Iz Rusije s ljubavlju:Tri šokantne utakmice
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Sport

Iz Rusije s ljubavlju: Tri šokantne utakmice

Već smo na samom startu prvenstva vidjeli tri poprilično šokantne utakmice u kojima su favoriti cijelog natjecanja naletjeli na neočekivane nogometne mine.

Tri šokantne utakmice


Moram priznati da me ozbiljno smeta cijela marketinška gungula oko SP – a. Svake četiri godine je sve gore i gore. Navijački čips, navijački automobil, navijački TV, navijački ćevapi pa sve do navijačkih kredita. To nam govori zbog čega se takve manifestacije i organiziraju u suvremenom svijetu. Srećom po nas razina i kvalitet nogometa na početku SP –a u Rusiji idu nam ruku pa nekako preležimo i prebolimo i to bombardiranje navijačkim reklamama.

TRI ŠOKA

Već smo na samom startu prvenstva vidjeli tri poprilično šokantne utakmice u kojima su favoriti cijelog natjecanja naletjeli na neočekivane nogometne mine.

Argentina se nije snašla protiv tjelesno snažnog, koncentriranog Islanda koji igra najškolskiji mogući nogomet i uistinu je čudno koliko se vrhunske momčad ne snalaze protiv najosnovnijih nogometnih šema. Isto se dogodilo Engleskoj na prošlom Euru. A Island pokazuje da opet nema kompleksa, nema straha i da će biti ozbiljna prepreka svakom protivniku. Argentina ako ovako nastavi mogla bi zaglaviti već u grupi jer s ovakvom igrom protiv Hrvatske će imati još više problema.

Meksiko je uštopao Njemačku. Svojim brzim kretanjem, izmjenama mjesta, zonom iz koje se izlazi na čovjeka potpuno su rasturili sustav Njemačke igre. Činili su to tako dobro da smo možda po prvi put vijdeli Nijemce kako bezidejno kruže loptom u širinu dobar dio utakmice. Meksiko je isijavao strast i momčad su koja mi se do sada najviše dopala.

Napadački su igrali na kontre i to u prostor između njemačkih stopera i njihovih bekova koji su obično bili visoko pa je i Lozano nakon jedne takve dubinske lopte između linija pogodio za prvu stvarnu senzaciju prvenstva, pobjedu Meksika protiv najvećeg favorita prvenstva.

A što reći za Brazil koji se u prvih 20 minuta utakmice protiv Švicarske činio kao momčad kojoj nitko ništa neće moći. Izgledali su u tih 20 minuta kao budući pvaci svijeta. A onda su se povukli, pomalo podcjenjivački, pustili Švicarce da razvijaju svoje ideje igre na terenu i makar su dali gol nakon prekršaja dojma sam da su zasluženo osvojili bod. Igrali su disciplinirano. Imali su i jasne ideje u napadu. Ozbiljna su i iskusna momčad i Brazilcima se njihov ležeran pristup i podcjenjivanje osvetilo. Što je možda i bolje za njih.

Danska je dobila Peru u jednoj teškoj utakmici. Dobri su Danci, ali tek dobri, teško da mogu daleko makar se nikada ne zna. Prve utakmice su one koje nose najviše nervoze. Australci su napatili i oznojili Francuze toliko da ovi uopće nisu djelovali kao momčad koja spada među favorite prvenstva. Potvrdilo se da imaju talent ali da Deschampes nije baš sigran što da radi s njim.

HRVATSKA I SRBIJA

Obje reprezentacije naših susjeda u prvim su utakmicama odnijele pobjede. Na njihovoj igri se vidio veliki pritisak koje su ove utakmice nosile. Bilo je bitno odraditi težak, krvav posao i pobjediti. Dojam je bio manje bitan. I zato još uvijek imamo masu nepoznanica vezanih za obje momčadi.

Doduše, kod Hrvatske se vidi još puno neostvarenog potencijala. Igrali su pod kočnicom s namjerom samo da ubilježe pobjedu. A ima tu još puno potencijala koji se u narednim utakmicama može razmahati i donijeti još puno bolji dojam.

Dobro je bilo vidjeti da se Dalić odrekao senatora Ćorluke koji nije spreman za 90 minuta na ovoj razini. To znači valjda da neće robovati starim zaslugama nego da će pokušati graditi uspjeh s najboljim što ima, a Hrvatska imam momčad koja objektivno ima kvalitet barem za polufinale. Sad kad su malo popustile stege, kad je pao početni pritisak možda vidimo i ostvarivanje drugih potencijala u igri.

Kod Srbije sam stekao dojam da su protiv Kostarike pokazali sve čime raspolažu. Teška su, tjelesno snažna momčad koja može svima napraviti probleme ali ni protiv koga ne može izaći u utakmicu kao izraziti favorit. I njima je bilo najbitnije pobjediti. To su i učinili. Stege su i kod njih popustile. Kolarov je postigao predivan gol. Osjeća se zajedništvo u momčadi. I jedini potencijal Srbije koji joj može donijeti dodatni kvalitet jeste da se Sergej Milinković Savić potpuno razmaše i pokaže svoj puni potencijal.

Bilo kako bilo i jednim a i drugima želimo sreću. Prve su prepreke prošli uspješno. Ali sada im tek slijede utakmice protiv favorita skupina i direktnih suparnika Islanda i Švicarske.

(zurnal.info)