BiH : Švicarska:Oslobađanje Pjanića dalo je smisao našoj igri
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

BiH : Švicarska: Oslobađanje Pjanića dalo je smisao našoj igri

Pokazali smo da možemo igrati kao suvremena momčad, koja kad ima svoj dan može protivnike zadržati daleko do gola a onda im u par navrata složiti nešto čemu se nisu nadali

Oslobađanje Pjanića dalo je smisao našoj igri

Realno, to je bila nezahvalna pozicija. Cijelom se svijetu učinilo da je Švicarska obrana zastala po dogovoru ali to nije bio slučaj. Oni su zastali zato što nisu očekivali ono što je uslijedilo. Džeko je pucao kroz čovjeka koji ga čuva i bilo je jedan prema nula.

ZAŠTO SMO ČEKALI

Ne znam zašto smo tako dugo trebali čekati najbolje od Edina Džeke. No, bitno je da smo to doživjeli.  I to u trenucima kad je BiH po prvi put u povijesti izgledala kao suvremena nogometna momčad. Ne znam što se dogodilo.

Pjanić je igrao kao Xavi. I to je bilo jako bitno. Ali bilo je bitno ono što smo činili u odbrani. Konačno je defenzivni dio naše igre imao smisla. Doduše, vjerojatno je to bio dogovor među izbornicima, ali naši su igrači pritiskali sve slabe protivničke točke. I tu je bio ključ pobjede.

Zanemarit ćemo sve poluincidentne situacije. Baždarević i Petković su postavili stvari na taj način. I u toj postavci pokazalo se da BiH, kada rastereti Pjanića Džekinim i Ibiševićevim prisustvom u oba smjera igra kao neka momčad kakvu nismo navikli gledati.

Elem, utakmica je bila prijateljska, ali naboj je bio natjecateljski. Nadam se da će u budućnosti BH momčad izgledati ovako kao protiv Švicarske. Jer to je bilo to. Protivnika se zatvaralo gdje je slab, tamo gdje su jaki usmjeravalo ih se u pogrešnom smjeru, a onda se stvarao prostor da se neke napadačke ideje riješe kroz par genijalnih poteza kakve su izveli Džeko koji je pucao kroz cijelu obranu a pogotovo Pjanić koji je s pogrešne noge zabio slobodnjak u suprotan kut protivničkog gola.

Čini se da je upravo oslobađanje Miralema Pjanića dalo smisao našoj igri. Po prvi put nije djelovao opterećeno. I tako treba biti.

MOŽEMO IGRATI KAO MODERAN TIM

Ono što smo vidjeli je sasvim dovoljno da nam da za pravo da budemo nasekirani kad vidimo bezvoljnost, jer pokazali smo da možemo igrati kao suvremena momčad, koja kad ima svoj dan može protivnike zadržati daleko do gola a onda im u par navrata složiti nešto čemu se nisu nadali. A nitko se ne nada da će protivnički centarfor pucat kroz cijelu obranu kao što se nitko ne nada da će Pjanić s pogrešne noge očistiti paučinu protivničkog gola.

Svi ćemo se posuti pepelom ako će Reprezentacija svaku utakmicu odigrati ovako kao protiv Švicarske, jer, iako pratim BH već dvadeset godina, ovo je bila najbolja utakmica koju je repka odigrala. Činilo se da znamo što hoćemo i kako želimo doći do toga. I ostaje dilema kako to učiniti kontinuiranim.

(zurnal.info)