Euro:Replikanti iz nogometnih laboratorija
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Euro: Replikanti iz nogometnih laboratorija

Engleska i Njemačka su dvije momčadi ponajviše sastavljene od igračke konfekcije. Većina tih mladih, izvikanih igrača djeluje kao proizvedena na tvorničkoj traci što i jeste istina jer su većinom odgajani u kontroliranim uvjetima nogometnih laboratorija na Otoku i u Njemačkoj

Replikanti iz nogometnih laboratorija

 

 

Stvarno čudno prvenstvo gledamo.
Vidjeli smo još jednu utakmicu koju je riješio nesretan slučaj.

Proklizavanje Danielsona nakon starta na loptu dovelo je do uistinu zastrašujućeg prekršaja nad Artemom Besedinom. Šveđani jednostavno nisu mogli dobiti utakmicu s igračem manje iako je i to što su se skoro dovukli do jedanaesteraca za svaku pohvalu. Na koncu nisu imali sreće. Iako su na turniru imali jednog igrača koji je odskočio iznad igračke konfekcije kakvu gledamo na ovom Euru. Riječ je o Emilu Forsbergu kojemu je samo malo sreće nedostajalo da gurne svoju momčad prema pobjedi. S obzirom na prikazano Ukrajina je uz puno sreće došla do četvrt finala. I to nam govori u prilog tezi da dalje ne idu uvijek oni koji su to zaslužili a rekao bih da su to u ovom slučaju Šveđani i taj Emil Forsberg s četiri gola na kontu nakon četiri utakmice.

 

NOGOMETNA BUDUĆNOST

 

Wembley. Engleska protiv Njemačke. Velika priča svjetskog nogometa. A, zapravo, utakmica nogometne budućnosti. I to iz jednog čudnog razloga koji obilježava ovo europsko prvenstvo. Naime, poslije Španjolske i Italije, Engleska i Njemačka su dvije momčadi ponajviše sastavljene od igračke konfekcije. Većina tih mladih, izvikanih igrača djeluje kao proizvedena na tvorničkoj traci što i jeste istina jer su većinom odgajani u kontroliranim uvjetima nogometnih laboratorija na Otoku i u Njemačkoj. Nije ni Belgija nešto drugačije priča ali za nju još uvijek igraju originalni modeli čijih ćemo se replika tek nagledati u budućnosti.

Nije zato nimalo čudno da je jednu tvrdu i prilično dosadnu utakmicu riješio ulazak jednog od rijetkih „rođenih“ igrača. Ulazak Jacka Grealicha je prelomio utakmicu. On je bio taj koji je savršeno tempirao pas prema Shawu kojeg je ovaj pretvorio u asistenciju za Sterlinga. Kod drugog gola Grealish je bio izravni asistent koji je, eto, pomogao svom kapetanu da konačno postigne pogodak i možda dodatno podigne Englesku.

Bila je to utakmica posebno teška za Engleze koji su skloni psihološkim grčevima ukoliko im tradicija ne ide na ruku. Sad su se oslobodili tog pritiska i možda upravo to bude njihovo glavno pogonsko gorivo.

 

IZGUBLJENI PRTLJAG

 

Mislim da Ukrajinci nemaju što tražiti u srazu s Englezima ali događali su se i čudniji obrati na ovom prvenstvu. Španjolski replikanti igraju protiv čudne i nepredvidive Švicarske. Ne mislim da su Španjolci izraziti favoriti, u prilog im ide jedino autoritet ali to je autoritet stare slave. Belgija i Italija bi nam trebale pružiti jako puno nogometnog užitka ali ovo je četvrt finale i puno će kočnica biti stisnuto. Mislim da tu nema izrazitog favorita tek mala prednost Belgiji zbog iskustva. Nakon svega, mislim da bi najluđa utakmica četvrtine finala mogla biti ona između Danske i Češke. Tko god dobije tu utakmicu bit će najveće čudo turnira jer je došao do polufinala, tamo gdje ih nitko nije očekivao.

Koliko je prvenstvo čudno govori i to da će Danska i Češka svoju utakmicu igrati u dalekom Bakuu. UEFA je zbilja mogla godišnjicu proslaviti i na drugi način a ne da momčadi doslovno izgubljeno bauljaju s jednog na drugi kraj Europe. Netko će se jednom izgubiti poput prtljaga, poput zdravog razuma čelnika europskog nogometa.

(zurnal.info)