JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
SRPSKA NAPREDNA STRANKA: Opštinski odbori propali u zemlju
Istražujemo
: SRPSKA NAPREDNA STRANKA: Opštinski odbori propali u zemlju

 

Čelnici SNS-a dostavili su Centralnoj izbornoj komisiji BiH potpuno falsifikovan Izvještaj o poslovanju, u kojem su „zaboravili“ čak 34 opštinska odbora

 

 

 Pred svake izbore javnost se obasipa informacijama iz stranačkih redova kako će se u kampanju uložiti «sredstva u skladu sa zakonskim normama», «skromno i bez pretjerivanja»..., uz isticanje da «crnih» para nema. A kada se oglasi startni pištolj, počnu da se dime ražnjevi sa kojih muču, bleje, skiče... volovi i ostala stoka sitnog zuba, dok se ispod šatri (ali ne i sa ražnja) oglašavaju raznorazne turbofolk i turboopanak zvijezde i zvjezdice, glasajući se poput oderane marve i mameći birače na još jednu grupnu seansu, dobro zalivenu alkoholom i masnim pečenjem, nakon koje im se mamurluk i stomačne tegobe javljaju svakodnevno u naredne četiri godine.

NA ZENIČKOM LEBU

Koliko se para spiska u «približavanje» biračima, niko ne zna, ali je, bez sumnje, riječ o desetinama miliona. U kampanjama se asfaltira, postavlja rasvjeta, dijele marke (od 20-50), ogrijev, brašno, ulje, šećer, krompir, sapuni..., majice, olovke, blokčići, upaljači..., sve što padne na pamet «kreativnim» šefovima kampanja. Plaća se nakon izbora iz budžeta opština, entiteta, države..., namještaju se tenderi, naduvavaju fakture, obezbjeđuju unosni poslovi...Kada bi istražni organi samo malo zagrebali u ovoj ravni otkrili bi strašne prevare i milionske pronevjere, zbog kojih bi dobar dio zvaničnika, da je države, godinama bio na «lebu» iz Zenice, Tunjica, Foče... Niko i ne pomišlja da se pozabavi brojnim nelegalnim predizbornim poslovima, tako da će i u kampanji koja je već počela biti spiskani milioni, a svi će tvrditi da su utrošili novca koliko im je zakon dozvolio.

Vrzinom kolu nigdje kraja, jer novoformirane partije, koje proklamuju «borbu protiv kriminala», «iskorjenjivanje korupcije»..., «higijenu» svake vrste, mahom nastaju na «crnim» parama, održavaju se zahvaljujući njima i na taj način najbolje demantuju ne samo svoje stavove i isprane platforme, već i pokazuju svu besmislenost sopstvenog postojanja. Jedna od takvih je i Srpska napredna stranka, prije dvije godine osnovana u Republici Srpskoj, kćerka-firma mnogo veće i snažnije SNS iz Srbije na čijem kormilu su Toma Nikolić i Aleksandar Vučić, dojučerašnji vatreni šešeljevci, koji su preko noći navodno promijenili ćurak i postali mete netom zaboravljenog idola i ideologa mržnje i zločina. Vučić i Nikolić se posljednjih nedjelja svako malo kunu da nemaju ništa sa kriminalnim klanovima, da se bore za čast, čest i poštenje, da ne znaju ko je ubijen po Šešeljevom nalogu, ali da znaju da je naručivao ubistva (?), o čemu su oni, eto, zaboravili da obavijeste nadležne organe u državi u kojoj se bore za vlast?! «Pošteno», nema šta. Posebno ako se zna da i stranka-kćerka ima sve veze sa kriminalnim klanovima u Republici Srpskoj, da je potpuno u njihovim rukama i na zločinačkim jaslama i da to, naravno, Ocima iz Beograda ni najmanje ne smeta. Šta više, oni su tu bulumentu i izabrali polovinom maja ove godine.

Nakon što su zasjeli «na funkcije», politički klovnovi iz SNS-a su se već vidjeli u entitetskim i državnim foteljama i, kao što to i priliči «nebeskim vizionarima», krenuli sa koruptivnim i kriminalnim aktivnostima. Cifra, za ovdašnje prilike, nije velika, (nekih stotinjak hiljada konvertibilnih maraka), ali je šokantno da su se Adam Šukalo, predsjednik SNS, i njegov tim «Supermena» usudili da Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK BiH) dostave potpuno falsifikovan Izvještaj o poslovanju ove političke partije u periodu februar-april 2010. godine. Tim više, jer je Služba za reviziju finansijskog poslovanja u svom Izvještaju za 2008.-u godinu, utvrdila da «Srpska napredna stranka nije ispoštovala odredbe člana 11. stav (1) Zakona o finansiranju političkih stranaka, jer ne vodi evidencije o svojim prihodima i rashodima». Umjesto da poprave propuste, u SNS-u su u prijavi za izbore CIK-u, iznijeli čitav set netačnih i falsifikovanih podataka, tako da je za očekivati da Komisija najozbiljnije preispita njihovo učešće na izborima u oktobru.

VIDIMO SE NA FACEBOOKU

Prema dokumentima koji su u posjedu «Žurnala», iz SNS-a su obavijestili CIK da oni uopšte nemaju «organizacione dijelove nižeg nivoa», odnosno Opštinske odbore, što je notorna laž. Istina je da imaju formirana 34 Opštinska odbora, od kojih većina ima kancelarije, telefone (čiji iznosi samo u Banjaluci dostižu visinu od 500 KM mjesečno), internet... i druge troškove . Tragikomično je da većina «nepostojećih» OO SNS ima svoje profile na Facebook, sve sa fotkama sa osnivačkih skupština i raznoraznih krkanluka, koji su plaćeni crnim parama. Istina je i da su Šukalo i njegovi mentori nakon preuzimanja stranke raspustili OO Banjaluka, Brčko i Dubica, te da im je 12 odbora otkazalo poslušnost, ali to ne znači da su nestali i da nisu bili dužni prijaviti i njih i novac koji obrću. Prema podacima do kojih je došao «Žurnal», SNS ima zakupljene kancelarije u Banjaluci, Doboju, Prijedoru, Derventi, Brčkom, Bijeljini, te još dvadesetak opština, ali nijedan od troškova za ove prostore nije prikazan u Izvještaju stranke. U Doboju je, (prema Ugovorima koji su u našem posjedu i koji su potpisano u ime tamošnjih OO SNS), zakup 160 KM (plus PDV), u Istočnom Sarajevu je 250 KM, u Brčkom 250 KM... Ovi troškovi se ne podmiruju preko računa stranke, te je jasno da SNS radi na crno i sa crnim parama, koje nisu u legalnim tokovima.

U izvještaju koji je predan CIK-u nisu iskazani ni prihodi od priloga fizičkih lica i članarine ostvarene u opštinskim odborima. Iz blagajničkih naloga vidljivo je da je jedno lice i to u dva navrata uplatilo značajne donacije SNS-u, koje uveliko premašuju zakonski limit. Tako je «poštovalac» SNS-a iz Novog Sada u februaru i aprilu ove godine platio 5 hiljada eura u kešu stranci, ali taj novac nije prikazan u predizbornom finansijskom Izvještaju.

Moglo bi se nabrajati unedogled, ali je bitno naglasiti da nisu prikazane ni isplate aktivistima stranke, koje su sve odreda bile u kešu i na koje nisu plaćeni pripadajući porezi, a radi se o nemalim svotama ( od 400-1000 KM mjesečno i to u više navrata). Oni koji su novac primili uredno su potpisali Izjave o tome, ali traga u knjigama nema. Kao što nema traga ni novcu plaćenom za usluge štampanja pristupnica, letaka, iznajmljivanja prostora za održavanje skupova (samo za jedan skup u Banjaluci, prostor je plaćen 2.500 KM u kešu), računa za hranu i piće, kupljenu opremu, struju, vodu...

Ukupan promet za pomenuta tri mjeseca, prema Šukalu i njegovim trabantima je svega 5.235 KM, a ukupni rashodi u tom perodu su 4.646 KM. Radi se o nevjerovatnoj drskosti, jer je samo za kirije u ovom periodu isplaćeno oko 18 hiljada KM. To je ujedno i najjači dokaz da SNS radi na crno, finansirajući se u najvećoj mjeri novcem iz nelegalnih poslova.

Takvu praksu ustanovio je bivši predsjednik Luka Kecman, sadašnji član predsjedništva SNS-a, a nastavio je Šukalo, koji ga je naslijedio. Kecman je od nekolicine članova užeg vrha SNS-a opominjan da djeluje nezakonito (o čemu postoje tonski zapisi sa sjednica), ali je lažni knez sve primjedbe odbijao, tetralno ističući svoju «istorijsku» dimenziju, koja je završila tako što ga je Šukalo sa nekoliko banjalučkih i beogradskih hohštaplera na Skupštini stranke isprašio bez milosti. «Kneza» je zamijenio fićfirić koji je nastavio sa nelegalnim poslovanjem i falsifikovanjem dokumentacije.

Kompletna dokumentacija o kriminalnim radnjama u SNS-u dostavljena je nadležnim tužilaštvima i CIK-u.

Portparol Centralne Izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić izjavila je za "Žurnal" da će ova institucija otvoriti istragu o finansijskom izvještaju SNS dostavljenom CIK-u.
-
Ukoliko postoji osnovana sumnja u neko veće kršenje o tome će CIK zauzeti stav. Nije isključeno da preduzemo određene mjere, ukoliko se to utvrdi, kazala je ona.

ADAM ŠUKALO: TOLIKO JE ŠKAKLJIVO DA NE BIH DIRAO

Prema informacijama, koje su mi potvrđene iz više izvora, a i prema dokumentima koje posjedujemo, vi ste predali netačan finansijski izvještaj CIK-u za februar, mart i april ove godine?
- Ja stvarno ne znam o čemu vi govorite, to je onako potpuno tema o kojoj, prije svega, nisam mislio da ćemo da razgovaramo. Naravno, ona je aktuelna u smislu finansiranja političkih stranaka, ali stvarno ne znam o čemu govorite. Morao bih da se sastanem sa vama, pa da vidim o čemu je riječ.
Mogu vam pojasniti...
- Bilo kakvu komunikaciju na temu  koja je vrlo, vrlo škakljiva ne bih uopšte otvarao... Ne znam otkud vam uopšte takva informacija, ali mogu vam reći da to nije istina, a sa vama bih volio u četiri oka da se sastanem. Naravno, vi kao profesionalac, a ja kao neko ko predstavlja SNS, da razgovaramo o tome... U suštini, ne mogu da vjerujem uopšte da takva tema može da bude. Prema tome, ako me pitate za komentar, apsolutno to demantujem, ali volio bih stvarno da vidim o čemu je riječ.
U vašoj finansijskoj prijavi za mjesece koje sam pomenuo navodite da nemate niže oblike organizovanja, odnosno opštinske odbore, a imate 34 odbora. Dovoljno je ući na facebook i vidjeti da imate odbore širom RS...
-
Dobro. O kom izvještajnom periodu je riječ?
Februar, mart, april 2010. godine...
- Tačno je, tada su se završavali samo mjesni odbori. Poslije smo zaokruživali opštinske odbore i 15. maja smo imali Izbornu skupštinu. Tada je bilo tako, je li. Znači, nismo zaokružili proces, taj proces je trajao.
Zar niste trebali, na primjer, navesti kroz finansijske knjige da su plaćane, po ugovorima, kancelarije stranke u, recimo, Doboju, Brčkom, Banjaluci... To u vašim finansijskim izvještajima ne postoji!?
-
Ja stvarno ne znam kakvom vi to dokumentacijom raspolažate. Pogotovo je neozbiljno da to radite telefonom. Ja sam vrlo ozbiljan čovjek i nema problema da sve ono što mi date na uvid komentarišem, ali ne mogu komentarisati nešto što ne vidim.
Na kraju krajeva, možemo da zakažemo termin da se vidimo, da napravimo intevju, da kako god želite obradimo tu temu potpuno, ali na ovaj način to stvarno nije prihvatljivo.
Pitate me o nečemu što ja apsolutno ne znam.
Vi ste predsjednik stranke koji je potpisao taj izvještaj, ne znam koga bih drugog mogao pozvati?

Možete mene da pozovete, možete da pozovete generalnog sekretara SNS-a, ali nije stvar u tome da neko izbjegava da priča o toj temi, već nije moguće o tome razgovarati telefonom. Vrlo je ozbiljno pitanje i ja se iskreno nadam da vi shvatate odgovornost u tom smislu da pokrećete takvo pitanje, da o tome moramo pričati argumentima, a ne ovako telefonom.

 

ŠUKALO (drugi put): MOŽDA JE NEKO ZLOUPOTRIJEBIO PEČAT

Razgovor sa Šukalom završen je dogovorom da se tog dana (30.07., op.aut.) “nađemo u četiri oka” i da on odgovori na naša pitanja. Dva časa nakon što je Šukalo čvrsto obećao da će nam se javiti, pozvali su iz SNS-a.

- Ovdje Ljubiša Aladžić, generalni sekretar SNS-a. Predsjednik mi je rekao da vam se javim.

Ne znam što biste se meni javljali?!

- Pa vi ste nešto razgovarali sa predsjednikom, pa mi je on rekao da vam se javim.

Uopšte ne vidim razloga da meni iznosite vašu komunkaciju sa vašim predsjednikom. To je nešto što me se ne tiče. Kada je, pak, razgovor sa g. Šukalom u pitanju, on je obećao da će se javiti do 18. časova.

- Znači vi želite da se predsjednik javi?

Da, po dogovoru.

Adam Šukalo, predsjednik SNS-a, javio se dvadesetak minuta prije isteka dogovorenog vremena i demantovao da je falsifikovan izvještaj poslao CIK-u. “SNS se finansira u skladu sa zakonom i finansijski izvještaj je poptuno tačan i validan u svakom smislu”, rekao je on. Govoreći o poslovnim prostorima stranke u kojima se nalaze njeni opštinski odbori, Šukalo je rekao da on nije potpisao te ugovore, navodeći da od 15 maja, otkako je on na čelu stranke, ne postoje takvi ugovori. On je još istakao da za tu “dokumentaciju uopšte ne zna”.

Vi meni govorite nešto što ja ne znam i što ne postoji u arhivi SNS-a. Finansijski izvještaj za taj period sastavljao je bivši generalni sekretar Aleksandar Popović, koji ga je i potpisao”, rekao je Šukalo.

Očito je da Šukalo i ne zna šta je potpisao, premda je za samo nekoliko časova uspio saznati da ima odbore, ali da, kako tvrdi, nema ugovore za kancelarije.

Niko te ugovore nije potpisao u ime SNS-a. Možda je neko zloupotrijebio pečat”, rekao je on.

Taj “vrlo ozbiljan čovjek” je u vrlo ozbiljnim problemima, jer će morati CIK-u BiH da objasni otkud stotinjak hiljada maraka za finansiranje SNS-a, te kako je moguće da ni dio tog novca nije prikazan u finansijkom izvještaju, već je riječ o potpunom falsifikatu.

 

ALEKSANDAR POPOVIĆ, bivši generalni sekretar SNS-a: UKAZIVAO SAM NA NEZAKONITOSTI

Da li ste u vrijeme kada ste bili generalni sekretar ukazivali na nezakonite finansijske transakcije bivšem predsjedniku Luki Kecmanu?
- Da, o tome postoje zapisnici sa sjednica Predsjedništva stranke, postoje i fono zapisi. Još od prošle godine, od sjednice Predsjedništva koja je održana u Zvorniku sam ukazivao da nije moguće da se na ovaj način vrše finansijske transakcije i da je potrebno da se za sve finansijske transakcije donose odluke na Predsjedništvu stranke, koje je po Statutu jedino ovlašten organ za donošenje odluka o trošenju stranačkih sredstava.
Šta je g. Kecman na to rekao?
- Tvrdio je da organi stranke nemaju o tome šta da odlučuju, da su to njegove odluke. Članovi organa stranke su upoznati sa tim, a nas par se nije slagalo sa takvim pristupom. G. Kecman je tvrdio da su to njegove odluke, iako nema pravo da donosi takve, i da on stoji iza njih.
Da li ste upoznali novo rukovodstvo sa svim tim?
- Naravno, novo rukovodstvo je od prvog trenutka bilo upoznato sa svim ovim problemima. Međutim, do današnjeg dana nije napravljena nikakva primopredaja niti sam ja kao bivši generalni sekretar dobio bilo kakakv akt o razrješenju. Poslednja dva mjeseca ja insistiram da se primopredaja izvrši, jer ne želim da nosim hipoteku iz prethodnog mandata.
Prema dokumentima koji su u posjedu Žurnala jasno je da je g. Šukalo potpisao falsifikovan izvještaj koji je predao CIK-u!?
- Oni su o tome trebali da vode računa od onog momenta kada su preuzeli dužnost. Trebalo je da sa bivšim predsjednikom stranke sjednu i izvrše zakonitu primopredaju i na osnovu toga sačine izvještaj. Iz kojih razloga je sadašnje rukovodstvo prihvatilo takav finansijski izvještaj, oni će morati da odgore.
Ni vama nisu vratili opremu koju ste platili sopstvenim novcem!?
- Nisu, ja sam nekoliko puta odlazio i razgovarao s njima o tome, postoje dokumenti koji potvrđuju da sam tu opremu kupio svojim novcem i posudio stranci, ali oni nemaju namjeru da mi je vrate. Ako je ne vrate, pokrenuću sudski spor.


(zurnal.info)

SARAJEVO: Žene to zaista mogu
Novosti
: SARAJEVO: Žene to zaista mogu
Iako su više od polovine glasačkog tijela u Bosni i Hercegovini žene, u vlasti su zastupljene s tek oko 12 posto, ističu aktivisti.
Akcija je samo dio kampanje u projektu "Osnaživanje uloge žena - 101 razlog zašto glasati za ženu". Ista akcija provedena je u isto vrijeme u 11 bosanskohercegovačkih gradova.

Cilj pokretanja projekta je podići nivo znanja o pitanju ženskih političkih prava, kapaciteta, mogućnosti i odgovornosti među ženama putem edukativnih treninga koji se već realiziraju u 36 bh. gradova i 105 ruralnih područja.
Na edukativnim radionicama radi se na unapređenju kapaciteta u donošenju odluka kod žena, kao društveno isključene grupe iz političkog života BiH.

Akciju su podržale i mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Bojana Tomašević, projekt asistentica Infohouse, kazala je između ostalog da žene pored toga što mogu biti dobre majke i domaćice, mogu biti i dobre političarke.

-U okviru ove akcije, mi imamo i edukacije koje se već implementiraju u 36 gradova BiH i 105 ruralnih mjesta. Moram naglasati da je u ovaj projekat uključeno 13 partnerskih organizacija koje se već duži niz godina bave ženskim pitanjima-dodala je Bojana.

Po rečima Tomaševićeve, pomenute edukacije su jako korisne, jer su žene dobile puno korisnih informacija, koje će moći da iskoriste u budućnosti.

Sa druge strane, rezultati u ruralnim sredinama su poražavajući.

-Jedna žena nije smjela da prisustvuje edukaciji, bez prisustva svoga supruga. Volonteri su morali da odu kod njenog supruga i da mu objasne o čemu se radi. Teka nakon toga je on pristao i pustio je da prisustvuje edukaciji-kazala je Bojana.

Da oko sebe vidi samo žene i sada zna za koga će glasati, kazala je Verida Duraković, predsjednica PEN-a, koja je takođe prisustvovala uličnoj akciji.

-Došla sam da podržim ovu akciju zato što iz ove situacije u kojoj muškarci vladaju, nema izlaza. Mislim da će sa ženama biti drugačije. Mislim da bi bilo dobro da državu vodi neka žena, kojoj politika nije cilj već sredstvo, kako bi uredila ovu našu kuću-kazala je Verida.

Da ne bude da su ovoj akciji prisustvovale samo žene, dokazao je Ševko Bajić iz “Centra za promociju civilnog društva” koji je kazao da ova kampanja može pomoći ljudima da odluče za koga da glasaju.

-Ako ništa drugo, žene će pokazati više bontona, više digniteta i pre svega jednog nivoa u svom radu. Žene će se sigurno baviti pravim problemima građana i građanki, a ne političkim i nacionalnim interesima-kazao je Bajić.

Sve žene i muškarci u BiH uživaju isto pravo o učestvovanju u političkom i javnom životu, što je garantovano Ustavom.

To je na papiru , dok je realna slika da se procenat žena od 2002. godine drastično smanjuje u tijelima državne vlasti i da se one pojavljuju u “tragovima” na predizbornim listama.

Književnica Marina Trumić, kazala nam je da nije potrebno nabrajati neke posebne razloge zašto glasati za ženu.

-Normalno je glasati za mlade, obrazovane, spremne žene koje neće biti samo ukras i statistička brojka, već će zaista značiti jednu novu snagu i novi kvalitet. Naravno, za sve ovo je potreban jedan ogroman rad i smišljena politika-kazala je Trumić.

Projekt osnaživanja uloge žena nazvan "101 razlog zašto glasati za ženu" koordinira TPO fondacija, Udruženje Infohouse je vlasnik brenda '101 razlog', dok su za edukaciju zadužene Fondacija "Cure" i još deset partnerskih asocijacija iz cijele Bosne i Hercegovine. 

I na kraju da podsjetimo, postoji najmanje 101 razlog zašto bi žene trebale biti uključenije u politiku i javni život, ali zapravo, samo je jedan pravi: da bi u planiranju potrebe žena (i porodica), u tijelima državne vlasti moraju biti izabrane žene, kako bi se mogao čuti njihov glas.


(zurnal.info)


PISMO REISU: Buredžici za kapetana Ejupa Gradaščevića
Istražujemo
: PISMO REISU: Buredžici za kapetana Ejupa Gradaščevića

 

Ni Srebrenica, ni rat, ni opsada Sarajeva..., ništa se ne može porediti sa mjesecima patnji porodice Ganić po londonskim hotelima

Bio sam u „zapadnom krilu“ podstanarskog stana kada mi je kolega Omer iz svog prognaničkog „ovalnog ureda“ poslao poruku– Ganić, navodno, oslobođen.

Ubrzo je stigla potvrda. Ejup u srijedu stiže u Sarajevo. Sa djecom. Gospođa Fahrija iz Zapadnog krila „Vile Ganić“ izvijestila je javnost da su se Ejup, Emina i Emir zaželjeli pite:

Naručili su da im napravim buredžike i krompirušu“, kazala je gospođa Ganić za četvrtu stranicu Dnevnog avaza.

Nekako u isto vrijeme, oglasio se i uvaženi Mustafa Cerić. Na petoj stranici novine sa logom zmaja ustvrdio je da „od vremena Zmaja od Bosne, Huseina-kapetana Gradaščevića, autonomnost suverene države BiH nije bila na težem ispitu kao u slučaju Ejupa Ganića“.

Za razliku od Husein-kapetana Gradaščevića, kojeg je Beč izručio Istanbulu, odakle se nikad više nije vratio u svoj voljeni Gradačac, Ejup Ganić je imao sreću“, dersio je Mustafa ef .

Licemjerno, dragi Mustafa. Licemjerno. Prije samo 17 dana bio si u Potočarima, na, kako kažeš, najtužnijem polju koje BiH pamti. Klanjao si dženazu žrtvama genocida. Tog dana ih je ukopano 775. I sad, eto, njihova žrtva, njihovi životi, za tebe nisu simbol odbrane BiH koliko je to Ejup Ganić. Za tebe, dakle, ni otac niti brat mog kolege Omera, ni još 8 hiljada drugih Bošnjaka ubijenih u Srebrenici nisu branili autonomiju BiH. Nisu, po tebi, autonomiju branili ni oni koji su pod ljiljanima poginuli '92. Ni oni koji širom Bosne izginuše '93., '94. i '95. godine. Za tebe je žrtva samo Ejup.

Ni one četiri godine rata nisu za tebe, Mustafa Ceriću, bile „najteži ispit autonomnosti BiH“. Najteži su, tvrdiš, bili oni dani dok se Ejup po londonskim hotelima družio sa svojom djecom i branio od optužbi za ratni zločin.

Po tebi, ni onda kada je na sarajevskom aerodromu zarobljen Alija Izetbegović, nije bio najteži ispit autonomnosti BiH. Najteži dan i najteži ispit za BiH, po tebi je došao osamnaest godina poslije, kada je na londonskom aerodromu uhapšen Ejup Ganić.

I samo je, dakle, Ejup Ganić ravan Huseinu kapetanu Gradaščeviću. Samo je Ejup ravan prvom borcu za nezavisnu BiH, kojeg su u avgustu 1834. godine ubile Osmanlije. U Istanbulu. U gradu u kojem su ti, Mustafa Ceriću, dva stoljeća poslije ubistva „Zmaja od Bosne“, izjavio da je „Turska naša majka“.

Kažeš još u novini sa logom zmaja, da je Zmaja od Bosne „našoj majci Turskoj“, izručio mrski Beč. Isti onaj Beč u kojem si, u Mariahilfe strasse, svom sinu kupio stan. Da i u Beču ne bude podstanar.

 

 

(zurnal.info)

Novosti
: DAILY TELEGRAPH: Slučaj Ganić je bio politička zloupotreba britanskog suda

Pokušaj da se bivši bosanski predsjednik Ejup Ganić izruči iz Britanije odbačen je na sudu nakon što je sudija optužio Srbiju za politički motiviranu zloupotrebu međunarodnog prava

Sudija Timothy Workman optužio je vlast u Beogradu da pokušava nametnuti ratne zločine svojim neprijateljima, u pokušaju da nađe lagani put za priključenje Evropskoj Uniji.

Gospodin Ganić bio je predsjednik Bosne tokom izbijanja borbi u kojima je stradalo više od četrdeset pripadnika oružanih snaga 1992. Bio je uhapšen ali je na slobodi uz kauciju čekao odluke Suda o izručenju Srbiji.

Workman je sedeo u sudu u Westministeru i u svojoj presudi za ovaj slučaj rekao da je bio pokušaj da se izjednači krivica između Bošnjaka i Srba.
Nisam dobio nikakve nove dokaze da koji su bili upečatljivi ili značajni. Ovi postupci se koriste u pollitičke svrhe i kao takvi iznose zloupotrebu ovog suda.”

Gospodin Ganić je kazao da je ovo bio brutalan pokušaj zlostavljanja koje ga je koštalo pet meseci njegovog života.
Oni su zloupotrebili ovaj sistem i držali me ovdje pet meseci. Oni su htjeli da na međunarodnoj sceni prikriju zločine za koje su odgovorni”

Šesdesetpetogodišnji profesor imao je podršku Baroness Tachera, koji je takođe blizak prijatelj Sanele Jenkins, poslovne žene rođene u Sarajevu, koja je dala 300 hiljada funti za njegovu kauciju.

Sanela Jenkins je pozdravila ovu odluku i rekla: “Ovo je pobjeda za sve one koji rade na tome da se ratni zločinci privedu pravdi. Ime dr. Ganića je sada očišćeno i sada ne bi trebala da postoji bilo kakva sumnja da je on nevin”

Emina Ganić, kćerka bivšeg predjsednika, koja je zaplakala kada je pročitana presuda, zatražila je izvinjenje za njenog oca koji je kazao da je pretrpeo napade tokom boravka u Wandsvorth zatvoru koji je pod visokim sigurnosnim merama.
Srecća je što više nije ovde. Moj otac je uhapšen i deset dana je bio držan u najgorim uslovima.”

Vladimir Vukčević, glavni tužilac za ratne zločine u Srbiji odbio je optužbe da je manipulirao dokazima uključujući i dokaze svedoka te dodao da će uložiti žalbu na odluku višem sudu.
Poštujemo pravila britanskog suda, ali imamo pravo da se žalimo i to ćemo i uraditi. Probaćemo da dobijemo odgovore za žrtve 60 porodica”, rekao je Bruno Vekarić.

Edward Fitzerald, koji je zastupao Ganića, kazao je da će cijeli ovaj proces koštati na stotine hiljada funti poreske obveznike u Srbiji.
Ovo je sramotno, nikada još nisam čuo za takav slučaj”, kazao je Fitzerald.

(Preneseno sa telegraph.co.uk)

DAILY TELEGRAPH: Tajni plan za upravljanje Bosnom
Novosti
: DAILY TELEGRAPH: Tajni plan za upravljanje Bosnom

Pod naslovom "Ashton napravila tajni plan za upravljanje Bosnom" Daily Telegraph piše danas da visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton planira preuzeti direktnu kontrolu nad BiH s novim ovlastima usmjerenim protiv srpskih "hardlinera" koji se protive bosanskoj državi i blokiraju političke reforme.

U povjerljivom dokumentu koji je završila ove sedmice Ashton je, nastavlja list, predložila formiranje novog položaja moćnog izaslanika EU-a nakon jesenjih izbora u BiH sa zadatkom da progura ustavne reforme zemlje, odnosno, jačanja bh. institucija, uglavnom na štetu Republike srpske.

Novi izaslanik bi preuzeo dužnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice i kao dio nove evropske diplomatske službe upravljao bi još i mirovnim snagama i evropskom policijskom misijom u Bosni i Hercegovini.

Da bi prevladao otpor ustavnim reformama, bio bi ovlašten predložiti zabranu putovanja u Evropsku uniju i zamrzavanje bankovnih računa i drugih sredstava svih osoba za koje smatra da ih opstruiraju, uključujući, kako su listu potvrdili evropski diplomatu, i premijera RS-a Milorada Dodika.

Cilj je, kako piše Daily Telegraph, da Evropska unija preuzme vodeću međunarodnu ulogu u BiH.

List prenosi i komentar jednog britanskog stručnjaka da je s obzirom na to koliko Unija insistira na demokraciji i ljudskim pravima, u najmanju ruku ironično da je pribjegla ovako drakonskim mjerama koje sprečavaju slobodnu javnu debatu o putu naprijed za BiH.


(Fena)

LONDON: Sud odbio zahtjev Srbije za izručenje Ganića
Novosti
: LONDON: Sud odbio zahtjev Srbije za izručenje Ganića

Sud u Londonu odbio je danas zahtjev Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića.

-On je potpuno slobodan čovjek. Zahtjev je odbijen i doktor Ganić je na putu za Sarajevo, rekao je savjetnik Damir Arnaut, član pravnog tima Ganićeve Odbrane, za Justice Report.

Ganić je uhapšen u Londonu 1. marta ove godine na osnovu potjernice Srbije, koja je zatražila njegovo izručenje kako bi mu u Beogradu bilo suđeno za ratni zločin.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije sumnjiči Ganića za učešće u napadu na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maju 1992. godine. Prema podacima iz istrage, u napadu je ubijeno 18 vojnika.

Protiveći se izručenju, Ganićeva Odbrana na sudu je isticala da je zahtjev Srbije politički motivisan.

Ganić je desetak dana nakon hapšenja pušten iz pritvora uz kauciju i od tada je bio u kućnom pritvoru, podsjeća BIRN-Justice Report.


(Fena)

SRBIJA/YUCOM: Romi bez slobode
Novosti
: SRBIJA/YUCOM: Romi bez slobode

Povodom nasilja nad romskom zajednicom u vojvođanskom selu Jabuka, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Mreža Žena u crnom i Banatska ženska romska mreža, uputili su otvoreno pismo Ministarstvu prosvete i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, u kom pozivaju nadležne da zaštite pravo na bezbednost, slobodu kretanja i pravo na obrazovanje Roma u ovom mestu

 

Prošlo je više od mesec dana kako je u selu Jabuka došlo do eskaliranja nasilja prema pripadnicima romske nacionalne manjine, kada je grupa meštana Jabuke, pod izgovorom žalosti za izgubljenim životom mladića, danima bez pravovremene reakcije države kamenovala kuće pripadnika romske manjine u tom selu u okolini Pančeva i uništavala imovinu Metodističke crkve. Naime, posle ubistva D.S. (17) iz Jabuke, za koje je osumnjičen B.J. (17) iz tog mesta, počeli su protesti koji su se pretvorili u nasilje i širenje mržnje i netrpeljivosti prema Romima i maloj verskoj zajednici.

Kao rezultat ovog širenja rasne i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima romske manjine, Romi iz sela Jabuka su već više od mesec dana zatvoreni u svojim kućama zbog straha za sopstvenu bezbednost, te im je ograničena sloboda kretanja.

Kao dokaz povećanom riziku od ponovnih sukoba navodimo činjenicu da su u selu i dalje potrebne i prisutne pojačane snage policije.

Najteži teret ovakve situacije trpe deca iz romskih porodica, a podsećamio vas da u Jabuci živi 106 romskih porodica, koja ne izlaze iz svojih kuća. Kako se bliži 1. septembar i početak nove školske godine postoji opasnost da će im još jedno od osnovnih i Ustavom zagarantovanih prava, pravo na obrazovanje, takođe biti uskraćeno.

Želimo da vas podsetimo na Ustavom Republike Srbije zagarantovana prava koja su uskraćena pripadnicima romske nacionalne manjine u selu Jabuka:

Član 27.

Svako ima pravo na ličnu slobodu i bezbednost. Lišenje slobode dopušteno je samo iz razloga i u postupku koji su predviđeni zakonom.

Član 49.

Zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

Član 76.

Pripadnicima nacionalnih manjina jemči se ravnopravnost pred zakonom i jednaka zakonska zaštita.

Zabranjena je bilo kakva diskriminacija zbog pripadnosti nacionalnoj manjini.

Član 39.

Svako ima pravo da se slobodno kreće i nastanjuje u Republici Srbiji, da je napusti i da se u nju vrati.

Član 71.

Svako ima pravo na obrazovanje.

Nažalost, u Republici Srbiji ovo nije izolovani slučaj kršenja osnovnih ljudskih prava pripadnika romske nacionalne manjine. Bili smo svedoci nasilja i netrpeljivosti prema Romima u Zemun Polju, Surčinu, Novom Beogradu, Ovči, Kraljevu i drugim mestima, a koji su bili oštro kritikovani od strane međunarodnih organizacija i brojnih nevladinih organizacija u Srbiji.

Kako je nedavno usvojen set zakona koji regulišu oblast obrazovanja, smatramo da je stvoren zakonski okvir da se sva deca, a naročito deca iz romske manjinske zajednice uključe u sistem obrazovanja.

Stoga, zahtevamo od vas, kao predstavnika ministarstva, da preduzmete konkretne korake kako bi u prvom redu omogućili bezbednost i slobodu kretanja, a time omogućili i nesmetano školovanje romskoj deci.

Takođe, očekujemo da informišete javnost o merama koje ćete sprovesti u ovom mestu u Srbiji, a koji će dovesti do toga da romska deca iz sela Jabuka 1. septembra ipak krenu u školu - zaključuje se u otvorenom pismu nevladinih organizacija nadležnim ministarstvima u Vladi Srbije.(YUCOM/zurnal.info)SEMIR DEMIROVIĆ: “Čuo sam kako kažu eno onog Balije”
Novosti
: SEMIR DEMIROVIĆ: “Čuo sam kako kažu eno onog Balije”

Semir Demirović, sin preživjelog logoraša Sadika Demirovića, pre par dana, tačnije u noći između subote i nedelje, doživeo je teško maltretiranje od strane crnogorskih carinskih službenika na graničnom prelazu Dračinovac između Srbije i Crne Gore.

Semir je putovao iz Novog Pazara ka Crnoj Gori i kako nam je kazao, nije ni sanjao šta ga očekuje.

-Srbijanska kontrola je prošla bez problema. Uredno su mi pregledali dokumenta i ja sam nastavio dalje. Na crnogorskom prelazu su mi takođe uredno pregledali dokumenta nastavio sam put-kazao je Demirović.

Semir govori kako je bio iznenađen kada je samo par trenutaka kasnije bio ponovo zaustavljen i čuo kako carinski službenik govori:”Eno onog balije”.

-Uplašio sam se strašno. Sjetio sam se '92. kada su na isti način mog oca oteli i odveli ga u nepoznatom pravcu. Nisam znao šta me očekuje-kazao je Semir.

Carinski službenik je, prema Semirovim rečima, govorio da ga on može zadržati punih šest sati bez ikakvog razloga.

-Uzeo mi je pasoš i izašao napolje. Pokušavao sam da saznam o čemu se radi, ali bezuspešno. Sedeo sam sa lisicama na rukama i čekao šta će dalje biti.

Nakon više od sat vremena, Semir se obratio policijskom službeniku, koji takođe nije hteo da mu kaže zašto ga zadržavaju. Nešto kasnije, pojavio se i carinski službenik i vratio Semiru pasoš.

-Na posletku sam pitao tog carinskog službenika, koji je bio razlog mog zadržavanja. Odgovorio je da on to može da uradi kad god hoće i da će to uvek raditi kada ja budem prolazio ovde-kazao je Semir.

Semir govori da je upamtio broj carinskog službenika i najavio pokretanje tužbe. On ne želi ništa drugo, sem da sazna, zašto su ga zadržali i da li ima razlog da strahuje kada ponovo bude bio na ovom graničnom prelazu.


(zurnal.info)

 

 

SLUČAJ MLADIĆ: Petnaest godina od podizanja optužnice
Novosti
: SLUČAJ MLADIĆ: Petnaest godina od podizanja optužnice

 

Danas je 15 godina otkad je Tribunal u Haagu (ICTY) podigao optužnice protiv bivšeg predsjednika Republike srpske Radovana Karadžića i bivšeg zapovjednika Vojske RS-a generala Ratka Mladića

Prvu optužnicu protiv njih ICTY je podigao 25. jula 1995. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Četiri mjeseca kasnije taj sud podigao je drugu optužnicu za zločine u Srebrenici, koja Karadžića i Mladića tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti, počinjene nakon što je Vojska RS-a zauzela taj grad.

Glavni srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je kako se potraga za bivšim zapovjednikom vojske bosanskih Srba Ratkom Mladićem nastavlja bez obzira na zahtjeve obitelji toga haškog optuženika da ga se proglasi mrtvim.

"Mi radimo i dalje i ne bavimo se onime što radi obitelj Mladić koja drži Srbiju kao taoca", izjavio je Vukčević.

Srbijanski tužitelj je istaknuo kako se provjera svaka tvrdnja i navod o tome gdje bi se Mladić mogao skrivati te je podsjetio kako je i glavni haški tužitelj Serge Brammertz u svom posljednjem izvješću o suradnji Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju jasno konstatirao kako je Mladić živ.

Komentirajući zahtjeve Brammertza da srbijanski Akcijski tim za za uhićenje ratnih zločinaca promijeni način na koji se do sada tragalo za Mladićem i Goranom Hadžićem, Vukčević je istaknuo kako je nakon promjena u sastavu tog tima pokazana jasna volja da se preostali bjegunci uhite i izruče ICTY-u.

"To je prije svega interes Srbije ali i regije", kazao je Vukčević. "Dvadeset i četiri sata dnevno tragamo za Mladićem i Hadžićem", tvrdi srbijanski tužitelj.

Odgovarajući na pitanje što njegovo tužiteljstvo poduzima u svezi slučaja "Sisak", odnosno zločina počinjenih nad srpskim civilima u tome gradu, Vukčević je kazao kako je taj predmet otvoren na temelju prijave jedne osobe koja je u tom gradu izgubila svoje najbliže.

"To je jedan od rijetkih slučajeva u kojemu još nismo izravno surađivali s kolegama u Zagrebu, što nikako ne znači da se neće ukazati potreba da nam dostave potrebne informacije jer smo do sada međusobno razmijenili 28 predmeta", kazao je Vukčević pojašnjavajući kako je suradnja Tužiteljstva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske prethodila sporazumu o ekstradiciji što su ga dvije države nedavno potpisale.


(Fena)

LJUBUŠKI: Pronađeni ostaci žrtava komunističke represije
Novosti
: LJUBUŠKI: Pronađeni ostaci žrtava komunističke represije

Na lokalitetu "Tomića njiva", u samom središtu Ljubuškog, do danas, nakon šest dana iskapanja, otkriveni su posmrtni ostaci 21 osobe, među kojima su zacijelo dvojica franjevaca, žrtava komunističke represije.
Kako je saopćeno, uz tijelo br. 10. i tijelo br. 18 pronađene su franjevačke krunice i ostaci tkanine koja neodoljivo podsjeća na habit. Jedan od franjevaca, po nekim drugim pronađenim predmetima i svjedočanstvima svjedoka, trebao bi biti fra Slobodan Lončar, a drugi bi mogao biti fra Paško Martinac ili fra Martin Sopta.

Na lokalitetu “Tomića njiva”, prema svjedočanstvima, ubijeno je i više od 20 osoba, žrtava komunističkog režima. Većina ih je bila ispitivana i određena za ubojstvo u obližnjoj zloglasnoj "Ozninoj kući", čiji podrum-tamnica i danas jezivo izgleda.

Žrtve su ubijane puškama i strojnicama, nakon toga još im je jedanput pucano iz pištolja u glavu te su gurane niz strminu jame dok se nije napunila.

Osim žice kojom su bili vezani te ponekog metka, uz tijela su nađene i neke osobne stvari, primjerice nožić, puce, dijelovi naočala, osatci obuće i odjeće, ostaci krunica i drugo.

DNK analiza obavit će se na Patologiji u Splitu pod vodstvom prof. dr. sc. Marije Definis Gojanović i prof. dr. sc. Davorke Sutlović.

Otkopavanja još nisu gotova i bit će nastavljena sve dok ne budu pronađeni posmrtni ostatci svih osoba koje se nalaze na ovome mjestu. Nakon toga će biti napravljena DNK analiza, a oni koji misle da se među pronađenim kostima nalaze ostaci i nekoga od njihove rodbine moći će dati krv te će njihov DNK biti uspoređen s DNK uzorkom pobijenih.

- Tada će te kosti ponovno prestati biti broj, dobit će svoje ime i identitet, osobnu prošlost, na jedan način ponovno će biti dio povijesti, mogli bismo reći gotovo oživljeni. Položit će se dostojanstveno u grob kao osobe. Vjerujemo da toliko svatko zaslužuje, a pogotovo oni koji su ubijeni zato što nisu bili po volji određenom političkom sustavu, njegovim čelnicima ili agentima toga sustava, navodi se u saopćenju.

U gradu Ljubuškom nalazi se još nekoliko masovnih grobnica u kojima su zatrpani ljudi pobijeni krajem Drugog svjetskog rata ili u poraću. Istraživanja će biti nastavljena i na tim lokalitetima, kao i na drugim manjima, kaže se na kraju današnjeg saopćenja iz Vicepostulatura.


(Fena)

GOLF NA TROTOARU: Policija ne vidi dalje od mobitela (FOTO)
Novosti
: GOLF NA TROTOARU: Policija ne vidi dalje od mobitela (FOTO)
Desetak metara od policijske patrole, na trotoaru je bio parkiran golf koji je smetao svima osim dvojici nezainteresiranih policajaca

 

U Sarajevu je zabranjeno da vozite ukoliko niste vezali pojas, da imate uključena svjetla za maglu i da pričate na mobitel dok vozite. Sve ostalo je dozvoljeno. Ako su vam u po dana uključena svjetla za maglu, bilo magle ili ne, ili niste vezali pojas, vrlo je velika šansa da će vas policija zaustaviti i napisati kaznu. Ukoliko u tom istom gradu vozite brže od dozvoljenog ili parkirate na mjestu gdje je to zabranjeno, pa makar se sve dešavalo pred očima policije, ne brinite, neće vam niko ništa.

Fotografija koju je naš novinar napravio 23.07. u 13,00 sati nedaleko od zgrade OHR-a najbolje to dokazuje. Na fotografiji se vide dvojica policajaca koji budno prate da li su svi vezani ili neko možda priča na mobitel dok vozi. Istovremeno, na deset metara od njih, u blizini cafea Steleks, na trotoaru je bio parkiran golf . Naravno, to nije smetalo policajacima iako je smetalo svima ostalima. To što ponosni vlasnik nepropisno parkiranog vozila sjedi u obližnjoj kafani i pije pivo, i što će lagano pripit sjesti za volan, nije nikakav problem. Bitno je da kad već sjedi za volanom da ne priča na mobitel.

(zurnal.info)

SVJEDOK TUŽILAŠTVA BIH: ”Vojnici u plavim uniformama”
Novosti
: SVJEDOK TUŽILAŠTVA BIH: ”Vojnici u plavim uniformama”

Suad Kadrić, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, ispričao je danas pred vijećem Suda BiH da je u logoru Trnopolje svakodnevno razgovarao s optuženim Brankom Topolom, kojeg je prepoznao i u sudnici, te kazao da je on bio zamjenik upravnika logora.

Kadrić je kazao da mu je četvrtooptuženi Branko Topola donio 200 maraka i četkicu za zube koju mu je poslala supruga te da ga je nekoliko dana pred odlazak konvoja 21. augusta 1992. godine upozorio da njime ne napušta Trnopolje, ali ga on nije poslušao.

-Noć prije tog konvoja su upali vojnici i tukli logoraše. Ja to više nisam mogao da izdržim i, kada sam ujutro čuo da će biti konvoj, pokazao sam potvrdu da dobrovoljno napuštam Republiku Srpsku i ušao sam u autobus s dva bratića, kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH smatra da su Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama sudjelovali u osiguranju konvoja civila koji se kretao od Prijedora prema Travniku i selekciji oko 200 muškaraca, koji su potom strijeljani.

Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme, kako stoji u optužnici, bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Svjedok je ispričao kako je u logor Trnopolje došao dobrovoljno nakon što se dva dana skrivao u kukuruzima, jer su srpski vojnici 20. jula upali u selo Rizvanoviće (općina Prijedor) i ubili članove njegove porodice.

Kadrić je u Trnopolju proveo mjesec dana. Tokom svjedočenja prisjetio se da su konvoj osiguravali "vojnici u plavim uniformama".

Svjedok je rekao da se konvoj iz Trnopolja, u kojem se on nalazio, zaustavio u Kozarcu, gdje su se spojili s autobusima i kamionima iz Prijedora.

-U Kozarcu je jedan vojnik u plavim pantalonama i s crnim naočalama rekao da svi koji stoje mogu izaći i preći u kamione iz Prijedora. U autobusu su ostali samo sposobni ljudi, a ja sam izašao jer sam stajao, kazao je Kadrić i pojasnio da je potom ušao u kamion.

Svjedok je rekao kako im je u kamionu vojnik po imenu Željko dao kesu i pod prijetnjom tražio da u nju sakupe 5.000 tadašnjih njemačkih maraka.

-Rekao je da će pred nama zaklati dijete i sve nas pobiti ako ne sakupimo taj novac, kazao je Kadrić.

Na posljednjem stajanju prije razmjene na Vlašiću, kako je ispričao Kadrić, izašao je iz kamiona da bi nasuo vode, ali ga je jedan vojnik vratio nazad.

Svjedok je rekao da je tada vidio "vojnike u plavim uniformama".

-Brzo smo krenuli. Vozili smo se makadamom i htio sam samo malo da udahnem zraka zbog prašine i otvorio sam malo ceradu. Pored puta su bili autobusi iz Trnopolja i pored njih ljudi s rukama na glavi. Kratko sam to vidio i više nisam smio otvarati, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 23. augusta, javio je BIRN-Justice Report.


(Fena)

OTVORENO PISMO DŽENANE ŠEHANOVIĆ: Ugrožavanje osnovnih ljudskih prava
Novosti
: OTVORENO PISMO DŽENANE ŠEHANOVIĆ: Ugrožavanje osnovnih ljudskih prava

Dženana Šehanović, rođena u Brčkom, diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dobitnica mnogobrojnih internacionalnih nagrada, a povrh svega, najmlađa profesorica klavira u Bosni i Hercegovini. I pored navedenih priznanja i obrazovanja koje ima, Dženana se ne može zaposliti u Osnovnoj muzičkoj školi u Brčkom. Zašto? U namjeri da ostvari svoje osnovno pravo, pravo na rad, ona je uputila otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH, Ambasadoru SAD-a, Visokom predstavniku za BiH, zamjeniku Visokog predstavnika za BiH, te sredstvima informisanja.

Redakcija Žurnala svojim čitateljima i čitateljkama prenosi sadržaj otvorenog pisma Dženane Šehanović.


Poštovani,

Obraćam Vam se pismom u namjeri da još jednom ukažem na nezakonitosti, nepravilnosti i nedopustivo ponašanje nadležnih u vlasti Brčko distrikta i pojedinaca u kancelariji OHR-a Brčko.

Naime, diplomirala sam na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i tako sa 19 godina postala najmlađi profesor klavira u Bosni i Hercegovini. Pored toga, na 17 međunarodnih i domaćih takmičenja osvojila sam 15 prvih i 2 druge nagrade, dobila sam Rektorovu nagradu, diplomirala sa najvišom ocjenom, nastupala sa velikim orkestrima: Sarajevskom filharmonijom, orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda, ansamblom Zagrebačkih solista. Najmlađi sam ikad upisani student na zagrebačkoj akademiji, dobila sam i hrvatsko državljanstvo na preporuku bivšeg hrvatskog predsjednika gosp. Stjepana Mesića.

U mom pokušaju da se zaposlim u Osnovnoj muzičkoj školi u Brčkom (koja nema nijednog profesora klavira) sve to ne znači ništa ili je možda znanje i iskustvo koje sam sticala od svjetski uglednih pedagoga i profesora glavna prepreka da u svojoj domovini i rodnom gradu ostvarim osnovno pravo – pravo na rad.

Konkretno, u Osnovnoj muzičkoj školi u Brčkom je raspisan konkurs za upražnjeno radno mjesto - nastavnik klavira. U uslovima konkursa navedeno je da se za tu poziciju traži VSS nastavnik muzičke kulture. To praktično znači da nastavu klavira može izvoditi teoretičar, muzikolog, kompozitor, dirigent, etnomuzikolog. Osnov za ovakav nezakonit konkurs nadležni su pronašli u nastavnim planovima koje su pripremali i usvajali nadležni u Odjeljenju za obrazovanje, tj. šef Odjeljenja Rizo Ćivić, a na preporuku Osnovne muzičke škole, tj. direktorice Suzane Petrić, a sve s ciljem prikrivanja stanja na odsjeku klavira na kojem nema nijednog profesora klavira.

Pokušavala sam na ovo ukazati pismenim obraćanjem nadležnim u Odjeljenju za obrazovanje i Gradonačelniku Brčko distrikta. Odgovori su nažalost bili tvrdnje da je sve u skladu sa zakonom. Naposlijetku sam se obratila kancelariji OHR-a u Brčkom, tamo gdje sam do sada uvijek nailazila na razumijevanje i podršku. Ovaj puta sam naišla na gospodina Erica Stonecither-a koji je u pismenim obraćanjima potpuno izbjegao odgovoriti na suštinu moga zahtjeva – a to je zaštita zakonitosti. Umjesto toga mi je ponudio utješna obećanja i ohrabrenje za neke buduće konkurse. No, ono što mi je lično saopštio prilikom susreta u kancelariji OHR-a 20. jula zaslužuje poseban osvrt. Rekao mi je kako mu je jasno da se radi o nezakonitostima, ali da on nema namjeru rasčišćavati kriminal koji ovdje već dugo egzistira. Pri tome je ispoljio nedopustivu dozu neljubaznosti i nervoze, a da ne pominjem nediplomatski vokabular i geste.

Stoga Vam se obraćam ovim pismom i apelom očekujući Vašu akciju i konkretne poteze. Ovim obraćanjem se iscrpljuju moji pokušaji i nastojanja da ostvarim i zaštitim svoja prava, a time ukažem na pojavu nezakonitosti koja je prepreka zapošljavanju mnogih mladih stručnjaka u koje se često zaklinjemo.

Moje iskustvo nažalost vodi ka suprotnom zaključku, a to je da je posjedovati znanje i biti spreman prenositi ga na mlade generacije manje važno od partijske lojalnosti, rodbinskih i drugih veza.

 

(zurnal.info)ISTOČNO SARAJEVO: Pronađen živ Bojan Škobo
Novosti
: ISTOČNO SARAJEVO: Pronađen živ Bojan Škobo

Bojan Škobo pronađen je danas, nakon četiri dana potrage, otkako je nestao na Treskavici.
Ovog dvadesetosmogodišnjaka pronašli su živog lovci koji su bili uključeni za potragu, javili su mediji u RS-u. Pripadnici Civilne zaštite sa Pala su tokom potrage za nestalim Bojanom Škobom na Treskavici pronašli su ranije dio potkošulje sa tragovima crvene boje koja asocira na krv.

Dio potkošulje pronađen je u rejonu prijevoja Rogoj, u općini Trnovo, desetak metara od magistralnog puta na Ćulinovića krivini, saopćeno je iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Bojan Škobo nestao 18.jula, a u akciji traženja osim radnika policije bilo je uključeno oko 70 pripadnika Civilne zaštite, Planinarskog društva "Treskavica" iz Trnova, članovi Lovačkog društva "Trnovo" i pripadnici "Kluba spasilaca 2000" sa psima tragačima iz Sarajeva.

Škobo i Mladen Božić su 17.jula boravili u planinarskom domu “Sustavac” na planini Treskavici, da bi se oko 18 sati uputili prema naselju Trnovo, ali su skrenuli sa puta i zalutali u šumi, u kojoj su cijelu noć hodali.

Sutradan su se u jutarnjim satima razdvojili i od tada se Škobi gubio svaki trag.


(Fena)

NOGOMET: Igrač pokušao zadaviti sudiju (VIDEO)
Novosti
: NOGOMET: Igrač pokušao zadaviti sudiju (VIDEO)
Većina fudbalera je imala želju zadaviti sudca u nekim situacijama, ali su rijetki oni koji su se usudili to sprovesti u djelo, kao što je učinio igrač čileanskog drugoligaša Rangersa, Jose Pedroso

Na prvenstvenoj utakmici čileanske druge lige između Rangersa i Deportes Concepciona, sudac Miranda je dopustio jednom fudbaleru Concepciona da četiri puta izvodi jedanaesterac, naravno tek četvri put je bio uspješan.

U nastavku je to razljutilo igrače Rangersa, pa su napravili nekoliko grubljih prekršaja. Za jedan takav start, sudac Miranda je dao drugi žuti karton igraču čileanskog drugoligaša Rangersa Joseu Pedrosu i poslao ga u svlačionicu. Umjesto da napusti teren Pedroso je nasrnuo na suca, te ga s leđa počeo daviti nekoliko sekundi.
Pobješnjelog igrača su redari jedva odvojili od Mirande, a on nije odustajao sve dok ga nisu oborili na teren.
Iako mu je zbog ovog poteza upitna fudbalska karijera, Pedrosu nimalo nije žao.
''Nije mi uopće žao zbogo onoga što sam učinio'', izjavio je odbrambeni igrač čileanskog Rangersa.
Pedrosu čeka rigorozna kazna o kojoj će se naknadno odlučivati.

 

 

(zurnal.info/sportsport.ba)

CVETKOVIĆ: Ne postoji nijedan ključni problem između BiH i Srbije
Novosti
: CVETKOVIĆ: Ne postoji nijedan ključni problem između BiH i Srbije

Predsjednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, koji predvodi srbijansku delegaciju u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti BiH, izjavio je kako strateški gledano ne postoji nijedan ključni problem između Srbije i BiH, zbog čega je pozvao na intenziviranje saradnje između dvije zemlje.

Nakon susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, Cvetković je ocijenio kako je u posljednjih dva mjeseca došlo do intenziviranja kontakata na najvišem političkom nivou.

-Moj dolazak predstavlja neku vrtsu nastavka naše želje da se ostvaruju odnosi na političkom nivou koji bi stvorili osnovu za daljnje jačanje i produbljivanje bilateralne saradnje i demonstrirali potrebu i želju Srbije da dođe do pomirenja u regionu, ustvrdio je Cvetković.

On je još jednom potvrdio da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, u punoj mjeri podržava teritorijalni integritet BiH, dok će po pitanju njenog unutrašnjeg uređenja podržati bilo koji dogovor koji budu postigla dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

S druge strane, Cvetković navodi kako BiH priznaje teritorijalni integritet Srbije, te ističe da u vezi s tim "pojedinični stavovi ne predstavljavaju stavove BiH".

Predsjednik srbijanske vlade izrazio je podršku i evropskom putu BiH, navodeći kako će Srbija biti zadovoljna progresom bilo koje zemlje regiona na tom putu. Također, naglasio je, kako njegova zemlja želi da BiH što prije dobije liberalizaciju viznog režima.

-Gledajući sva osnovna sadašnja i buduća značajna pitanja za obje zemlje, imamo identične stavove i nema razloga da proces pomirenja u bilo čemu kasni, smatra Cvetković.

Komentirajući održavanje Poslovnog foruma BiH i Srbije u Sarajevu, on je kazao kako je cilj da se poslovnim ljudima poruči da su politički odnosi između dvije zemlje dobri i da takvi trebaju biti i ekonomski, te da su privrednici iz jedne zemlje dobrodošli da investiraju u drugu zemlju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je ocijenio kako je Srbija značajan partner BiH sa stanovišta investiranja i trgovinske razmjene.

Srbija je drugi investitor u BiH, a među pet zemalja je sa kojima BiH ima najjaču trgovinsku razmjenu i najveći stepen pokrivenosti izvoza uvozom.

-Za prvi kvartal ove godine ta pokrivenost je oko 70 posto, rekao je Špirić, dodajući kako je nužno ukloniti sve administrativne barijere za ostvarivanje dinamičnije ekonomske saradnje.

Špirić i Cvetković su razgovorali i o otvorenim pitanjima, kao što su pitanja granice, stare devizne štednje, imovinskim pravima građana i sukcesiji. Zaključeno da je potrebno održavanje zajedničkih sjednica vlada dviju država radi rješavanja svih otvorenih pitanja.

Ukazano je na potrebu zaključivanja novih sporazuma, kao što su u oblastima zdravstva, plovnih puteva, pružanja usluga u vazdušnom saobraćaju.

Predsjedavajući Špirić je ocijenio kako je intenziviranje saradnje Beograda i Zagreba od interesa i za BiH, navodeći kako i "BiH želi biti dio te priče i da je osnovno da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet zemalja".

Komentirao je i nedavnu izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kazavši kako BiH nije priznala "unilaterno proglašenje samostalnosti Kosova", te da se "pojedinim političkim tonovima koji se mogu čuti iz BiH ne treba posvećivati velika pažnja".(Fena)

SARAJEVO: Određeni startni brojevi za jesenje igre 2010
Novosti
: SARAJEVO: Određeni startni brojevi za jesenje igre 2010

Centralna izborna komisija BiH obavila je danas u Sarajevu javno izvlačenje za određivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za oktobarske opće izbore.

U "bubnju" su se našla 63 politička subjekta: 39 političkih stranaka, 11 koalicija i 13 nezavisnih kandidata.

One političke stranke koje se na izborima pojavljuju samo u okviru koalicija nisu danas izvlačene, kao i jedna politička stranka koja je ranije ovjerena za učešće na izborima, ali koja nije dostavila kandidatske liste - Stranka dijaspore BiH.

Pod rednim brojem jedan izvučena je Građanska demokratska stranka BiH, čiji je predstavnik na izvlačenju, šef izbornog štaba Nermin Butković izjavio da su brojevi veoma važni na izborima, ali oni koji će se dobiti 3. oktobra.

Kazao je kako ovaj broj znači da će predsjednik GDSBiH Ibrahim Spahić biti na prvom mjestu na listi kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, što u principu smatra dobrim, dok je koalicija "Preokret" u kojoj je i GDS izvučena pod rednim brojem 55.

Stranka za BiH izvučena je pod rednim brojem 40 i njen potpredsjednik Beriz Belkić kaže da izvlačenje rednih brojeva psihološki nije nevažno.

On je ocijenio da je za Stranku za BiH bitno što je izvukla broj koji se lako pamti, a u stranci vjeruju u dobar rezultat i izborni uspjeh.

Savez za bolju budućnost BiH - Fahrudin Radončić, koji se po prvi put pojavljuje na izborima, izvukao je broj 12. Glasnogovornica ove stranke Edina Latif u tom broju vidi određenu simboliku: "Fudbalskim žargonom govoreći, na teren će istrčati 11-člani tim SBBBiH, a naš 12 igrač su građani koji su već svojim učlanjivanjem, njih više od 100.000, iskazali podršku našem političkom projektu".

Od ostalih stranaka, HDZBiH izvučen je pod rednim brojem dva, SNSD-Milorad Dodik pod brojem pet, "nesretni" broj 13 dobio je HSS-NHI, SDPBiH 16, SDS 26, HDZ1990 27, PDP 28, Radom za boljitak 45, Demokratska partija - Dragan Čavić 48, Naša stranka 60, dok određenu konfuziju može stvoriti to što se Stranka demokratske aktivnosti - A-SDA nalazi na 53. a Stranka demokratske akcije - SDA na 54. mjestu.

Posljednji, 63. politički subjekt izvučen na današnjem javnom izvlačenju bio je neovisni kandidat Ferdo Galić.


(Fena)

SIPA: Prijava o poslovanju HT Mostar
Novosti
: SIPA: Prijava o poslovanju HT Mostar

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimila je prijavu koja se odnosi na poslovanje HT Mostar, potvrdila je glasnogovornica Agencije Željka Kujundžija.

U toku je analiziranje ove prijave i, ako se utvrdi da ima elemenata krivičnog djela iz nadležnosti SIPA-e, rad na tom predmetu bit će nastavljen, a ukoliko bude neophodno u ovaj slučaj će se uključiti i druge agencije za provođenje zakona.

Kako su mediji ranije izvjestili, neformalna skupina dioničara HT Eronet je, pozivajući se na revizorski i interne revizorske izvještaje poslovanja mostarskog HT-a za period 2006.- 2009., podnijela SIPA-i, hrvatskom USKOK-u i njemačkoj policiji krivičnu prijavu protiv 12 osoba zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela i navodnu višemilionsku pronevjeru.(Fena)

SARAJEVO: Protest radnika prevarenih u Sloveniji
Novosti
: SARAJEVO: Protest radnika prevarenih u Sloveniji

Više desetina bh. radnika koji su prevareni u Sloveniji, zajedno sa aktivistima pokreta Dosta! i slovenske nevladine organizacije "Nevidljivi radnici svijeta", okupili su se danas u Sarajevu na protestima kako bi tražili da im se omogući povratak u Sloveniju da bi naplatili velika potraživanja koja su im ostali dužni njihovi slovenski poslodavci.

Protesti su počeli ispred zgrade Ureda visokog predstavnika, budući da je visoki predstavnik ujedno i specijalni predstavnik Evropske unije, a aktivisti su isticali da Slovenija nije usamljen primjer odnosa prema stranim radnicima u EU.

Noseći transparente "Hoćemo naše plaće" i "Dosta ponižavanja radnika iz trećih zemalja", predstavnici radnika i nevladinih organizacija pročitali su pred OHR-om listu svojih zahtjeva i pritužbi.

Radnici prije svega traže da im se omogući odlazak u Sloveniju, za koju nisu mogli dobiti vizu nakon što im je istekla radna dozvola, kako bi mogli naplatiti potraživanja koja se kreću od 6.000 do 9.000 eura po radniku.

Osim toga, žalili su se na užasne uvjete rada, neuplaćivanje staža, socijalnog i zdravstvenog osiguranja, te na prekovremeni, a neplaćeni rad. Štaviše, ako bi se neko od radnika usudio da se vlasniku žali, automatski bi uslijedio otkaz. Zabilježeni su i slučajevi šovinističkog vrijeđanja bh. radnika na nacionalnoj osnovi.

Radnici koji su se danas okupili u Sarajevu većinom su Cazinske krajine i u najvećem broju radili su za građevinsku firmu "Prenova", čiji je vlasnik Zoran Perković.

Osim na slovenske poslodavce i vlasti, velike primjedbe iznesene su i na račun bh. vlasti, koje radnici optužuju da nisu učinili ništa za njih, te da su čak i zarađivali na njihovom odlasku u Sloveniju.

Nezadovoljstvo ponašanjem bh. vlasti iskazano je na drugoj tački današnjih protesta, pred sjedištem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tu su predstavnici prevarenih radnika uzvikivali da su bh. vlasti odgovorne za slanje radnika u Sloveniju, gdje su "tretirani kao životinje". Vlasti BiH su optužene da su bile saučesnici u tome što su bh. radnici u Sloveniji bili više gladni nego siti, te da su za ovu situaciju odgovorne više od Slovenije.

Nakon protesta pred sjedištem MVPBiH, kolona demonstranata se uputila prema zgradi Ambasade Slovenije na Bentbaši, gdje bi delegaciju radnika trebalo da prime predstavnici Ambasade.

Nikakvi incidenti nisu zabilježeni, a demonstracije su osiguravali pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.(Fena)

PREDIZBORNA KAMPANJA ISLAMSKE ZAJEDNICE: Šta znači rujan
Pošta sa okupirane strane
: PREDIZBORNA KAMPANJA ISLAMSKE ZAJEDNICE: Šta znači rujan

Proteklog vikenda u Bosni i Hercegovini otvorene su četiri nove džamije. Islamska zajednica je svečanosti iskoristila za predizbornu kampanju: prozivani su muslimanski intelektualci, objašnjavalo se za koga ne treba glasati, opisivalo za koga treba a upućen je i apel za osnivanje bosanske televizije

 

 

 U nedelju 18. jula bosanskohercegovački muslimani su, bar prema podacima dnevne štampe, dobili četiri nove džamije, u Iijašu, Batovu kod Rogatice, Piljužićima kod Tešnja i Lastvi kod Trebinja.

Vrijedni uposlenici Islamske zajednice su i ova okupljanja vjernika iskoristili da im prenesu prigodne predizborne poruke.

MUFTIJIN KOD

Goraždanski muftija Hamed ef. Efendić u Batovu je rekao da su obnovljeni vjerski objekti danas ljepši nego što su bili (vjerovatno i stariji, kako kaže stara glupost) i otkrio do sada nepoznate saučesnike u rušenju džamija:

- Rušenju džamija, osim zločinaca, doprinijeli su i mnogi muslimani, posebno intelektualci, koji su džamiju srušili u svojim srcima. Stidjeli su se džamije i umrli kao takvi – otkrio nam je muftija.

Ako nekom nije najjasnije o kakvim muslimanima je riječ, potraga za rješenjem muftijinog koda vodi nas u Piljužiće gdje nas spremno očekuju zenički muftija Ejub ef. Dautović i naibu-reis hadži hafiz Ismet ef Spahić. Muftija je pripremio teren za elokventnog Spahića riječima:

- Oni bi htjeli da nas vrate u džamije i da mi govorimo o ahiretu i samo o onome što su hodže mogle govoriti u skoroj prošlost. Mi na to ne pristajemo...

Nakon ovakve pripreme, naibu-reis mogao je opušteno prisutne vjernike uputiti za koga ne treba da glasaju na narednim izborima:

- Nemojte glasati za one koji su rekli da je u Dobrovoljačkoj ulici bio zločin. Onaj ko nema čvrstu vjeru to može reći. Onaj ko nije bio tu može reći šta hoće. On naše borce naziva teroristima, jer nema vjere u sebe.

Nakon što su vjernici saznali za koga ne treba glasati, red je da im se precizira za koga onda trebaju. Za to ćemo se morati prebaciti u Ilijaš gdje nas očekuje uvijek raspoloženi reisu-l-ulema Mustafa ef.Cerić. Da bi održao predizbornu napetost i aktivnu pažnju slušalaca iskusni reis je posegnuo za didaktičkom igrom i prisjetio se priče o bizantijskom caru Herakliju. Prema toj zgodi, car je tražio od Ebu Sufijana da mu opiše svog rođaka Muhammeda a.s. pa ga je upitao da li su svi u njegovoj porodici bili plemeniti, da li je ikada nešto slagao, da li je neko iz njegove porodioce bio u vlasti, ko ga slijedi, da li je to elita ili običan svijet, da li se broj onih koji ga slijede povećava ili smanjuje...

- Znači, evo imate kriterije, pitajte da li je ovaj ovakav... Ako se to uklapa, to je taj, a ako se ne uklapa, pametnom je dovoljan išaret – objasnio je svoj metod reis Cerić.

BRIGA O NENAMA

Istu praktičnost reis nije pokazao u nastavku svog govora, gdje se prisjetio simpatične zgode sa nekog sijela. Naime, opušteno je posmatrao Dnevnik FTV-a, sve do momenta kada je neoprezna voditeljica izrekla: “U rujnu će posjetiti naša delegacija Tursku”. Izvjesna reisova prijateljica je u tom momentu upitala “Šta znači rujan?”. Nije to ništa novo, svi mi imamo takvih više ili manje neupućenih prijateljica, imam i ja jednu kojoj sam nedavno objašnjavao gdje se nalaze Brela. Ali, umjesto da reis to isto učini, da objasni znatiželjnoj prijateljici šta znači rujan, on je pozvao vjernike da zatraže otvaranje bosanske televizije, na kojoj će biti samo bosanski jezik:

- O tome neko treba da vodi brigu, a ne da ja sada moram prevoditi neni šta je rujan i ostale riječi.

Imamo sreću što reisa njegova prijateljica nije pitala gdje se nalaze Brela. Možda bi zatražio hitno prekrajanje državnih granica.

Rujan na stranu, očigledno je da je Islamska zajednica počela agresivnu predizbornu kampanju. Kampanja se nastavlja i narednog vikenda su najavljene svečanosti u Kotorskom kod Doboja i džematu Stinjak kod Teslića.Suze Muhameda Šaćirbeja

Ako nekom nije sasvim jasno na koga je, između ostalih kandidata, mislio reis u svojoj didaktičkoj igrici, zagonetku nam otkriva vijest sa službenog sajta Rijaseta o dešavanjima u gradu Syracuse. (Za neupućene prijateljice to je u državi New York). Vjernicima tamošnjeg džemata predavanje je održao Muhamed Šaćirbej koji je sve prisutne ostavio bez teksta. Šaćirbej nije govorio o pravilima drevne gusarske igre barbut, niti o misterioznim putevima nestanka doniranih miliona, što su teme koje najbolje poznaje.

Svoju nepripremljenost ublažio je emotivnim pristupom:

- Pričajući o svojoj zemlji i svom napaćenom narodu mogle su se vidjeti suze u očima gospodina Šaćirbeja a često je morao i zastajati da bi smirio uzburkale emocije – piše Rijasetov američki dopisnik.

Najnovije
Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
DOGRADNJA ILI UGRADNJA: Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Veselje i linč: Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
REAGOVANJE NA TEKST O DIPLOMAMA IZ GORAŽDA: Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
ODLAZAK GENERALNE DIREKTORICE: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Dok političari obećavaju, a poslodavci negoduju: Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
DIREKTOR OC JAHORINA POSTAJE POČASNI KONZUL SRBIJE: Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
PRIKAZUJUĆI SEBE KAO ŽRTVU ANTISEMITIZMA: Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
Sporazum za nesporazume
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Sporazum za nesporazume
Cvjetokradice
Iz Crvenog solitera: Cvjetokradice
Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
SKENDER KULENOVIĆ O ZAVNOBIHU: Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
LICENCU ZA RAD DOBIO U TUZLI : Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
DA LI JE RS STABILNIJA OD NJEMAČKE: Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
ZA NJIH IMA BUDŽETSKOG NOVCA: Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
TAJNA IZA ZIDINA KAZNIONICE: Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
REAGOVANJE nekadašnjeg tehničkog direktora rudnika : U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
Ko nas predstavlja?
PISMENA ZADAĆA: Ko nas predstavlja?
Firma iz Zenice se 121 put žalila na nabavke hirurškog stola, ledene plohe...
Iako im je osnovna djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija: Firma iz Zenice se 121 put žalila na nabavke hirurškog stola, ledene plohe...
Politika, najprofitabilnija privredna grana
Ko krade, taj i ima: Politika, najprofitabilnija privredna grana
Fear of Losing Drinking Water Due to Concessions
RESIDENTS OF LIVNO FIGHT TO PRESERVE WATER SOURCES: Fear of Losing Drinking Water Due to Concessions
Vlada FBiH nije dala obećanih sedam miliona, povjerioci odlučuju o sudbini firme
IMA LI SPASA ZA ZRAK: Vlada FBiH nije dala obećanih sedam miliona, povjerioci odlučuju o sudbini firme