Euro:Portugalski cinizam probudio favorita
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Euro: Portugalski cinizam probudio favorita

Gol kojeg su Portugalci postigli kao da je probudio Njemačku momčad iz letargije i ono što je uslijedilo bilo je nemilosrdno opsjedanje portugalskih vrata do kraja utakmice. Odavno nismo vidjeli Njemačku u ovakvom izdanju

Portugalski cinizam probudio favorita

Završeno je drugo kolo europskog prvenstva u nogometu. Ono što me najviše kopka svih ovih dana jeste činjenica da se prvenstvo igra na rubu regularnosti. Naprosto, uvjeti za igru variraju od grada do grada. Ogromne su razlike u temperaturama a možda najneregularnija stvar jeste potpuno različit odnos prema popunjenosti stadiona od zemlje do zemlje i grada do grada.
Valjda je jasno da je bolje igrati prvenstvo u jednoj zemlji s ujednačenijim klimatskim uvjetima. Po meni je to bolje i zbog atmosfere kakvu stvore navijači iz raznih država na jednom prostoru. Ali, tko sam ja da me se išta pita.

 

U ARENI, POD KOČNICOM

 

Vidjeli smo još jednu scenu u kojoj nogometaš pada na travnjak. Ovaj put uslijed toplotnog udara igru je napustio Adam Szalai. Zbog većeg broja utakmica jedna se, eto, mora svakog dana igrati usred popodneva na samom početku ljeta. Bravo UEFA!
Osim toga, Orban baći je odlučio dopustiti da se Puskas arena napuni navijačima. A ja još nisam čuo da je Europa proglasila kraj pandemije. Tako, svašta se pomalo može zamjeriti samim okolnostima u kojima se igra prvenstvo.
Mađarska je u atmosferi nalik rimskim gladijatorskim arenama uspjela odigrati remi s Francuskom i tako ostati u igri za prolazak skupine. Francuzi su bili pod kočnicom. Moguće da su žaljenje na vrućinu i uvjete na stadionu običan alibi ali uistinu je djelovalo kao da su, unatoč svom iskustvu, pomalo pod kočnicom. To nije bio slučaj s Mađarima koji su iskoristili takav okvir i izvukli bod protiv kudikamo nadmoćnijeg protivnika. Teško mi je analizirati igru jer stvarno mislim da su ovu utakmicu odredile okolnosti u kojima se igrala. Po prvi put nakon dugo godina nismo vidjeli uobičajeni francuski model – čekaju, ne troše se, iskoriste prigodu i onda te puste da se beskrajno i uzaludno dodaješ dok sudac ne odsvira kraj. Sada su prvi primili gol i to ih je natjeralo na nešto drugačiji plan igre i opet imam utisak da su došli do remija s pola kapaciteta.

 

BUĐENJE NJEMAČKE

 

Portugal je u nečemu nalik Francuskoj. Vole se štedjeti. Igraju prilično cinično. Zabetoniraju obranu i oslone se na efekt Ronaldo u napadu. Sve je i ovaj put išlo na njihovu stranu ali su zaboravili da protiv momčadi kao što je Njemačka njihov uobičajeni cinizam možda i ne urodi plodom. Gol kojeg su Portugalci postigli kao da je probudio Njemačku momčad iz letargije i ono što je uslijedilo bilo je nemilosrdno opsjedanje portugalskih vrata do kraja utakmice. Odavno nismo vidjeli Njemačku u ovakvom izdanju. Kao da su bili izgubljeni svo ovo vrijeme.
I sada je Portugal probudio zvijer usnulu još nakon svjetskog prvenstva u Brazilu. Time smo, rekao bih, dobili još jednog izrazitog favorita ovog prvenstva. Njemačka iz prvog kola prvenstva nije bila favorit, ali ova koju smo vidjeli protiv Portugala jeste. A Santos mora imati malo drugačiji plan igre protiv jačih protivnika ako misli nešto ozbiljnije uraditi na ovom prvenstvu.

 

MANA I KVALITET

 

Najveća kvaliteta Poljske momčadi je Robert Lewandovski. Ujedno, on je i najveća mana jer je igra Poljaka postavljena tako da gotovo sve ovisi o učinku najboljeg igrača svijeta za ovu godinu. Španjolska pak igra kao Španjolska samo s manje kvalitetnim igračima nego što je to bio slučaj ranije. Jednostavno su previše jalovi u fazi napada, previše kruže i čekaju a nemaju dovoljno kvalitete da zadaju odlučujući udarac kao što je to bilo u vrijeme Davida Ville i drugih igrača s kojima je Španjolska koristeći isti plan igre dominirala na svjetskim i europskim prvenstvima. Na koncu, ni protiv Poljske nisu zaslužili ništa više od ovoga što su izvukli.
Izgleda uistinu suludo ali jedina momčad koja se već plasirala u narednu fazu natjecanja je Nizozemska, u svim drugim skupinama je gotovo sve otvoreno jer čak i momčadi bez boda jednom pobjedom mogu doći na treće mjesto i nadati se prolasku. A tko će u tome uspjeti vidjet ćemo u naredna četiri dana.
(zurnal.info)