ZALOG ZA OPTIMIZAM :Postali smo čvrsta momčad koja se može oduprijeti svakome
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

ZALOG ZA OPTIMIZAM : Postali smo čvrsta momčad koja se može oduprijeti svakome

Kada bismo, nakon utakmice sa Španjolskom gledali samo statistiku, stvari bi po nas izgledale poražavajuće. Ipak na terenu su stvari izgledale puno bolje

Postali smo čvrsta momčad koja se može oduprijeti svakome
FOTO: nfsbih.ba

 

Utakmica jeste bila prijateljska ali je imala periode koji su bili prilično visokog intenziteta. I to je dobro jer je ovo bila prva prigoda da vidimo kako ćemo djelovati protiv elitinih reprezentativnih momčadi. Neke od njih će nas vjerojatno čekati već u kvalifikacijama, a s nekima ćemo igrati u narednom ciklusu Lige nacija.

BITNA JE OBRANA

Kada podvučemo crtu na utakmice koje je vodio Robert Prosinečki možemo biti sretni što ne znači da treba padati u euforiju. Ništa bitno i veliko nismo postigli. Lijepo je da smo imali pozitivne rezultate u kontinuitetu, ali u dvije prijateljske utakmice s jačim protivnicima smo ipak izgubili i to nakon situacija u kojima je obrana morala bitno bolje reagirati, a upravo je obrana dio momčadi koji je pod Prosinečkim izrazito napredovao. Pametno je Prosinečki pristupio stvarima obzirom je vjerojatno svjestan određenih limita momčadi koju vodi. Radio je na tome da u obrambenom segmentu budemo učinkoviti, a prema naprijed ćemo već nešto iskemijati. Uvjeren sam da i u napadačkom segmentu možemo više i bolje, ali na reprezentativnoj razini izrazito je teško uigravati jasne napadačke opcije. Ako nas je nečemu naučio mundijal u Rusiji to je da i momčadi bitno snažnije od naše najviše polažu na obranu. U napadu se uigravaju prekidi, a sve drugo je po principu što god da naprave najbolji igrači. Tako je i kod nas Prosinečki oslonio napad na Miralema Pjanića i Edina Džeku. Ako oni nešto smisle dobro i smislili ako ne onda je bitno da ne curi u obrani.

ZALOG ZA OPTIMIZAM

Bitno je ne gubiti utakmice! Zato i malo gorak okus nakon Španjolske jer mogli smo i tu izvući remi, nebitan ali za samopuzdanje značajan. Jer dobro smo se nosili većim dijelom utakmice s momčadi koja je napadački možda i najraznovrsnija reprezentacija na svijetu. A bili smo pod pritiskom većim dijelom utakmice u kojoj su španjolci imali loptu u nogama gotovo 80 posto vremena. Bila je to uglavnom jalova premoć. Dobro smo se držali u sredini terena. Linije nisu često pucale i to nas sigurno može ohrabriti pred slijedeći reprezentativni ciklus. S prilično ograničenim igračkim kadrom postali smo čvrsta momčad koja se može oduprijeti svakome. To je dojam koji je smo ostvarili igrajući pod vodstvom Roberta Prosinečkog.

Ne valja se vraćati u prošlost ali uvijek mi misli pobjegnu na što bi bilo kad bi bilo situacije. Tako mi se događa da žalim jer zamislim generaciju koja je prethodila ovoj pod ravnanjem nekog trenera s jasnom vizijom. I onda opet kunem savez jer smo zbog njihovih egzibicija propustili puno radosti koju su nam mogli donijeti nogometaši. Nadam se da će radosti biti i u budućnosti. Format Eura je takav da imamo samo pravo nadati se tomu, pogotovu kad vidimo da smo malo po malo postati natjecateljska momčad svjesna svih svojih mana, ali i spremna u svakom trenutku iskoristiti svoje kvalitete. Unatoč samo tri udarca protiv Španjolske to su bile zrele situacije. U tom izrazito malom broju pokušaja imamo prosjek efikasnosti od preko 50 posto. A obrana je čvrsta. I to je zalog za optimizam.


(zurnal.info)