Iz Rusije s ljubavlju:Nijemce je uništilo previše samopouzdanja
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Iz Rusije s ljubavlju: Nijemce je uništilo previše samopouzdanja

Kada pogledamo momčadi među 16 najboljih, bez obzira što nam se čini da favoriti imaju ozbiljnih problema, ipak je 15 od 16 očekivanih repezentacija našlo svoje mjesto u prvoj rundi knock out faze Mundijala u Rusiji

Nijemce je uništilo previše samopouzdanja

ČUDO

Puno je toga napisano o najvećem iznenađenju turnira do sada. Njemačka je ispala u prvom krugu. Dok to pišem ponovno provjeravam ako sam u pravu da ne bi ispalo da sam overdoziran nogometom to samo sanjao. 

Smatrao sam ih najvećim favoritima turnira. Branitelji su naslova, a prošlogodišnji Kup konfederacija uzeli su praktički s rezervnom momčadi. Momčad pršti talentom i iskustvom istovremeno. No, pokazalo se da je Loew pogriješio u nekim odlukama. Netipično za Nijemce, čini mi se da je imao previše samopouzdanja a da ga je temeljio ne na pripremi momčadi nego na vrlo uopćenim pretpostavkama. 

Loewu je postalo bitnije da mu stoperi znaju igrati nogomet i da grade napade iz zadnje linije. Toliko su se svi u njemačkom taboru posvetili tomu da su zaboravili na osnovnu funkciju stopera a ta je da igraju obranu. 

Čini mi se da je Loew ostatak momčadi nakrcao igračima sličnog profila te da mu je to smanjilo manevarski prostor. Osim toga, ključeve igre probao je dati Oezilu i Khediri koji su bili potpuno izvan forme a odavali su dojam i da su glavom negdje daleko od ruskih travnjaka. 

Ne možemo reći ni da je Neuer greškama puno doprinio ispadanju Njemačke ali nije zračio sigurnošću kako smo to navikli. Njegova nesigurnost u kombinaciji sa stoperima koji glume Xavija i Iniestu ostavila je Njemačku momčad previše izloženu protivničkim napadima. Točnije, nisu protivnici Njemačkoj stvarali toliko neugodnosti ali su im sami Njemci dozvoljavali da ono što stvore iskoriste. 

Veliki je ovo šok za njemački reprezentativni nogomet ali ne mislim da im je cijela situacija zadala neki udarac od kojeg se neće oporaviti. Očekujem da će se vratiti organiziraniji i spremniji nego ranije. Barem je tako do sada bilo. Uvijek su znali učiti na vlastitim greškama. No, u Rusiji nije bilo dovoljno vremena da greške isprave u hodu. 

 

OSMINA FINALA

Kada pogledamo momčadi među 16 najboljih, bez obzira što nam se čini da favoriti imaju ozbiljnih problema, ipak je 15 od 16 očekivanih repezentacija našlo svoje mjesto u prvoj rundi knock out faze Mundijala u Rusiji. 

Najzvučniji par svakako su Francuska i Argentina. Obje su nam momčadi ostale dužne. Argentina se umalo obrukala ali su se uspjeli provući dok je Francuska igrala grozomoran nogomet, pogotovu ako uzmemo u obzir potencijal kojim raspolažu. Ovaj će sraz odlučiti isključivo bljesak individualnog talenta obzirom na očiti nedostatak sustavnih rješenja i mehanizama kod obje momčadi. I, iskren da budem, potpuno mi je svejedno koja će od ovih ekipa proći dalje, toliko su me razočarali u prvom krugu. 

Drugi najzvučniji par su momčadi koje nitko ne vidi kao favorite ali koje nitko ne želi za protivnike. Dvije tvrde natjecateljske momčadi koje imaju dovoljno talenta koji može na klasu rješiti utakmicu. Bit će to „prava prvenstvena“ utakmica što je, dakako, eufemizam za tvrd, jedva gledljiv nogomet u kojemu se vreba protivničku grešku ili bljesak Ronalda ili Quaresme ili pak Suareza i Cavanija. Osobno više volim Urugvaj. Volim, naprosto, vidjeti Maestra Tabareza na klupi. 

Ne znam kakvo bi se čudo trebalo dogoditi da po svemu inferiorni Rusi, koji su čudom i na krilima euforije prošli i grupu, izbace Španjolsku. Furija kašljuca, neuvjerljivi su ali igraju prepoznatljiv nogomet i mislim da je baš ovo utakmica koju im je samo nebo poslalo da otkoče svoje potencijale i povrate status jednog od prvih favorita turnira. 

Hrvatska, ovakva kavu smo je gledali do sada, može jedino pobijediti samu sebe. Sabotirati se kao na Euru u Francuskoj protiv Portugala, pametovati s nekakvom opreznom postavkom koja im se može obiti o glavu. Dalić je do sada povlačio prave poteze, igrači su puni samopouzdanja, protiv Islanda je razigrao i dečke s klupe i, svaka čast Danskoj i pogotovu Eriksenu, ali, kako rekoh, Danci mogu pobijediti jedino ako si Hrvatska sama puca u nogu. 

Tu će prštati na sve strane. Sraz Meksika i Brazila bi mogao biti potencijalno najuzbudljiviji meč do sada. Meksikanci su pokazali da mogu ali i da im se može obiti o glavu ako previše polete, a od svih favorita Brazil je do sada djelovao najstabilnije i najbalansiranije. Dakako, Brazil je favorit ali nipošto ne bih otpisao fanatične Meksikance. 

Trebao bi to biti lak posao za Belgiju. No, bez obzira i na pobjedu protiv Engleske još uvijek mi ne djeluju kao šampionska momčad zato i moram ostaviti određene sumnje vezane uz njih a Japanu pripisati određeni postotak šansi za prolazak dalje. 

Gledat ćemo i jedan pomalo neočekivan sraz. Švedska i Švicarska radničke su momčadi. Individualni talent je na strani Švicaraca ali Šveđani su pokazali možda i najveći momčadski duh na turniru. Koja god od ove dvije momčadi prođe dalje moći ćemo se čuditi što je vidimo u četvrtini finala. 

Na koncu, jedan od najzanimljivijih susreta odigrat će Kolumbija i Engleska. Neka nova, mlada, moderna ali bez iskustva Engleska izaći će na megdan momčadi, koja ako se razigra može gledatelje baciti u trans ali i u komu ukoliko im ne ide. Kolumbija je stvarno čudnovata momčad. Čini se da svakog na svijetu mogu bez problema dobiti ali da isto tako i od svakoga mogu izgubiti. Englezima će ovo biti stvarni test mogućnosti a Kolumbiji ispit zrelosti. 

(zurnal.info)