JEDINA SLOBODNA TERITORIJA
TADIĆ: Srbija se ne miješa u unutrašnje stvari BiH
Novosti
: TADIĆ: Srbija se ne miješa u unutrašnje stvari BiH
SARAJEVO: Kandidatura za Evropsku prijestolnicu kulture
Novosti
: SARAJEVO: Kandidatura za Evropsku prijestolnicu kulture
FRA MIRKO: Nema vehabija na Plehanu
Novosti
: FRA MIRKO: Nema vehabija na Plehanu
NORVEŠKA: Aftenposten objavio karikature poslanika
Novosti
: NORVEŠKA: Aftenposten objavio karikature poslanika
SARAJEVO: Behmen uputio pritužbu tužilaštvu u Bijeljini
Novosti
: SARAJEVO: Behmen uputio pritužbu tužilaštvu u Bijeljini
BRUXELLES: Obama ima manju platu od Van Rompuya
Novosti
: BRUXELLES: Obama ima manju platu od Van Rompuya
MUZIKA: Damir Orešković je najbolji američki gitarista
Novosti
: MUZIKA: Damir Orešković je najbolji američki gitarista
NOGOMET: Barcelona najbolji svjetski klub
Novosti
: NOGOMET: Barcelona najbolji svjetski klub
PANDEMIJA: Svinjska gripa evoluirala u ljudsku sumnju
Novosti
: PANDEMIJA: Svinjska gripa evoluirala u ljudsku sumnju
Novosti
: OSCAR: Objavljene nominacije
VLADA RS: Inzko nasrnuo na pravni poredak BiH
Novosti
: VLADA RS: Inzko nasrnuo na pravni poredak BiH
POPLAVA: Doglodi pretvoreni u jezero
Pošta sa okupirane strane
: POPLAVA: Doglodi pretvoreni u jezero

Reporter Žurnala posjetio je ilidžansko naselje Doglodi koje je kijametska kiša pretvorila u jezero. Civilna zaštita je nakon pet minuta čuđenja pobjegla od poplave

Svake godine, čim padne kiša, moja kuća je pod vodom - kaže nam Abdulah Muratović dok stoji do koljena u vodi pokazujući rukom na poplavljeno ilidžansko naselje Doglodi.

I zaista, voda je od ovog naselja preko noći napravila jezero, zbog obilne kiše došlo je izlijevanja Bosne i Dobrinje. Svake godine ovo mjesto bude poplavljeno u manjem ili većem obimu. Ovaj put, desetak kuća je poplavljeno, a ukoliko kiša nastavi jačim intenzitetom doći će do mnogo većih problema.

Kijametska kiša

Mještani koje smo sreli nam kažu da je ovo do sada najveća poplava koje se sjećaju.

Kuće su ostale bez telefonije i vode, a električnu energiju imaju zahvaljujući vanjskom napajanju.
-
Očekivali smo snijeg, a dobili smo ovu kijametsku kišupriča Abdulah dok gazi kroz vodu višu od koljena.

Automobili koji su se zaputili prema obližnjem naselju Bojnik se okreću. Samo najhrabriji pokušavaju preći most, ali i oni brzo odustaju.
Safet Osmanagić- Prije sat vremena si mogao preći most, a sada nema šanse. Mi uvijek sami moramo rješavati probleme, jer niko drugi nećekaže Safet Osmanagić.
Osmanagić
drvenim štapom mjeri dubinu vode i odmahuje glavom. Kaže nam da ga zabrinjava dosadašnji nivo vode, ali još više činjenica da će biti gore jer se kiša ne smiruje.
- Malo prije gledam Kantonalnu televiziju i kažu da se voda povla
či. Da su došli na teren, kao što nisu, vidjeli bi da voda iz sata u sat nadolazi.

Starca Tomislava Bajkušića brinu i neke druge stvari:
-
Znaš li sinko kolika će katastrofa biti kada se voda povuče? Ja neću smjeti spavat u svojoj kući večeras iako voda nije došla do mene. Izlijeva se kanalizacija zbog siline vode, sve fekalije će se nataložiti na zemlji kada se voda povuče. A gdje su nestale silne pare namijenjene za kolektor?
Pored Dogloda, poplavljena su i naselja Stup i Osijek koji je najugroženiji.

Treći ešalon na terenu

Očekivano, predstavnici vlasti nisu obišli ugrožena naselja. Po starom dobrom običaju delegirali su treći ešalon - savjetnike i glasnogovornike. U Doglodima se na kratko ukazala pomoćnica načelnika Općine Ilidža Mira Boras, a automobil Civilne zaštite navratio je pet minuta. To vrijeme su se iščuđavali nad vodom a onda objasnili mještanima da je u njihovoj nadležnosti samo evakuacija stanovništva i otišli.

Mještani su ogorčeni na sve, posebno na kantonalnu Vladu za koju tvrde da je krivac što im se ovo događa svake godine.
- Da je Besimu Mehmediću došla voda do vrata bilo bi proglašeno stanje elementarne nepogode, ali njemu je fino, ugodno
, kaže Abdulah.

Naravno, premijer Mehmedić ni ne pomišlja posjetiti poplavljena naselja. Ima on pametnija posla, poput javne sjednice Vlade KS u Domu mladih. Predlažemo mu da ipak ode do Dogloda, Stupa i Osijeka, ponese kišobran, na noge navuče duboke gumene čizme i počne nešto konkretno raditi. Neka makar uzme drveni štap u ruke i mjeri dubinu vode. Sve je bolje od estrade.

{slimbox images/Galerije/poplava/1.jpg,images/Galerije/poplava/1.jpg;images/Galerije/poplava/2.jpg,images/Galerije/poplava/2.jpg;images/Galerije/poplava/3.jpg,images/Galerije/poplava/3.jpg;images/Galerije/poplava/4.jpg,images/Galerije/poplava/4.jpg;images/Galerije/poplava/5.jpg,images/Galerije/poplava/5.jpg;images/Galerije/poplava/6.jpg,images/Galerije/poplava/6.jpg;images/Galerije/poplava/7.jpg,images/Galerije/poplava/7.jpg;images/Galerije/poplava/8.jpg,images/Galerije/poplava/8.jpg;images/Galerije/poplava/9.jpg,images/Galerije/poplava/9.jpg}

(zurnal.info)

Balkan Cafe: Sijelo uz saz
Novosti
: Balkan Cafe: Sijelo uz saz
Bugarska: Novinar ubijen u centru Sofije
Novosti
: Bugarska: Novinar ubijen u centru Sofije
U policijskom saopćenju navodi se da se egzekucija u mafijaškom stilu dogodila iza podneva u utorak dok je Bobi Cankov, popularni voditelj radijske emisije, ulazio u stambeni blok s dvojicom ljudi, prenosi AP.

Dva napadača pobjegla su s mjesta napada.

Cankov, koji je često javljao o organiziranom kriminalu u Bugarskoj, ubijen je na licu mjesta. Njegovi prijatelji primljeni su u bolnicu u teškom stanju.

U sličnom napadu u centru Sofije prije dvije godine naoružani napadači ubili su pisca Georgija Stoeva, autora nekoliko knjiga o organiziranom kriminalu u Bugarskoj.

(FENA)

Njemački i austrijski političari prijetili Hrvatskoj zbog Hypo banke
Novosti
: Njemački i austrijski političari prijetili Hrvatskoj zbog Hypo banke
- Meni je poznato da je politika, točnije austrijski narodnjaci s jedne i tadašnji bavarski premijer Edmund Stoiber s druge, bila umiješana u pregovore oko prodaje HGAA i da se pritom radilo i o Hrvatskoj. Tada je naime bilo riječi o tomu da će se, ako Hrvatska ne da svoj pristanak prodaji, Njemačka potruditi da RH ima probleme oko pregovora o punopravnom članstvu u Europskoj uniji, rekao je Doerfler za njemačku TV postaju ARD.

Koruški poglavar time je reagirao na tvrdnje bivših bavarskih čelnika da nisu utjecali na prodaju Hypo Grupa Alpe Adria bavarskoj državnoj banci Bayern LB.

- Sve ovo nedvosmisleno i jasno pokazuje da je postojala ogromna želja da ta banka promijeni vlasnika, zaključio je Doerfler.

Zbog teških financijskih gubitaka nastalih prilikom kupnje Hypo Grupe Alpe Adria, koji njemačke porezne obveznike stoji 3,7 milijardi eura, na udaru javnosti našlo se i bivše političko vodstvo Bavarske s dugogodišnjim bavarskim premijerom Edmundom Stoiberom kao i tadašnje vodstvo Bayern LB-a.

Prije nekoliko tjedana njemački mediji su Stoibera optužili da je izvršio pritisak na Hrvatsku, odnosno bivšeg premijera Ivu Sanadera, kako bi Hrvatska narodna banka (HNB) dala svoj pristanak prodaji HGAA Bavarcima.

Od ponedjeljka i državno odvjetništvo u Muenchenu vodi istragu povodom napisa medija da je prilikom prodaje Hypo Group Alpe Adria došlo i do tzv. "insider tradinga" prilikom kojeg se obogatilo nekoliko njemačkih i austrijskih obitelji.

(FENA)

Novosti
: DODIK: "Jednog dana" bit će o referendum o tome ostaje li RS u okviru BiH ili ne
"To ne treba da bude sporno, ali da bismo to učinili moramo legalizirati pravo na referendum, a da bismo to učinili moramo donijeti zakon o referendumu", rekao je Dodik danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Iako je istakao da na tome ne treba raditi brzo i neozbiljno, izrazio je uvjerenje da će se zakonski uvjeti za provođenje referenduma osigurati u prvoj polovini ove godine.

Ponovio je i da je referendum ozbiljna stvar, da se o toj temi prije tri godine nije smjelo pričati u RS-u, a da je sadašnja vlast odlučila da donese novi zakon o referendumu.

"Odlučili smo da legaliziramo pravo na samu priču o referendumu, a druga faza je da se on institucionalizira kroz dogradnju sadašnjeg zakona i zatim provede na nekom od pitanja koje u određenom trenutku bude važno", rekao je Dodik, podsjetivši da je sada aktuelna priča oko nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH.

Entitetski premijer je odbacio kao zlonamjrenu i netačnu izjavu lidera PDP-a Mladena Ivanića da dok je SNSD na vlasti u RS-u neće biti referenduma, a kritikovao je i još neke druge poteze PDP-a, među kojima i to što su poslanici te stranke nedavno, kako kaže, neozbiljno predložili skupštinski zaključak po kojem bi vlast RS-a trebalo da u određenom roku raspiše referendum o njenoj samostalnosti.

"Ako se PDP ne šali s tim, neka onda oni predlože donošenje odluke o statusu RS-a", dodao je Dodik, koji je zamjerio Ivaniću i zbog toga kojem je sarajevskom listu dao intervju na tu temu.

(FENA)

Novosti
: Slovenački tajkun za vilu u Švajcarskoj platio 37 miliona eura
Mirka Horvat iz Slovenije kod jednog je švicarskog odvjetnika u listopadu prošle godine osnovala tvrtku Horvista AG koja je 31. prosinca za 37 milijuna eura kupila vilu Clavadatsch.

Novac za rezidenciju u mondenom središtu Švicarske isplaćen je dotadašnjoj vlasnici, nekada bogatoj nasljednici lanca Quelle Madeleine Schickeldanz.

To je i razlog zašto je o tajanstvenoj Slovenki pisao njemački tabloid budući da je ista vlasnica svoju drugu vilu u St. Moritzu mjesec dana ranije za samo 10 milijuna eura prodala njemačkom bankaru Phillipu Mallincroftu.

Slovenski mediji ovih dana špekuliraju o tome čijim je "tajkunskim" kapitalom stvorenim u Sloveniji vila zapravo kupljena. Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" tvrdi u utorak da je tajanstvena Mirka Horvat majka slovenskog tajkuna Darka Horvata.

Horvat se stalno pojavljuje na listama najbogatijih Slovenaca iako već godinama živi u inozemstvu.

Rođen u Mariboru, on je svoje bogatstvo kao vrlo mlad čovjek počeo stvarati prije petnaestak godina, osnivajući tvrtke koje su upravljale kapitalom malih dioničara, odnosno građana koji su njegovim fondovima povjerili tzv. vlasničke certifikate koji su dijeljeni u procesu privatizacije nekadašnje društvene imovine.

Zbog poreznih ograničenja i želje da proširi poslovanje u međuvremenu je svoje tvrtke registrirao u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i u "poreznim oazama" iako i u Sloveniji još uvijek aktivno djeluju neke od njegovih firmi.

Horvat sada živi u Londonu, a prema pisanju slovenskih medija vjerojatno želi prijaviti boravak u Švicarskoj, kako bi izbjegao promjene poreznog zakonodavstva u Velikoj Britaniji. Tamo će se od 1. travnja uvesti 50-postotno oporezivanje svih prihoda iz dohotka koji prelaze 150.000 funti godišnje.

U Švicarskoj su, navodi "Dnevnik", najviši porezi na dohodak 11,5 posto, a oni koji u Švicarskoj steknu status stalno prijavljenog rezidenta mogu se s vlastima dogovoriti i o plaćanju paušalne glavarine, makar stvarno žive i posluju negdje drugdje.

(FENA)

Novosti
: Njemačka: CSU traži zaustavljanje proširenja EU nakon prijema Hrvatske

- S obzirom da je Turska miljama udaljena od potrebnih političkih i gospodarskih uvjeta za primitak u EU trebalo bi joj uskratiti izglede za primitak u Uniju", navodi se u dokumentu koji bi trebao biti prihvaćen na skorašnjem stranačkom kongresu CSU-a i kojim raspolaže FAZ.

CSU se istodobno zalaže za zaustavljanje procesa proširenja EU "do daljnjega" s izuzetkom Hrvatske. Za zemlje regije zapadnog Balkana CSU odobrava "europsku perspektivu" ali se protivi davanju bilo kakvih obećanja vezanih uz datum pristupa i jamstva za pristup. CSU se isto tako zalaže i za nove forme vezivanja uz EU koje bi bile "ispod razine" punopravnog članstva.

Preuranjeni pristupi nekih članica EU su doveli do ruba izdržljivosti, stoji u nacrtu CSU-a. Bavarski demokršćani se ovim vanjskopolitičkim istupom protive koalicijskom programu demokršćansko - liberalne vlade Angele Merkel u kojem ove jeseni, na zahtjev liberala, nije uvrštena klauzula o odbijanju proširenja EU na Tursku.

CSU se umjesto punopravnog članstva zalaže za "privilegirano partnerstvo" između Turske i EU što podržava i veća stranka njemačkog demokršćanskog bloka Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel.

(FENA)

Novosti
: GUARDIAN: Novi spor o ruskoj nafti
Najnovije
Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
REAGOVANJE NA TEKST O DIPLOMAMA IZ GORAŽDA: Iz Ministarstva zdravstva i Komore zdravstvenih radnika TK sve negiraju
Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
ODLAZAK GENERALNE DIREKTORICE: Sabrana nedjela Sebije Izetbegović (video)
Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Dok političari obećavaju, a poslodavci negoduju: Ni minimalna plata od 1000 KM nije dovoljna za život radnika
Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
DIREKTOR OC JAHORINA POSTAJE POČASNI KONZUL SRBIJE: Da li će Dejan Ljevnaić dobiti diplomatski pasoš?
Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
PRIKAZUJUĆI SEBE KAO ŽRTVU ANTISEMITIZMA: Amir Gross Kabiri zataškava priču o kriminalu u Aluminiju i poslovanju sa Rusijom
Sporazum za nesporazume
NEDJELJNI KOMENTAR ĐOKE NINKOVIĆA: Sporazum za nesporazume
Cvjetokradice
Iz Crvenog solitera: Cvjetokradice
Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
SKENDER KULENOVIĆ O ZAVNOBIHU: Bratstvo naših naroda je malj u čelo neprijateljskoj pogani
Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
LICENCU ZA RAD DOBIO U TUZLI : Italijanski državljanin nezakonito postao diplomirani fizioterapeut
Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
DA LI JE RS STABILNIJA OD NJEMAČKE: Nema stranih investicija, raste dug, dolaze nove sankcije
Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
ZA NJIH IMA BUDŽETSKOG NOVCA: Firme bliske Dodiku ugovorile poslove vrijedne 1,1 milijardu maraka
Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
TAJNA IZA ZIDINA KAZNIONICE: Kome i za koliko novca zatvorenici državnog zatvora peru prljavi veši?
U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
REAGOVANJE nekadašnjeg tehničkog direktora rudnika : U izvještaju Instituta nema rude uranijuma u Tušnici
Ko nas predstavlja?
PISMENA ZADAĆA: Ko nas predstavlja?
Firma iz Zenice se 121 put žalila na nabavke hirurškog stola, ledene plohe...
Iako im je osnovna djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija: Firma iz Zenice se 121 put žalila na nabavke hirurškog stola, ledene plohe...
Politika, najprofitabilnija privredna grana
Ko krade, taj i ima: Politika, najprofitabilnija privredna grana
Fear of Losing Drinking Water Due to Concessions
RESIDENTS OF LIVNO FIGHT TO PRESERVE WATER SOURCES: Fear of Losing Drinking Water Due to Concessions
Vlada FBiH nije dala obećanih sedam miliona, povjerioci odlučuju o sudbini firme
IMA LI SPASA ZA ZRAK: Vlada FBiH nije dala obećanih sedam miliona, povjerioci odlučuju o sudbini firme
Male kazne za nasilnike, nijednu sigurnu kuću nisu osnovale institucije
KAKO SISTEM ŠTITI ŽRTVE NASILJA: Male kazne za nasilnike, nijednu sigurnu kuću nisu osnovale institucije
U žalbama se spominje falsifikovana dokumentacija!
Afera s digitalizacijom u BiH: U žalbama se spominje falsifikovana dokumentacija!