Udruženja zlostavljanih: Benedikt XVI ima dvije sedmice da kazni pedofile
Dossier
Kako odlazi papa: Udruženja zlostavljanih: Benedikt XVI ima dvije sedmice da kazni pedofile
Nakon početnog iznenađenja uslijedile su brojne reakcije, među kojima i podozrenje kako su stvari tako jednostavne kakvim ih je predstavio sam Benedikt XVI. Mnogi su njegov odlazak upoređivali sa ostankom prethodnika Ivana Pavla II koji, iako potpuno onemoćao, ipak nije odustajao
Od Razglednice iz groba do pisma s metkom
Dossier
Emir Suljagić, karijera: Od Razglednice iz groba do pisma s metkom
EPILOG: Obustavljena istraga protiv Stankovića, Dodik uništava Sud BiH, pljačka se nastavlja
Dossier
Tornjevi Milorada Dodika (9): EPILOG: Obustavljena istraga protiv Stankovića, Dodik uništava Sud BiH, pljačka se nastavlja
Zoran Tadić: Stanković je tražio da zaposlim Dodikovu kćerku i krivotvorim račune
Dossier
Tornjevi Milorada Dodika (8): Zoran Tadić: Stanković je tražio da zaposlim Dodikovu kćerku i krivotvorim račune
Kriminalom se jača Republika Srpska
Dossier
Tornjevi Milorada Dodika (7): Kriminalom se jača Republika Srpska
Zoran Tadić je protjeran iz BiH zato što nije htio prikrivati Stankovićeve prevare
Dossier
Tornjevi Milorada Dodika (6): Zoran Tadić je protjeran iz BiH zato što nije htio prikrivati Stankovićeve prevare
Dokazujemo i dokumentiramo kako je firma “Integra” otela kamere i telefone sa zgrade RTRS
Dossier
Tornjevi Milorada Dodika (5): Dokazujemo i dokumentiramo kako je firma “Integra” otela kamere i telefone sa zgrade RTRS
Kako je “domaćinski” izgrađena zgrada RTRS
Dossier
Tornjevi Milorada Dodika (4): Kako je “domaćinski” izgrađena zgrada RTRS
Milioneri su krali pepeljare i korpe za smeće
Dossier
Tornjevi Milorada Dodika (3): Milioneri su krali pepeljare i korpe za smeće
Kako je šaptom pala Skupština RS
Dossier
Tornjevi Milorada Dodika (2): Kako je šaptom pala Skupština RS
Majka svih afera
Dossier
Tornjevi Milorada Dodika (1): Majka svih afera
Kako se pljačkalo po srebreničkim putevima
Dossier
Drumski razbojnici (7): Kako se pljačkalo po srebreničkim putevima

U samom koritu rijeke Sutjeske (u okviru nacionalnog parka Sutjeska) eksploatiše se šljunak i drobi na licu mjesta, te se ugrađuje u nasip i beton potreban za građevinske radove. Nijedna inspekcija nije smjela da preduzme bilo kakve korake, premda je riječ o teškom krivičnom djelu.

Fatima Fatibegović, bivša čelnica Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, nije imala snage niti hrabrosti da inspekcije pošalje na gradilište i utvrdi sva kršenja zakona.

Takođe, niti ovlašteni radnici Puteva RS nisu u ove tri godine, koliko se na Čemernu “gradi” bili česti gosti na gradilištu.

SREBRENICA

Mladen_lazendic_putevi_copy_copyVlada RS donijela je 28.03. 2007. godine odluku kojom se području opštine Srebrenica daje poseban socijalno-ekonomski status, da bi naredni mjesec, 26.04, donijela odluku o izgradnji i modernizaciji regionalnih putnih pravaca u ovoj opštini. Ovim dokumentom je precizirano da se sprovede hitan pregovarački postupak izbora izvođača radova. I tu ništa nije sporno, iako neki stručnjaci tvrde da je, po Zakonu o javnim nabavkama BiH, morao biti raspisan međunarodni tender, jer je posao vrijedan više desetina miliona KM.

Nakon odluka Vlade na scenu stupaju Čubrilović i Lazendić, koji svojim favoritima omogućavaju dobijanje posla. Za sanaciju i izgradnju regionalnih puteva na području Srebrenice volšebno je u roku od 15 dana formiran poziv za ponude, naravno bez adekvatne projektne dokumentacije. (Postojala je djelimična s kraja osamdesetih godina prošlog vijeka.) Na tender po pozivu pozvane su dvije firme iz Laktaša – „Integral-inženjering“ i „Niskogradnja“, kao i „Tuzlaputevi“ iz Tuzle, dok pozive nisu dobile firme iz Zvornika i Bijeljine koje su do tada izvodile sve radove u ovom području Republike Srpske i koje imaju kadrovske i materijalne uslove kao i svu potrebnu opremu. Posao je dobila „Niskogradnja“, tako da je jasno da pomenute firme svjesno nisu pozvane kako ne bi povoljnijim cijenama ugrozile favorizovano preduzeće.

„Ugovor između JP 'Putevi RS' i preduzeća 'Niskogradnja' potpisan je na bazi jediničnih cijena po pozicijama radova, a prema ugovorenim dokumentima za izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju puteva. Na području opštine Srebrenica, zbog hitnosti slučaja, za te svrhe nije urađena projektna dokumentacija, pa je ugovor sa izvođačem radova potpisan na bazi inženjeringa, što podrazumijeva da će izvođač radova raditi i projektnu dokumentaciju. Plaćanje će se vršiti na osnovu stvarno izvedenih, na licu mjesta izmjerenih i od strane nadzornog organa odobrenih količina“, odgovoreno je tada iz „Puteva“ na pitanje o vrijednosti ugovora.

Ovakav način poslovanja, bez sumnje, otvorio je priliku za brojne mahinacije i malverzacije, posebno zbog činjenice što je bila potpuno nepoznata vrijednost radova, koja se, kako smo to vidjeli prilikom izgradnje autoputa Banjaluka–Gradiška, može povećavati do astronomskih iznosa.

DUPLIRANJE CIJENA

Druga prevara načinjena je po ključnim jediničnim cenama, koje su od tri do pet puta bile veće od trenutnih na tržištu, dok se na osnovu tadašnjih odgovora iz „Puteva“ može lako zaključiti da su „samo“ duplo veće od onih koje se nude na ostalim tenderima.

„Ugovorene jedinične cijene asfalta su slijedeće: izrada gornjih nosećih slojeva od bituminizirajućih materijala debljine 7 cm 26,60 KM po metru kvadratnom; izrada asfalt betona (habajući sloj) od eruptivnog agregata debljine 3 cm 14,40 KM po kvadratu i izrada asfalt betona (habajući sloj) od krečnjačkog agregata debljine 3 cm iznosi 12 KM po metru kvadratnom“, saopšteno je iz „Puteva RS“. Stručnjaci iz ove oblasti koji su preračunali ove cijene tvrde da je ugovorena cijena tone asfalta 160–200 KM, dok se ista količina na području Banjaluke na tenderima koje su provodili JP „Putevi“ odobravana po cijeni od 80 KM. Gde je otišla razlika od 80 do 120 KM po toni asfalta, možete sami pretpostaviti. Međutim, odgovori „Puteva“ o jediničnim cijenama bili su najobičnija obmana, jer su one mnogo, mnogo veće od navedenih, iako su i ove drastične.

PRAZNINA POD ŠATOROM

Velika priča o obnovi Srebrenice i stvaranju uslova za bolji žvot stanovnika ovog grada pokazala se tek kao paravan za još jednu milionsku prevaru.

Nedeljko_cubrilovic_1Na svečanom otvaranju dionice puta od Drinjače do Skelana, (29.04. 2008.), niko od nosilaca posla nije bio prisutan. Pod šatorom se nisu našli glavni režiseri Mladen Lazendić, direktor javnog preduzeća «Putevi», ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, a nedostajao je i tadašnji premijer Milorad Dodik. Prisutan je bio samo savjetnik premijera Miladin Dragičević koji je otkrio da cijena radova iznosi preko 1,0 mil KM po kilometru, što je tri puta više od stvarno potrebnih sredstava. Dragičević je tako potvrdio da je 35 kilometara izgrađenih puteva koštalo 35 miliona maraka.

Riječ je o prevari, jer vrijednost urađenih poslova, prema riječima stručnjaka, nije prešla 12 miliona maraka, što implicira da je na rekonstrukciji srebreničkih puteva otuđeno 23 miliona maraka.

Ugovorena cijena iskopa u materijalu III i IV kategorije iznosi 18,30 KM/m3, dok je trenutna prosječna cijena ove pozicije rada svega 4 KM/m3 i uvećana je 6 i po puta. Ugovorena cijena iskopa u materijalu V i VI kategorije iznosi 24,50 KM/m3, odnosno tri puta više od aktuelnih cijena, koje svugdje iznose u prosjeku 8 KM/m3 .

Za kopanje jaraka uzimalo se 20,00 KM/m3 dok je prosječna cijena ove pozicije rada bila oko 3 KM/m3, ugovorena cijena iskopa u pozajmištu u materijalu III i IV kategorije iznosi 18,00 KM/m3 , tri puta više od normalnih cijena, koje na ovoj poziciji rada iznose oko 6 KM/m3

Osim na kopanju jaraka, enormno se naplatilo i na njihovom oblaganju betonom MB 20. Tako je za obloge uzimano 56,00 KM/m2 , iako je prosječna cijena ove pozicije rada bila oko 18 KM/m2 .Žestoko se zagrabilo i na izradi bankina, dok se bjesomučno inkasiralo na nabijanju podtla. Ćubiću su radovi plaćani 6,50 KM/m3 dok je prosječna cijena ove pozicije rada tek 70 pfeniga po kubiku.

Ugovorena cijena izrade tampona od pjeskovito - šljunkovitih materijala iznosi 45,00 KM/m3 dok je cijena ove pozicije rada pet puta manja i košta oko 9 KM/m3.

Gotovo duplo je veća ugovorena cijena bitumeniziranog gornjeg nosivog sloja debljine 7 cm i iznosi 26,00 KM/m2, iako se ovi radovi plaćaju oko15 KM/m2 (1,8 puta više). Slično je i sa habajućim slojem asfalta od eruptivnog materijala debljine 3 cm. Ćubić ga je naplaćivao 14,40 KM/m2 dok je prosječna cijena ove pozicije rada oko 8 KM/m2.

NEKVALITETNA GRADNJA

Posebna priča je kvalitet izvedenih radova, jer su sanacioni radovi na srebreničkim putevima obavljeni i prije svečanog otvaranja, što je raritet nezabilježen u svijetu. Projekat izvedenog stanja je urađen na osnovu građevinske knjige izvođača, odnosno po matrici: sve vjerujemo izvođaču na riječ! Potvrđuje to i činjenica da nisu izvršene stručne terenske kontrole stvarno izvedenih količina radova, čime je otvoreno područje za bezbrojne malverzacije.

Gacko_put__preko__Cemernog__po_planu_copy

Najznačajnije od svega je da elementi trase izvedenog puta ne zadovoljavaju minimalne zahtjeve koje je propisao odgovarajući Pravilnik o projektovanju puteva u BiH, a kako nema odgovarajućih dozvola i saglasnosti na putu se nije mogao izvršiti tehnički prijem, odnosno izdati upotrebna dozvola. Kako se radovi na ovom putnom pravcu izvode u kontinuitetu već više godina značajno je istaći da je tri godine prije nego je Dodikova vlada odlučila rekonstruisati srebreničke puteve, potpuno isti obim radova ugovoren na iznos od oko 350.000 KM po kilometru, odnosno 650 hiljada maraka manje od vrijednosti ugovora sa „Niskogradnjom“. Kada se ovih 650 hiljada pomnoži sa 35 kilometara, dođe se do štete u budžetu od već pomenuta 23 miliona. Simptomatična je i odredba ugovora o građenju (član 5) u kome se definiše način plaćanja: 40 % po potpisu ugovora, a ostatak po mjesečnim situacijama. Sve ovo upućuje na činjenicu da je izvođač kroz avans naplatio kompletnu vrijednost radova, a da je iznos realizovan kroz „naduvane“ mjesečne situacije do konačnih 1,0 milion po kilometru bio čista zarada lažnih dobrotvora.

NASTAVIĆE SE

Ovdje još nije kraj priče. Tek kada međunarodne finansijske institucije detaljnije ispitaju radove po putevima koji se finansiraju iz njihovih sredstava, mnoge će zaboliti glava. Izvođači radova, uz svesrdnu podršku vodećih inženjera JP „Putevi“, falsifikuju projektnu i gradilišnu dokumentaciju i po svakom projektu otuđe najmanje 30 % potrošenih sredstava, (nepostojeće količine, kvalitet ugrađenih materijala i slično). Do kada će se čekati da naše institucije reaguju ne znamo, ali bi nezavisni međunarodni konsultanti mogli vrlo brzo početi češljati dokumentaciju projekata koji su finansirani sredstvima Svjetske banke, EBRD i EIB.

(zurnal.info)

Čudo na Čemernom – tunel se sam produžava
Dossier
Drumski razbojnici (6): Čudo na Čemernom – tunel se sam produžava
Kako su se u mrežu autoputeva upleli Austrijanci i Slovenci
Dossier
Drumski razbojnici (5): Kako su se u mrežu autoputeva upleli Austrijanci i Slovenci
Zatrovali Lijevče polje pa nazdravili šampanjcem
Dossier
Drumski razbojnici (4): Zatrovali Lijevče polje pa nazdravili šampanjcem
Petlja usred ničega
Dossier
Drumski razbojnici (3): Petlja usred ničega
Objašnjavamo i dokazujemo kako je ukradeno 66 miliona maraka
Dossier
Drumski razbojnici (2): Objašnjavamo i dokazujemo kako je ukradeno 66 miliona maraka
Tunel koji misteriozno nestaje pa ponovo, još tajanstvenije, pojavljuje
Dossier
Drumski razbojnici (1): Tunel koji misteriozno nestaje pa ponovo, još tajanstvenije, pojavljuje
Nevjerovatno je da niko nije reagovao na ove činjenice, kao ni na dokumente, (u posjedu „Žurnala“), koji svjedoče da su po potrebi u jednom Aneksu ugovora tuneli nestajali, da bi se nakon toga, pojavili u drugom Aneksu, mnogo skuplji nego što je to iko mogao i zamisliti. Krenimo redom
Nikad okončane pljačke
Dossier
Poslovna biografija gospodara Republike Srpske (10): Nikad okončane pljačke
Objavićemo niz dokumenata i dokaza o tome kako je u projekat „Čemerno“ uloženo preko 71 milion KM, a od rekonstrukcije klizišta nije bilo ništa, jer su pare otišle u sasvim drugom pravcu. Tu će biti i dokazi kako su milioni iz budžeta, umjesto da budu uloženi u revitalizaciju puteva u opštini Srebrenica, revitalizovali privatne projekte Dodika i njegovih tajkuna
Najnovije
Satanizacija opozicije i kupovina glasova
Prljava naprednjačka kampanja (Audio): Satanizacija opozicije i kupovina glasova
Općina Novo Sarajevo poništila tender za nabavku spornog softvera!
NAKON PISANJA ŽURNALA: Općina Novo Sarajevo poništila tender za nabavku spornog softvera!
Slučaj otimanja državnog zemljišta u Kreševu stigao do Tužilaštva BiH
DA LI ĆE IKO ODGOVARATI: Slučaj otimanja državnog zemljišta u Kreševu stigao do Tužilaštva BiH
Ako lažu novinari, istinu govore potpis i pečat
KO FALSIFIKUJE MINISTRA KONAKOVIĆA: Ako lažu novinari, istinu govore potpis i pečat
Pregled sedmice
Audio Žurnal: Pregled sedmice
Počasni konzuli u BiH dobijaju diplomatsku iskaznicu MVP BiH
reagovanje mvp bih: Počasni konzuli u BiH dobijaju diplomatsku iskaznicu MVP BiH
Federalnoj vladi važniji interesi ArcelorMittala od radnika
DVIJE SEDMICE ŠTRAJKA U ZENICI: Federalnoj vladi važniji interesi ArcelorMittala od radnika
Vatra na I
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NIKOVIĆA: Vatra na I
Brojanica pipana kroz Gazu
Iz Crvenog solitera (audio): Brojanica pipana kroz Gazu
Za 9. januar izdvojeno rekordnih 1,45 miliona maraka, počele sumnjive nabavke
DRON SHOW ZA NEUSTAVNI DAN RS: Za 9. januar izdvojeno rekordnih 1,45 miliona maraka, počele sumnjive nabavke
Svijet se lako umara od tuđih tragedija
U šta se pretvaramo (audio): Svijet se lako umara od tuđih tragedija
Djeca i dalje rizikuju život na putu do škole
Općina Olovo ne želi popraviti most (VIDEO): Djeca i dalje rizikuju život na putu do škole
Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković
KONZULAT SRBIJE NA PALAMA UZ SAGLASNOST PREDSJEDNIŠTVA BIH: Diplomatski pasoš Ljevnaiću mogu dati Srbija ili Konaković
Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
IZGRADNJA MUZEJA 505 VITEŠKE BRIGADE: Poslovi vrijedni tri miliona ponovo dodijeljeni firmi Kov-grad
Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
PISMENA ZADAĆA (audio): Mirko Ilić je dizajnirao moje djetinjstvo
Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
DOGRADNJA ILI UGRADNJA: Stanivuković samo za dodatne radove podijelio 2,3 miliona maraka
Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Veselje i linč (audio): Ljubitelji tenisa, muzike i velikosrpskog hegemonizma
Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
REAGOVANJE NA TEKST O DIPLOMAMA IZ GORAŽDA: Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
ODLAZAK GENERALNE DIREKTORICE: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Dok političari obećavaju, a poslodavci negoduju: Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika