i visinom uglavnom primi loptu okrenut leđima protivničkom golu, stane na nju, a onda kreće val, De Bruyne, Hazard, Lukaku, bekovi, svi krenu u punoj brzini prema protivničkom golu i tu nastaje kaos.

Na golu je Thibaut Curtois, obrana je prilično stamena, pokretljiva na bokovima, čvesta u sredini, sastavljena od igrača koji odreda znaju pristojno igrati nogomet i tebi kao treneru, zapravo, i ne treba ppuno ideja. Ali naša jalovost u sredini terena je, prije svega, plod belgijske igre, glavni obrambeni zadatak je bio poptpuno izolirati Pjanića. Obzirom da su svi drugi naši igrači bili uglavnom okrenuti obrani Pjanić je bio potpuno odsječen. U jednom dijelu drugog poluvremena to se promjenilo kad je Baždarević dao Bešiću upute da se ubacuje naprijed, bilo je to desetak minuta u kojima smo uspijevali voditi igru, ali dulje i bolje se to nije moglo.

BiH

Da smo pokušali preuzeti posjed lopte i dominirati to bi bilo totalno samoubojstvo obzirom na brzinu i pokretljivost belgijske momčadi. Znao je to Baždarević i zbog toga smo od samog početka utakmice stajali u bloku bez nekih posebnih napadačkih aspiracija. Čekali smo svoju šansu. Gledao sam to i pogledao u nebesa i zahvalio im se. Konačno imamo trenera! Problem s tim jeste što planovi ponekad upale, a ponekad ne.

U 15. minuti utakmice učinilo se da je sve na svom mjestu. Edin Džeko je postigao sjajan gol.
Čitao sam i slušao komentare nakon utakmice koji su govorili da nismo imali previše raspoloženih igrača s čime se ne bih mogao složiti. Valjda se, pobogu, i protivnika nešto pita. A mi smo dosta svojih potencijala žrtvovali u obrani. Belgijanci su postigli tri gola nakon naše tri greške. Kod prvog gola do kornera uopće nije trebalo doći. U akcij koja je prethodila korneru Begović je trebao pokupiti loptu kad je u jednom trenutku ušla iza leđa naše obrane. Kod drugog belgijskog gola klasična greška, nitko nije izašao u blok, pri tome je Begović bi pokriven i sad govorimo o De Bruyneovom majstorstvu.

Penal, jebiga, to je bilo pitanje nanosekunde. Vranješ je krenuo izbiti loptu, Hazard je bio brži i samo ju je gurnuo, Vranješova noga je proletila u prazno pa u Hazarda. Ništa tu, ako mene pitate, nije bio plod neke velike belgijske igre već našeg pada koncentracije. A to se događa. Pogotovo kad se branite većim dijelom utakmice. Imali smo i mi još dvije tri šanse. Nije ušlo.

Baždarević je u našu momčad unio nešto novo. Svi su se aktivno branili. Bili su požrtvovani. Bez obzira na poraz nikad mi se nije činilo da igramo ozbiljnije, da djelujemo kao momčad koja ima plan a, b, c i koliko god hoćeš rezervnih varijanti. Ali, imamo igrače koje imamo, nešto se pita i protivnika, a meni je, iskreno često najbitnije da vidim da su igrači napravili što su mogli i dali svoj maksimum. MI smo kvalifikacije zijanili davnih dana. Nadali smo se do zadnjeg. I sada se nadamo da možemo nekako, ako se zvijezde poklope, doći do treće pozicije. I to je to. Možda to spuštanje na zemlju, dugoročno gledano, i nije loše. Imamo izbornika kojeg treba pustiti da radi. Očito je da mu igrači vjeruju više nego i jednom treneru do sada. A to je puno. Puno više nego što smo imali ikada ranije.

UŽA OBRANA

Emir Spahić je neupitna legenda reprezentacije i veliki igrač, ali vrijeme je da se umirovi. Zbog budućnosti. Mnogi se neće složiti sa mnom, ali Spaha više ne donosi ni onaj borbeni duh sa sobom, i čini mi se da je ejdino što proizvodi nesigurnost.

Po meni momčad djeluje stabilnije s Vranješom i Šunjićem. Ne igraju na znanje, na brzinu, ali sjajno čitaju igru, obojica, i uglavnom su na lopti prije protivnika.  OK, jeste Vranješ dva puta zakasnio, ali koliko je drugih situacija raščistio? Nebrojeno mnogo. Smirite duhove pa još jednom pogledajte utakmicu i pratite sve što je sjajno napravio. U kombinaciji sa Šunjićevom hladnokrvnošću mislim da imamo prilično solidnu obranu. Treba ih pustiti da igraju skupa i to će biti jako stabilno.  

SREDINA

Belgijanci su nas tu potpuno uštopali. Izolirali su Pjanića. Ali Baždarević je u drugom dijelu utakmice učinio jedinu razumnu stvar. Rekao je Bešiću da sam ulazi iz drugog plana i tad su Belgijanci bili u priličnim problemima. No, takva igra je nosila rizik da popijemo nekoliko ubojitih kontri. Zbog toga smo tako mogli igrati svega desetak minuta. No, ta ideja s Bešićem, njegovom okomitošću i pokretljivošću je nešto o čemu treba razmišljati kad meditiramo o napadačkim opcijama.

NAPAD

Usamljeni Džeko je odigrao jednu sjajnu, kapetansku utakmicu. Lulić kao da nije bio u punoj snazi, a Višća se dosta trošio pomažući Mujdži. No, i tako smo, uz pomoć igrača iz drugog plana došli u nekoliko izrazitih prigoda. I to je to.

BUDUĆNOST

Poraz nikada nije dobar. Pogotovo kad je imperativ pobjeda. Ali, kako sam nekoliko puta naglasio, mi smo kantu s mlijekom šutnuli na samom početku kvalifikacija. I, ako mene pitate, u ovome vidim nešto dobro. U porazu protiv Belgije, naime, ja sam vidio nekakav zalog za budućnost. Postat ćemo ozbiljna, čvrsta momčad svjesna svojih kvaliteta, ali i limita. Baždarević se čini kao doktor realnih pretpostavki. A nama u svemu nedostaje upravo to. Nije baš da nas krasi smisao za realnost.

(zurnal.info)