Euro:Prelijepa makedonska priča sa suncem na grudima
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Euro: Prelijepa makedonska priča sa suncem na grudima

Riječ je o čistoj radosti igre i navijanja nepomućenog bilo kakvom silom, politikom ili inatom. Zbog toga vjerujem da će se Makedonci radovati još puno puta

Prelijepa makedonska priča sa suncem na grudima

 

 

Makedonija se oprostila od Eura. Ali njihova je priča uistinu predivna. Riječ je o čistoj radosti igre i navijanja nepomućenog bilo kakvom silom, politikom ili inatom. Zbog toga vjerujem da će se Makedonci radovati još puno puta, da će nastaviti dalje putom koji im je pokazao dugogodišnji kapetan i čovjek koji se oprostio od reprezentacije na najljepši mogući način izlazeći s jedne utakmice europskog prvenstva. Poraz od Nizozemske nije bio važan. Ništa nije bilo važno osim čiste radosti igre. I sunca na prsima.

Danci su uspjeli. I to kako. Potpuno su razmontirali neuvjerljivu Rusiju. Rusija koja je djelovala pomalo zbunjeno beskrupuloznim i razigranim pristupom danske momčadi. Ponekad se, eto, pravda ukaže, dodirne loptu i neke igrače po ramenu i pogura ih ka katarzi. Dugo je Dancima trebalo da se oslobode grča nakon onoga što se dogodilo njihovom kapetanu Eriksenu. Kada su se konačno oslobodili Rusi su postali tek dekor njihovog zasluženog trijumfa.

 

POKAJNIK ARNAUTOVIĆ

 

Belgija je rutinski riješila Finsku i time pogurnula Dansku u daljnje natjecanje. Finska je, na koncu, ostala praznih šaka. Dva poraza i ona jedna nevoljka pobjeda protiv grogiranih Danaca teško da će im biti dovoljni za nastavak natjecanja.

Austrija je prilično lagano pobijedila Ukrajinu. Rekao bih neočekivano lagano. A mamlaz Arnautović je djelovao kao iskreni pokajnik, skrušen i pažljiv prema svakome na terenu. Odradio je kaznu i moramo priznati – Austrija je s njim puno opasnija momčad. Bez njega djeluje malokrvno. To je solidna i dobro vođena momčad ali teško da mogu više od ovoga što su postigli. Ukrajinci pak trebaju vidjeti što im se dogodilo i zbog čega ispada da su ispucali svu energiju u onom nesretnom porazu od Nizozemske, u utakmici koja je u jednom trenutku počela izgledati kao pravi sraz između momčadi Rinusa Michelsa i Valerija Lobanovskog.

Hrvatska je proigrala tek kada je Zlatko Dalić priznao vlastite pogreške i nakon tri godine lutanja konačno poslušao ono što mu je govorio veći dio nogometne javnosti. Odustao je od pokušaja da stvori ono što je imao u Rusiji a što je izgubio odlaskom Mandžukića i Rakitića u reprezentativnu mirovinu. Pravilnim izborom igrača, poglavito stavljanjem Josipa Juranovića na mjesto rovitog i nespremnog Šime Vrsaljka, samo je otključao i oslobodio velike kapacitete hrvatske momčadi. Konačno smo imali prigodu vidjeti Hrvatsku koja igra sukladno mogućnostima igrača. A te su mogućnosti velike. Nitko ne može reći da je favorit protiv momčadi koja ima oslobođenog Kovačića, neuništivog Modrića, hrabrog Perišića te potencijale Nikole Vlašića i Brune Petkovića.

Ono što je problem koji se vuče još od svjetskog prvenstva u Rusiji i što Dalić nikako da riješi jesu loše obrambene reakcije nakon ubačaja sa strane. To su stvari koje se mogu riješiti u hodu kako protiv momčadi koje su jače od Škotske Hrvatska ne bi pobjeđivala samu sebe.

 

MALI ČAROBNJAK

 

Gol Luke Modrića podsjetio nas je tko je još uvijek najveći mali čarobnjak na nogometnim terenima Europe. To tehničko savršenstvo na neki je način upozorenje svima koji će tek igrati protiv Hrvatske na ovom Euru. S nestabilnom obranom čije probleme stručni stožer ne uspijeva riješiti godinama Hrvatska mora biti spremna igrati na gol više. Sada, kada su se oslobodili pritiska, vjerujem da su Modrić i kompanija spremni na takve izazove.

Engleska je pobijedila ali i još jednom pokazala da nešto ne štima u njihovoj igri. Prema svemu što smo do sada vidjeli ispada da je njihov ključni problem kako uklopiti glavnog igrača i kapetana momčadi u sustav na kojemu inzistira Southgate. Tako se ispostavlja da je glavni problem momčadi Harry Kane koji nikako da proradi iako Southgate pokušava izgraditi igru upravo oko njegovih glavnih kvaliteta. Srećom po njega da ima Sterlinga, Grealisha i druge mladce koji već nekako pronađu način da otključaju protivničke obrane. A Kane je igrač kojeg vrijedi čekati. Na žalost po Englesku za čekanje nema previše vremena.

Prvenstvo je i dalje na rubu regularnosti. Tako će u Amsterdamu Danci imati podršku svojih navijača. Wales takvu pogodnost neće imati. A sve zbog pandemijskih mjera nizozemske vlade. Bizarno je i to da Škoti nisu morali u izolaciju unatoč tomu što je jedan njihov suigrač bio pozitivan na korona virus. Engleski igrači koji su bili u izravnom kontaktu s tim istim igračem su otišli u izolaciju. Time se pokazuje da virus uistinu šteti živčanom sustavu pa je i ludilo zahvatilo i sustav europskog nogometnog prvenstva. A sve dok UEFA raspravlja o duginim bojama a šuti na izrazito jednobojne Orbanove nacističke karpatske horde koje se kotrljaju srednjom Europom.

(zurnal.info)