POSLJEDICE LOŠEG STEČAJNOG POSTUPKA:Matiasu Zubaku odbijena registracija firme WDG-Vitezit

Istražujemo

POSLJEDICE LOŠEG STEČAJNOG POSTUPKA: Matiasu Zubaku odbijena registracija firme WDG-Vitezit

Odluka travničkog suda da odbije registraciju firme dokazuje navode Žurnala da potpisivanje kupoprodajnog ugovora nije bilo moguće bez prethodne saglasnosti Vlade Federacije BiH, ako se firma namjenske industrije prodaje u procentu većem od 49%.

Matiasu Zubaku odbijena registracija firme WDG-Vitezit
Vitezit

Općinski sud u Travniku nije prihvatio zahtjev za registraciju firme WDG-Vitezit. Jedan od razloga jeste što je među djelatnostima navedena proizvodnja oružja i municije te vojnih borbenih vozila. Kako nova firma nema prethodnu saglasnost federalnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za namjensku proizvodnju, sud je naložio da istu briše iz Odluke o osnivanju društva ili dostavi navedenu saglasnost. Drugi razlog odbijanja upisa je naziv firme.

„Budući da u pravnom prometu već posluje pravni subjekt nazivom PS „Vitezit“ d.o.o. – u stečaju, nad čijom imovinom se provodi stečajni postupak, potrebno je izmjeniti ime društva, odnosno dostaviti izjavu navedenog društva da se ne protivi korištenju u imenu novog društva“, navedeno je u zaključku travničkog Osnovnog suda.

Za ovu drugu stavku kupac Vitezita, vlasnik zagrebačke firme „WDG promet“ Matias Zubak vjerovatno neće imati problema jer je proces kupoprodaje kojeg vode stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović i predsjednik Odbora povjerilaca Adil Lozo prepun niza pogodovanja kupcu, bez obzira na zakonske propise.

Ugovor pun pravnih praznina, nedostaju odredbe brojnih zakonaStečajni sudija o kupoprodaji VitezitaUgovor pun pravnih praznina, nedostaju odredbe brojnih zakona

Odluka travničkog suda da odbije registraciju firme dokazuje navode Žurnala da potpisivanje kupoprodajnog ugovora nije bilo moguće bez prethodne saglasnosti Vlade Federacije BiH, ako se firma namjenske industrije prodaje u procentu većem od 49%. Vlada je do sada dala saglasnost samo za pokretanje stečajnog postupka, a stečajni postupak podrazumjeva i donošenje rješenja o dosudi kojeg mora potpisati stečajni sudija.  Tek nakon pravosnažnosti tog rješenja moglo bi se pristupiti potpisivanju ugovora. Unatoč ovim nedostacima, kupoprodajni ugovor je potpisan, kao i aneks, a sve kako bi se kupac što prije upisao vlasništvo. Pokušaj registracije nove firme dokazuje da nije prodan Vitezit, nego njegova imovina i da kupac nema nikakvih obaveza prema bivšim radnicima ili drugim potraživanjima.

Završena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodanaNema više firme namjenske industrijeZavršena višegodišnja pljačka Vitezita, sva imovina konačno rasprodana

Još uvijek je nepoznanica i čiji je novac - 10,8 miliona maraka kojim je navodno plaćena prodana imovina Vitezita, odnosno 1,3 miliona m2 zemljišta sa objektima i komunalnom infrastrukturom. Češka zalagaonica „Podnikatelská družstevní záložna“ sigurno nije dala novac bez obezbjeđenja kolaterala, pa će biti uslovno zanimljivo saznati šta je upisano u zemljišne knjige ukoliko do toga dođe, odnosno ukoliko federalna vlada ne poništi cijeli postupak.

Stečajni postupak nad Vitezitom bi mogao biti poništen?ZBOG NIZA NEZAKONITOSTIStečajni postupak nad Vitezitom bi mogao biti poništen?

Uporedo, u pogonima Vitezita već je počelo rušenje pojedinih objekata, sječa stabala i druge radnje koje nisu dozvoljene do konačne validnosti kupoprodajnog ugovora. Uništava se ili iznosi iz kruga Vitezita i vrijedna dokumentacija o namjenskoj proizvodnji.

Firmu prodaju za 13 miliona, a samo licence za vojnu proizvodnju vrijede 20!UDRUŽENI PODUHVAT PRODAJE VITEZITA (2) Firmu prodaju za 13 miliona, a samo licence za vojnu proizvodnju vrijede 20!

Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona odavno ima razlog da „pročešlja“ pljačku Vitezita još iz vremena prije stečaja, a prijavljene su im i aktuelne radnje stečajne uprave. Biće da za to nisu dobili prethodnu saglasnost od mentora iz HDZ-a BiH i SDA, što je logično jer bi akteri iz tih stranaka tako izvršili samooptuženje.

Kadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!UDRUŽENI KRIMINALNI PODUHVATKadrovi HDZ-a i SDA omogućili prodaju Vitezitovog pogona Iranu!

 

(zurnal.info)