NEZADOVOLJNI POSTUPCIMA STEČAJNE UPRAVE:Reagovali radnici Vitezita, stečajni sudija nema uvid u kupoprodajni ugovor
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NEZADOVOLJNI POSTUPCIMA STEČAJNE UPRAVE: Reagovali radnici Vitezita, stečajni sudija nema uvid u kupoprodajni ugovor

Stečajni sudija Ivo Žabić upućuje dopis kojim nakon više od dvije godine stečajnog postupka, od stečajne upraviteljice zahtjeva poštivanje zakona, podsječajući da je on „šef“ stečajnog postupka? U međuvremenu, saznaje Žurnal od izvora iz Viteza, unutar kruga ponovo je počela devastacija, ruše se objekti, sijeku stabla i pomjera ograda...

Reagovali radnici Vitezita, stečajni sudija nema uvid u kupoprodajni ugovor
Vitezit (foto: zurnal.info)

Tek nakon objave o prodaji većinske imovine Vitezita i nagovještaja definitivnog zatvaranja fabrike, „probudili“ su se bivši radnici Vitezita. Dopisom stečajnom sudiji Ivi Žabiću i Kantonalnom tužilaštvu Travnik upozorili su na niz nezakonitosti, o kojima inače Žurnal godinama piše.

Završena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodanaNema više firme namjenske industrijeZavršena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodana

Zamjerili su radnici stečajnom sudiji što je tek nakon objave o prodaji Vitezita zagrebačkoj firmi „WDG Promet“ zatražio od federalne Vlade saglasnost za prodaju kao i što nije pravovremeno reagovao na ono što je tokom postupka radila stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović. Podsjetimo, na nezakonitosti u stečajnom postupku upozoravali su i federalni revizori.

iz dopisa radnika Vitezita stečajnom sudiji

Upozoravaju bivši radnici, koji godinama čekaju povezivanje staža kako bi dobili minimalnu penziju, kako se uporedo odvija i dodatna pljačka Vitezita putem zemljišta unutar grada, gdje je saučesnik i općina, o čemu će Žurnal posebno pisati.

Stečajni sudija je morao doslovno moliti stečajnu upraviteljicu da mu dostavi dokaz o uplati za prodaju imovine Vitezita na međunarodnom tenderu, a još uvijek nema uvid u sadržaj kupoprodajnog ugovora! Podsjetimo, uplatu od 10,8 miliona za milion m2 i stotinjak objekata sa infrastrukturom u ime zagrebačke firme izvršila je  „Podnikatelská družstevní záložna“ iz Češke.

Stečajni sudija Vitezita nema dokaz o uplatiTri sedmice nakon navodne prodajeStečajni sudija Vitezita nema dokaz o uplati

Ponukan vjerovatno i reakcijom radnika, stečajni sudija Ivo Žabić upućuje dopis kojim nakon više od dvije godine stečajnog postupka, od stečajne upraviteljice zahtjeva poštivanje zakona, podsjećajući da je on „šef“ stečajnog postupka?

„Tražim da se kupoprodajni Ugovor dostavi u sudski spis, te da sudu dostavite informaciju o stvarnom stanju i poslovanju stečajnog dužnika PS „Vitezit“ d.o.o.Vitez,“ piše Žabić.

iz dopisa stečajnog sudije stečajnoj upraviteljici

„Ja se o prodaji dogovaram sa lokalnim HDZ-om, sa SDA i sudom“, govorila je svojevremeno stečajna upraviteljica Huseinbegović. U međuvremenu je sud i stečajnog sudiju potpuno zanemarila, zaobilazeći ga u svim bitnim odlukama.

"Prodaju dogovaram sa HDZ-om, SDA i sudom!"UDRUŽENI PODUHVAT PRODAJE VITEZITA (1)"Prodaju dogovaram sa HDZ-om, SDA i sudom!"

U međuvremenu, saznaje Žurnal od izvora iz Viteza, unutar kruga ponovo je počela devastacija, ruše se objekti, sjeku stabla i pomjera ograda te tako dodatno otima imovina firme. I o tome je upoznat sudija Žabić, ali i tužilaštvo koji tako imaju priliku da nakon svjevrsnog „stečajnog sna“ konačno reaguju na pljačku Vitezita.

(zurnal.info)