Depresija u Poljskoj:Raspad na travnjaku je odraz raspada u društvu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Depresija u Poljskoj: Raspad na travnjaku je odraz raspada u društvu

Sve je oko naše momčadi takvo da se čini da to ne mogu spasiti ni dva Bajevića uz pomoć Haliilhodžića i Osima.

Raspad na travnjaku je odraz raspada u društvu

Poljaci su u utakmicu ušli prilično agresivno s odlučnošću da nas pobjede pod svaku cijenu. Od početka smo vidjeli da su spremni konstantnim batinanjem izolirati ili barem psihički izbaciti iz utakmice Miralema Pjanića i Edina Džeku. Svejedno, nismo loše izgledali, djelovali smo kompaktno, spremni ponoviti predstavu sličnu onima iz utakmica protiv Italije i Nizozemske. A onda je došao 15. minut. Pawson je po svim parametrima prestrogo isključio Ahmethodžića. I to je bio kraj naših nadanja da Poljacima možemo uzeti bod ili nekim slučajem doći do pobjede. Nisam sklon teorijama zavjera ali sve je u tih prvih dvadesetak minuta utakmice izgledalo kao da su i Poljaci i suci utakmice spremni učiniti sve da nas eliminiraju iz A skupine Lige nacija. Nemamo mi tu što raditi pa samim tim nam treba oduzeti i najmanju šansu da nekoga iznenadimo. Nadmenost s kojom su Lewandovski i društvo pritiskali suce i komunicirali s našim igračima bila mi je posebno odvratna. 

IZVUĆI ČASTAN PORAZ

Prvi gol pao je nakon prilično sumnjive situacije. U trenutku kad je lopta ubacivana na peterac jedan poljski igrač bio je većim dijelom tijela iza našeg zadnjeg čovjeka. Svejedno tu nije bilo ničeg neočekivanog. Nakon što smo ostali s igračem manje svima je bilo jasno da trebamo dati sve od sebe ne bismo li izvukli koliko toliko častan poraz. 

Ne možemo uopće nakon tog crvenog kartona pričati o nekim našim posebnim nastojanjima. Cilj je tada, kako rekoh, bio ne osramotiti se u potpunosti. Naša najslabija karika na ovoj utakmici bio je Sead Kolašinac. Tek nakon što je poljski izbornik Lewandovskog izvukao u prostor djelovanja Seada Kolašinca, Poljak je postao izrazito opasan. U svakoj situaciji iz koje je pao pogodak Kolašinac je stajao predaleko od Lewandovskog. Uopće, nije to onaj moćni, pun snage Sead Kolašinac koji je svojim fizikalijama zaslužio transfer u Arsenal. 

Uglavnom, kad sami nešto ne upropastimo dogodit će nam se sudac Pawson koji će dosuditi prestrogi crveni karton našem igraču. Protivnici će biti spremni i na tučnjavu kako bi pobijedili. Naprosto, nešto nikako ne štima u našem rasporedu zvijezda. Korijeni problema nisu na travnjaku. Oni su puno dublji, u našim kompletnim nogometnim strukturama. I uopće, sve je oko naše momčadi takvo da se čini da to ne mogu spasiti ni dva Bajevića uz pomoć Haliilhodžića i Osima. 

RASPAD U DRUŠTVU

Asmir Begović odlazi iz momčadi. Treći vratar kojeg imamo u zapisniku ima 47. godina i trener je vratara. Iz saveza se dopisuju s navijačima preko medija sukobljavajući dva lokalpatriotizma. No, to je posljedica stanja u Savezu kao što je stanje u našem nogometu posljedica općeg političkog i društvenog stanja. Ne možemo urediti niti jedan segment društva ako druge karike ne funkcioniraju. Sve poluge svakog društva su u nekakvom odnosu. Ako ne štima jedna razina to će bitno otežati funkcioniranje druge. To tako ide. Za sve što smo gledali proteklih dana ne treba kriviti izbornika i igrače. Uzroci su u onome što se događalo između utakmica a što pokazuje koliki nered vlada u našim nogometnim strukturama. Raspad na travnjaku je odraz raspada u društvu. I ništa drugo. A život prolazi i propuštamo šanse. 

(zurnal.info)