JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
MUZIKA: Damir Orešković je najbolji američki gitarista
Novosti
: MUZIKA: Damir Orešković je najbolji američki gitarista
NOGOMET: Barcelona najbolji svjetski klub
Novosti
: NOGOMET: Barcelona najbolji svjetski klub
PANDEMIJA: Svinjska gripa evoluirala u ljudsku sumnju
Novosti
: PANDEMIJA: Svinjska gripa evoluirala u ljudsku sumnju
Novosti
: OSCAR: Objavljene nominacije
VLADA RS: Inzko nasrnuo na pravni poredak BiH
Novosti
: VLADA RS: Inzko nasrnuo na pravni poredak BiH
POPLAVA: Doglodi pretvoreni u jezero
Pošta sa okupirane strane
: POPLAVA: Doglodi pretvoreni u jezero

Reporter Žurnala posjetio je ilidžansko naselje Doglodi koje je kijametska kiša pretvorila u jezero. Civilna zaštita je nakon pet minuta čuđenja pobjegla od poplave

Svake godine, čim padne kiša, moja kuća je pod vodom - kaže nam Abdulah Muratović dok stoji do koljena u vodi pokazujući rukom na poplavljeno ilidžansko naselje Doglodi.

I zaista, voda je od ovog naselja preko noći napravila jezero, zbog obilne kiše došlo je izlijevanja Bosne i Dobrinje. Svake godine ovo mjesto bude poplavljeno u manjem ili većem obimu. Ovaj put, desetak kuća je poplavljeno, a ukoliko kiša nastavi jačim intenzitetom doći će do mnogo većih problema.

Kijametska kiša

Mještani koje smo sreli nam kažu da je ovo do sada najveća poplava koje se sjećaju.

Kuće su ostale bez telefonije i vode, a električnu energiju imaju zahvaljujući vanjskom napajanju.
-
Očekivali smo snijeg, a dobili smo ovu kijametsku kišupriča Abdulah dok gazi kroz vodu višu od koljena.

Automobili koji su se zaputili prema obližnjem naselju Bojnik se okreću. Samo najhrabriji pokušavaju preći most, ali i oni brzo odustaju.
Safet Osmanagić- Prije sat vremena si mogao preći most, a sada nema šanse. Mi uvijek sami moramo rješavati probleme, jer niko drugi nećekaže Safet Osmanagić.
Osmanagić
drvenim štapom mjeri dubinu vode i odmahuje glavom. Kaže nam da ga zabrinjava dosadašnji nivo vode, ali još više činjenica da će biti gore jer se kiša ne smiruje.
- Malo prije gledam Kantonalnu televiziju i kažu da se voda povla
či. Da su došli na teren, kao što nisu, vidjeli bi da voda iz sata u sat nadolazi.

Starca Tomislava Bajkušića brinu i neke druge stvari:
-
Znaš li sinko kolika će katastrofa biti kada se voda povuče? Ja neću smjeti spavat u svojoj kući večeras iako voda nije došla do mene. Izlijeva se kanalizacija zbog siline vode, sve fekalije će se nataložiti na zemlji kada se voda povuče. A gdje su nestale silne pare namijenjene za kolektor?
Pored Dogloda, poplavljena su i naselja Stup i Osijek koji je najugroženiji.

Treći ešalon na terenu

Očekivano, predstavnici vlasti nisu obišli ugrožena naselja. Po starom dobrom običaju delegirali su treći ešalon - savjetnike i glasnogovornike. U Doglodima se na kratko ukazala pomoćnica načelnika Općine Ilidža Mira Boras, a automobil Civilne zaštite navratio je pet minuta. To vrijeme su se iščuđavali nad vodom a onda objasnili mještanima da je u njihovoj nadležnosti samo evakuacija stanovništva i otišli.

Mještani su ogorčeni na sve, posebno na kantonalnu Vladu za koju tvrde da je krivac što im se ovo događa svake godine.
- Da je Besimu Mehmediću došla voda do vrata bilo bi proglašeno stanje elementarne nepogode, ali njemu je fino, ugodno
, kaže Abdulah.

Naravno, premijer Mehmedić ni ne pomišlja posjetiti poplavljena naselja. Ima on pametnija posla, poput javne sjednice Vlade KS u Domu mladih. Predlažemo mu da ipak ode do Dogloda, Stupa i Osijeka, ponese kišobran, na noge navuče duboke gumene čizme i počne nešto konkretno raditi. Neka makar uzme drveni štap u ruke i mjeri dubinu vode. Sve je bolje od estrade.

{slimbox images/Galerije/poplava/1.jpg,images/Galerije/poplava/1.jpg;images/Galerije/poplava/2.jpg,images/Galerije/poplava/2.jpg;images/Galerije/poplava/3.jpg,images/Galerije/poplava/3.jpg;images/Galerije/poplava/4.jpg,images/Galerije/poplava/4.jpg;images/Galerije/poplava/5.jpg,images/Galerije/poplava/5.jpg;images/Galerije/poplava/6.jpg,images/Galerije/poplava/6.jpg;images/Galerije/poplava/7.jpg,images/Galerije/poplava/7.jpg;images/Galerije/poplava/8.jpg,images/Galerije/poplava/8.jpg;images/Galerije/poplava/9.jpg,images/Galerije/poplava/9.jpg}

(zurnal.info)

Balkan Cafe: Sijelo uz saz
Novosti
: Balkan Cafe: Sijelo uz saz
Bugarska: Novinar ubijen u centru Sofije
Novosti
: Bugarska: Novinar ubijen u centru Sofije
U policijskom saopćenju navodi se da se egzekucija u mafijaškom stilu dogodila iza podneva u utorak dok je Bobi Cankov, popularni voditelj radijske emisije, ulazio u stambeni blok s dvojicom ljudi, prenosi AP.

Dva napadača pobjegla su s mjesta napada.

Cankov, koji je često javljao o organiziranom kriminalu u Bugarskoj, ubijen je na licu mjesta. Njegovi prijatelji primljeni su u bolnicu u teškom stanju.

U sličnom napadu u centru Sofije prije dvije godine naoružani napadači ubili su pisca Georgija Stoeva, autora nekoliko knjiga o organiziranom kriminalu u Bugarskoj.

(FENA)

Njemački i austrijski političari prijetili Hrvatskoj zbog Hypo banke
Novosti
: Njemački i austrijski političari prijetili Hrvatskoj zbog Hypo banke
- Meni je poznato da je politika, točnije austrijski narodnjaci s jedne i tadašnji bavarski premijer Edmund Stoiber s druge, bila umiješana u pregovore oko prodaje HGAA i da se pritom radilo i o Hrvatskoj. Tada je naime bilo riječi o tomu da će se, ako Hrvatska ne da svoj pristanak prodaji, Njemačka potruditi da RH ima probleme oko pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji, rekao je Doerfler za njemačku TV postaju ARD.

Koruški poglavar time je reagirao na tvrdnje bivših bavarskih čelnika da nisu utjecali na prodaju Hypo Grupa Alpe Adria bavarskoj državnoj banci Bayern LB.

- Sve ovo nedvosmisleno i jasno pokazuje da je postojala ogromna želja da ta banka promijeni vlasnika, zaključio je Doerfler.

Zbog teških financijskih gubitaka nastalih prilikom kupnje Hypo Grupe Alpe Adria, koji njemačke porezne obveznike stoji 3,7 milijardi eura, na udaru javnosti našlo se i bivše političko vodstvo Bavarske s dugogodišnjim bavarskim premijerom Edmundom Stoiberom kao i tadašnje vodstvo Bayern LB-a.

Prije nekoliko tjedana njemački mediji su Stoibera optužili da je izvršio pritisak na Hrvatsku, odnosno bivšeg premijera Ivu Sanadera, kako bi Hrvatska narodna banka (HNB) dala svoj pristanak prodaji HGAA Bavarcima.

Od ponedjeljka i državno odvjetništvo u Muenchenu vodi istragu povodom napisa medija da je prilikom prodaje Hypo Group Alpe Adria došlo i do tzv. "insider tradinga" prilikom kojeg se obogatilo nekoliko njemačkih i austrijskih obitelji.

(FENA)

Novosti
: DODIK: "Jednog dana" bit će o referendum o tome ostaje li RS u okviru BiH ili ne
"To ne treba da bude sporno, ali da bismo to učinili moramo legalizirati pravo na referendum, a da bismo to učinili moramo donijeti zakon o referendumu", rekao je Dodik danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Iako je istakao da na tome ne treba raditi brzo i neozbiljno, izrazio je uvjerenje da će se zakonski uvjeti za provođenje referenduma osigurati u prvoj polovini ove godine.

Ponovio je i da je referendum ozbiljna stvar, da se o toj temi prije tri godine nije smjelo pričati u RS-u, a da je sadašnja vlast odlučila da donese novi zakon o referendumu.

"Odlučili smo da legaliziramo pravo na samu priču o referendumu, a druga faza je da se on institucionalizira kroz dogradnju sadašnjeg zakona i zatim provede na nekom od pitanja koje u određenom trenutku bude važno", rekao je Dodik, podsjetivši da je sada aktuelna priča oko nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH.

Entitetski premijer je odbacio kao zlonamjrenu i netačnu izjavu lidera PDP-a Mladena Ivanića da dok je SNSD na vlasti u RS-u neće biti referenduma, a kritikovao je i još neke druge poteze PDP-a, među kojima i to što su poslanici te stranke nedavno, kako kaže, neozbiljno predložili skupštinski zaključak po kojem bi vlast RS-a trebalo da u određenom roku raspiše referendum o njenoj samostalnosti.

"Ako se PDP ne šali s tim, neka onda oni predlože donošenje odluke o statusu RS-a", dodao je Dodik, koji je zamjerio Ivaniću i zbog toga kojem je sarajevskom listu dao intervju na tu temu.

(FENA)

Novosti
: Slovenački tajkun za vilu u Švajcarskoj platio 37 miliona eura
Mirka Horvat iz Slovenije kod jednog je švicarskog odvjetnika u listopadu prošle godine osnovala tvrtku Horvista AG koja je 31. prosinca za 37 milijuna eura kupila vilu Clavadatsch.

Novac za rezidenciju u mondenom središtu Švicarske isplaćen je dotadašnjoj vlasnici, nekada bogatoj nasljednici lanca Quelle Madeleine Schickeldanz.

To je i razlog zašto je o tajanstvenoj Slovenki pisao njemački tabloid budući da je ista vlasnica svoju drugu vilu u St. Moritzu mjesec dana ranije za samo 10 milijuna eura prodala njemačkom bankaru Phillipu Mallincroftu.

Slovenski mediji ovih dana špekuliraju o tome čijim je "tajkunskim" kapitalom stvorenim u Sloveniji vila zapravo kupljena. Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" tvrdi u utorak da je tajanstvena Mirka Horvat majka slovenskog tajkuna Darka Horvata.

Horvat se stalno pojavljuje na listama najbogatijih Slovenaca iako već godinama živi u inozemstvu.

Rođen u Mariboru, on je svoje bogatstvo kao vrlo mlad čovjek počeo stvarati prije petnaestak godina, osnivajući tvrtke koje su upravljale kapitalom malih dioničara, odnosno građana koji su njegovim fondovima povjerili tzv. vlasničke certifikate koji su dijeljeni u procesu privatizacije nekadašnje društvene imovine.

Zbog poreznih ograničenja i želje da proširi poslovanje u međuvremenu je svoje tvrtke registrirao u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i u "poreznim oazama" iako i u Sloveniji još uvijek aktivno djeluju neke od njegovih firmi.

Horvat sada živi u Londonu, a prema pisanju slovenskih medija vjerojatno želi prijaviti boravak u Švicarskoj, kako bi izbjegao promjene poreznog zakonodavstva u Velikoj Britaniji. Tamo će se od 1. travnja uvesti 50-postotno oporezivanje svih prihoda iz dohotka koji prelaze 150.000 funti godišnje.

U Švicarskoj su, navodi "Dnevnik", najviši porezi na dohodak 11,5 posto, a oni koji u Švicarskoj steknu status stalno prijavljenog rezidenta mogu se s vlastima dogovoriti i o plaćanju paušalne glavarine, makar stvarno žive i posluju negdje drugdje.

(FENA)

Novosti
: Njemačka: CSU traži zaustavljanje proširenja EU nakon prijema Hrvatske

- S obzirom da je Turska miljama udaljena od potrebnih političkih i gospodarskih uvjeta za primitak u EU trebalo bi joj uskratiti izglede za primitak u Uniju", navodi se u dokumentu koji bi trebao biti prihvaćen na skorašnjem stranačkom kongresu CSU-a i kojim raspolaže FAZ.

CSU se istodobno zalaže za zaustavljanje procesa proširenja EU "do daljnjega" s izuzetkom Hrvatske. Za zemlje regije zapadnog Balkana CSU odobrava "europsku perspektivu" ali se protivi davanju bilo kakvih obećanja vezanih uz datum pristupa i jamstva za pristup. CSU se isto tako zalaže i za nove forme vezivanja uz EU koje bi bile "ispod razine" punopravnog članstva.

Preuranjeni pristupi nekih članica EU su doveli do ruba izdržljivosti, stoji u nacrtu CSU-a. Bavarski demokršćani se ovim vanjskopolitičkim istupom protive koalicijskom programu demokršćansko - liberalne vlade Angele Merkel u kojem ove jeseni, na zahtjev liberala, nije uvrštena klauzula o odbijanju proširenja EU na Tursku.

CSU se umjesto punopravnog članstva zalaže za "privilegirano partnerstvo" između Turske i EU što podržava i veća stranka njemačkog demokršćanskog bloka Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel.

(FENA)

Novosti
: GUARDIAN: Novi spor o ruskoj nafti
Istraga
: SAVJETNICI FEDERALNIH MINISTARA: Sklonište za propale kadrove (2)

Poreski obveznici u Federaciji BiH svake godine daju preko dva miliona konvertibilnih maraka za stranačke kadrove koje vlast iz budžeta plaća pod formom “savjetnik ministra”. O kakvim savjetnicima se radi najbolje govore rezultati rada samih ministara. Žurnal će se u narednom periodu baviti njihovim biografijama, životnim (ne)uspjesima, sumnjivim poslovima i ilegalnim aktivnostima. U prvom nastavku bavimo se savjetnicima premijera Federacije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine potroši skoro dva i po miliona konvertibilnih maraka na plaćanje savjetnika ministara. U 16 federalnih ministarstava, plus kabinet premijera Mustafe Mujezinovića, uposlena su 62 savjetnika. Svakom od njih ponaosob godišnje se isplati između 25 i 60 hiljada KM, neto. Za njihove “genijalne savjete”, čije efekte svakodnevno osjetimo na vlastitoj koži, oni pored ovih stalnih primanja zarađuju i značajne honorare kroz angažmane u kojekakvim komisijama i savjetima...

Važno je napomenuti da za specifične oblasti u svakom ministarstvu već postoje uposleni stručnjaci, dakle stalno zaposleni kadrovi koji za svoj (ne)rad dobijaju solidne plate. Čemu onda služe savjetnici, ako ne daju savjete? Uglavnom, da bi se uhljebili kadrovi kojima vladajuće stranke nisu pronašle bolju i unosniju funkciju, a sve to na račun poreskih obveznika.

Kada je Žurnal prije nekoliko mjeseci krenuo sa istraživanjem: “Ko su savjetnici u Vladi FBiH?”, iznenadio nas je podatak da niko u federalnoj Vladi, pa čak ni sam premijer, ne zna ko su oni i koliko ih ima. A da i ne govorimo o rezultatima njihovog rada.

Za razliku od premijera, Žurnal je prikupio podatke o savjetnicima njegovih ministara i otkrili smo da se tu krije zaista šaroliko društvo. Ima tu svega, od istinskih stručnjaka, preko izbacivača i vlasnika kafića, pa do vječitih apartčika s kojima se već skoro dvije decenije sudaramo po javnom prostoru, a još nikada nismo otkrili čime se oni zaista bave.

Nakon objavljivanja biografija savjetnika premijera Mujezinovića, na red su došli savjetnici ministrice obrazovanja i nauke Melihe Alić. Zajednička karakteristika za Mujezinovićeve kadrove mogla bi biti lovci u mutnom. Alićkini savjetnici su anemični kao i njeno ministarstvo, jednostavno neuvjerljivi i nekompetentni. Uostalom, zaključite sami.  

KABINET FEDERALNE MINISTRICE OBRAZOVANJA I NAUKE MELIHE ALIĆ

NADIJA BANDIĆ: Medijski egzekutor

Opis posla: Savjetnica ministrice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje

Karijera: U opisu posla savjetnice Bandić, vjerovatno je greškom izostavljen zadatak da vrši medijsku egzekuciju svih onih koji se ne slažu na koji način ministarstvo Melihe Alić nabavlja udžbenike. Do sada je to savjetnica Bandić odlično radila i tako uzela direktno učešće u neviđenim skandalima kao što je izbor udžbenika iz kojih djeca uče da vuk živi na grani, djeci se nude zbirke zadataka koji nemaju rješenja a kao odmor od tereta brojki i slova djeci je ponuđena razonoda času muzičkog vaspitanja uz popularnu pjesmu meksičkih ustanika La Kukaraču:

Bubašvaba, bubašvaba

s nogu se srušila,

na život gleda sa strane,

jer nema joj marihuane,

koju je pušila.

(ref. pjesme La kukarača uvrštene u udžbenik muzičkog vaspitanja za peti razred osnovne škole autora Refika Hodžića)

Istraživanje Centra civilnih inicijativa vezano za srednje obrazovanje otkrilo je šokantne činjenice: trećina djece u Bosni Hercegovini ne završava srednju školu.

- „Analize koje smo proveli proteklih mjeseci i ispitivanja javnog mijenja pokazale su da upravo diskriminacija u srednjem obrazovanja, odnosno nemogućnost svih da jednako pristupe srednjem obrazovanju, proizvodi probleme kao što su nezaposlenost, socijalna isključenost i siromaštvo“, izjavio je Adis Arapović iz CCI-a prilikom prezentiranja istraživanja.

Nepoznato je zašto je ova savjetnica vrtoglavo napredovala od profesorice bosanskog jezika i književnosti do savjetnice za obrazovanje. Stalni štrajkovi prosvjetnih radnika, mnoštvo zamjerki na korupciju u procesima nabavke i odabira udžbenika, po nekoliko škola pod istim krovom, neusaglašenost školskih programa..., samo su dio neuspjeha u radu ministrice, direktno i njene savjetnice Nadije Bandić.


ADMIR POZDEROVIĆ: Organizator kulturno-zabavnih manifestacija

Opis posla: Savjetnik ministrice za visoko obrazovanje i nauku

Karijera: Admir Pozderović mladi je profesor sigurnosti bez ikakvog ranijeg iskustva sa neprilikama u visokom obrazovanju. Sudbina je htjela da savjetnik Pozderović munjevitom brzinom, ničim izazvan, uzleti od šefa Omladinskog kulturnog centra „Goražde“ do savjetnika ministrice za resor koji donosi ogromne prihode ministarstvu (ako uračunamo dadžbine koje se nameću studentima), resor koji se najčešće spominje u tekstovima koji tematiziraju sex skandale, prostituciju i korupciju. Obzirom da nadležno ministarstvo malo toga poduzima da riješi probleme u visokom obrazovanju i skine ljagu i najveću sramotu u univerzitetskoj povijesti Bosne i Hercegovine sa ovdašnjih fakulteta, najveći dio krivnje komotno se može prebaciti na ministricu i njenog savjetnika za visoko obrazovanje.

Obzirom da ne postoji logično objašnjenje zbog čega bi neko poput Pozderovića bilo kome bio savjetnik, onda se mora kalkulisati i sa činjenicomvda ga je u orbitu delegirala knjiga Muhamedova a.s. predskazanja: Sukob civilizacija XXI stoljeća i trijumf Islama. Autor je, pogađate, uvaženi Pozderović.

Naredni citati najbolje opisuju Pozderovićev književni talent:

- Kršćanstvo i Taoizam zamijenit će timove u nacionalnim dresovima, i sa puno neizvjesnosti ući u drugo poluvrijeme finala. Međutim, Islam će svirati kraj utakmice.

- Iako Muhammed a.s. nije precizirao koja će to od skupina potomaka Ishaka osvojiti Konstantinopolis, najvjerovatnije je da će to biti vojska koja će krenuti iz Bosne put Istanbula."

Ako ova knjiga nije Pozderovića izbacila u orbitu, onda tajnu uspjeha mladog savjetnika moramo potražiti u njegovoj iscrpnoj biografiji u kojoj ponosno navodi: Posjedujem golemo iskustvo sa multimedijama. U sklopu Omladinskog kulturnog centra “Goražde”, organizirao niz kulturno-zabavnih manifestacija, tribina, promocija knjiga itd. Autor dvije knjige. Osvajač 3 zlatne i 1 bromzane medalje na međunarodnim izložbama inovacija u Ženevi, Parizu i Strazburu”.

Napomena: Eventualne greške u citiranom dijelu biografije savjetnika Pozderovića su namjerne. Zbog autentičnosti nismo ništa korigovali.


DŽEMKO RUŽDIĆ: Demobilisani savjetnik

Opis posla: Savjetnik ministrice za implementaciju projekata, resornu i međuresornu saradnju i inspekciju

Karijera: Vlastitim riječima: Demobilisan sam 20. 09. 1994. godine, na zahtjev Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta R BiH. U proteklom periodu napredovao sam od stručnog suradnika do stručnog savjetnika. U međuvremenu položio sam ispit za “organe upravljanja”. Od 2007. godine sam savjetnik ministrice obrazovanja i nauke.

Novosti
: THE TIMES: Žrtve propalih država
Novosti
: Džeko do ljeta ostaje u Wolfsburgu
Predstavnik za štampu Wolfsburga Gert Fors izjavio je da jedna od najboljih napadača Evrope u prethodnoj sezone ipak neće napustiti klub iz istoimenog grada, bar do ljeta.

Najveće interesovanje za Džeku iskazao je Milan, koji je u svoje redove htio da ga dovede i tokom ljetnjeg prijelaznog roka.

Ipak, pretpostavlja se da je glavni razlog Džekinig ostanka u klubu visoko obeštećenje koje traži aktuelni šampion Njemačke, od 40 miliona eura, koliko Milan nije spreman da izdvoji sada.

(FENA)

Novosti
: BiH od danas počinje dvogodišnji mandat u Vijeću sigurnosti UN-a
DŽENAT DREKOVIĆ: Izložba FOTOGRAF I JA
Novosti
: DŽENAT DREKOVIĆ: Izložba FOTOGRAF I JA
Zenica: Svi propusti zeničkog posla sa Brankom Montenegrom
Istraga
: Zenica: Svi propusti zeničkog posla sa Brankom Montenegrom

Posao zeničkog načelnika izgradnje elektrane na gas sa kompanijom KTG počeo je loše: skrivanjem informacija od javnosti i optužbama da je svako ko sumnja u uspjeh ovog projekta neprijatelj Zenice. Posljednja odluka Općinskog vijeća Zenice o poklanjanju zemljišta zajedničkoj kompaniji mogla bi na koncu koštati građane ovog grada nekoliko miliona maraka. Donosimo hronologiju sumnjivih odluka i propusta u “zeničkom poslu stoljeća”

Lokalna vlast u Zenici do sada je dala sve što je mogla u poslu izgradnje elektrane na gas u ovom gradu, a da zauzvrat, od svojih partnera - kompanije KTG AG iz Švicarske, nije dobila gotovo ništa. Za ovaj posao još uvijek ne postoje nikakve bankovne garancije, a od svih obećanja KTG je ispunio samo uplatu od 45.000 maraka na račun zajedničke firme KTG Zenica. Svaki segment ovog projekta imao je barem po jednu nejasnu, skrivenu ili pogrešnu odluku zeničkog načelnika Husejina Smajlovića, jednoglasno podržanu od Općinskog vijeća. Idemo redom.

1.STRATEŠKI PARTNERI: Prije nego su bacili oko na Zenicu, Branko Montenegro i Behgjet Pacolli trebali su biti strateški partneri Federacije BiH u izgradnji elektrana. Sa njima je posao, bez saglasnosti Vlade i premijera, sklopio Vahid Hećo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. Već tada je otkriveno da su Pacolli i Montenegro ranije bili umiješani u razne afere. Švicarska je protiv Pacollija vodila istragu zbog namještanja posla renoviranja moskovskog Kremlja od milijardu dolara što je platio milionima na računima kćerki bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jelcina. Poslove u BiH trebala je srediti Stranka za BiH kao zahvalnost za poslove koje je kompanija Unioninvest, pod kapom SBiH-a dobijala na Kosovu, Kazahstanu i Rusiji.

2.UPOZNAVANJE: Uprkos tome što ih je federalna Vlada proglasila nepoželjnim partnerima, zenički načelnik Husejin Smajlović dočekao ih je raširenih ruku. Tada je izjavio kako ranije nije poznavao ni Pacollija ni Montenegra ali da su ga sa njim upoznali njegovi prijatelji, zenički biznismeni. Sam je tada priznao da posao izgleda previše dobro da bi bio istinit.

3.MEMORANDUM: Javnost je za posao stoljeća, kako su ga optimistično nazvali iz načelnikovog ureda, saznala tek kada je potpisan Memorandum o razumijevanju u martu 2009. godine. Ovaj sporni memorandum javnosti i novinarima nikada nije bio javno dostupan. Njegova prva nejasnoća je: s kojom kompanijom je Memorandum uopšte postpisan. Negdje je pisalo da je to KazTransGas a negdje KTG. Tada je zvanično objašnjeno da se radi o skraćenici ali se ispostavilo da su to dvije sasvim različite kompanije sa jednom zajedničkom osobinom: objema upravlja Branko Montenegro. Nije bilo jasno ni zbog čega za njega vrijede švicarski zakoni što je Smajlović tada prokomentarisao riječima da su mu savjetnici objasnili da je to bolje!? U slučaju spora to bi značilo odlazak na teren Montenegra i plaćanje pravnih zastupnika iako općina već izdvaja sredstva za domaće pravnike. U memorandumu se spominjala saradnja sa Elektroprivredom i BH Gasom mada ove dvije kompanije o tome nisu bile zvanično obaviještene niti su bile spremne na takvu saradnju. Rok za izgradnu od dvije godine bio je teorijski moguć ali je u domaćoj praksi izdavanja dozvola i gradnje praktično od početka bio nerealan. Sam Smajlović je tada rekao da sumnja da će se elektrana zaista napraviti ali je i dalje nastavio sa bezrezervnom saradnjom sa Montenegrom.

4. UGOVOR: Tri mjeseca od početka saradnje sa Švicarcima, odnosno Kazahstancima, odnosno Montenegrom, potpisan je i Ugovor o zajedničkom ulaganju i formiranju preduzeća KTG Zenica. Problem je bio u tome što je ugovor potpisan sa drugom firmorm a ne istom iz Memoranduma. Haris Mašić, direktor novoformiranog preduzeća, isprva je govorio da nikakvih aneksa na memorandum nije bilo. Kasnije je za Žurnal izjavio da je promjena firme regulisana, pogađate, aneksom. Treba li napominjati da niti ugovor niti aneksi nikada nisu bili dostupni javnosti zvaničnim putem. Pravdano je to poslovnom tajnom i interesom projekta.

5. LIKVIDACIJA: Gašenje firme sa kojom su isprva potpisali saradnju svakom ozbiljnom političaru trebalo bi biti dovoljno da tu saradnju i prekine. Međutim, Smajlović i općinski vijećnici nastavili su “gurati” ovaj projekat kao da se ništa nije ni desilo usput izjavljujući da firma sa kojom su potpisali ugovor nije u likvidaciji. To jeste bilo tačno ali oni nikada javno nisu objasnili da su memorandum i ugovor potpisani sa dvije različite kompanije.

6. NOVI ANEKS: Sve do posljednje odluke zeničke lokalne vlasti da u zajedničku kompaniju ulože zemljište vrijedno skoro 12 miliona maraka iz posla se moglo barem donekle izaći bezbolno. Ovako, Zeničani se mogu samo nadati i moliti da će i druga strana ispoštovati makar djelić svojih obaveza i uložiti više od dosadašnjih 45.000 maraka. Istina, zenički načelnik je na sjednici Općinskog vijeća pročitao pismo garancije u kojem se navodi da izvjesni BSI pismeno garantuje za posao u Zenici. Kao i svaki put do sada, ovaj dokument nije javan i nejasno je da li se radi o švicarskoj banci BCI ili BSI-ju, još jednoj kompaniji u vlasništvu Montenegra i Pacollija.

Optužbe da smo protivnici poslovanja sa kontroverznim “biznismenima” prihvatamo sa punom odgovornoću i radošću. Iskreno priznajemo da nam cilj interes javnosti, građana Zenice i BiH, a ne bahata gramzivost lokalnih političara ili zaštita neke stranke. Jednostavno, posao koji je počeo loše, skrivanjem informacija od javnosti i nedopuštanje bilo kakve sumnjičavosti, teško da može završiti dobro i korisno. Previše je dvoznačnosti i nejasnoća u cijelom poslu, i kako reče Smajlović, sve izgleda previše obećavajuće da bi bilo istina.

(zurnal.info)

Najnovije
Ovi nisu naši!
Obračun sa manjinama: Ovi nisu naši!
Manjine su najprogresivniji dio svakog društva!
PISMENA ZADAĆA: Manjine su najprogresivniji dio svakog društva!
Na našem Univerzitetu nije bilo uhapšenih ili drugih akcija
REAGOVANJE: Na našem Univerzitetu nije bilo uhapšenih ili drugih akcija
Dodik, Stanivuković i policija snose odgovornost za nasilje nad novinarima i aktivistima
BH NOVINARI: Dodik, Stanivuković i policija snose odgovornost za nasilje nad novinarima i aktivistima
Aktivisti i novinari sprovedeni iz RS, huškači i huligani mirno spavali
BANJALUKA, DAN POSLIJE: Aktivisti i novinari sprovedeni iz RS, huškači i huligani mirno spavali
Tajkunska pravda
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Tajkunska pravda
Vanja Stokić za Žurnal - Policajci nam nisu željeli pomoći
NAPAD HULIGANA U BANJALUCI: Vanja Stokić za Žurnal - Policajci nam nisu željeli pomoći
Huligani tukli novinare i LGBT aktiviste
BANJALUKA: Huligani tukli novinare i LGBT aktiviste
Krunisat ću te maslačkom
Iz Crvenog solitera: Krunisat ću te maslačkom
Policija zabranila skup
NEMA POVORKE PONOSA U BANJALUCI: Policija zabranila skup
Narod voli gadove
Tako je govorila Dubravka Ugrešić: Narod voli gadove
Takva ljubav ne postoji!
Dijala Hasanbegović: Takva ljubav ne postoji!
Ekstremisti pozivaju na linč LGBT aktivista i novinara
BANJALUKA: Ekstremisti pozivaju na linč LGBT aktivista i novinara
Kontejner kao mobilna učionica za Rome
Segregacija ili obrazovanje: Kontejner kao mobilna učionica za Rome
Višemilionski profit, poslovna saradnja sa javnim institucijama i EU
Kako posluju fakulteti koji su pod istragom Tužilaštva: Višemilionski profit, poslovna saradnja sa javnim institucijama i EU
Nacionalisti optužuju strane agenture za uništavanje hrišćanskih vrijednosti
LGBT AKTIVISTI U BANJALUCI NA UDARU: Nacionalisti optužuju strane agenture za uništavanje hrišćanskih vrijednosti
Repressive laws modelled on Russia, Belarus and Georgia
CRIMINALIZATION OF SLANDER IN REPUBLIKA SRPSKA (2): Repressive laws modelled on Russia, Belarus and Georgia
Tužilaštvo BiH još uvijek čeka dokumentaciju iz Srbije
ISTRAGA O DODIKOVOJ VILI U BEOGRADU: Tužilaštvo BiH još uvijek čeka dokumentaciju iz Srbije
Dodik's law for disciplining the media and citizens
CRIMINALIZATION OF SLANDER IN REPUBLIKA SRPSKA (1): Dodik's law for disciplining the media and citizens
Spremno smo dočekali pandemiju, za sve su krivi mediji i tužilaštvo!
Direktor FUCZ pokušava obmanuti sud i javnost : Spremno smo dočekali pandemiju, za sve su krivi mediji i tužilaštvo!